7+1 tipp, hogyan ne szaladjon a konyha főzés közben

A rutintalanabb konyhatündérek nyilván sokszor szembesülnek a ténnyel, hogy nem csak a sütés-főzés előkészületeivel lehet az időt elcseszni, hanem a konyha rendberakásával is, főzés után. Most olyan tippeket próbálunk adni, amelyek segítségével nem fog szaladni a konyha, és amíg az étel készül, már semmi egyebet nem kell tennie, mint leülni és olvasgatni kicsit. Ja, hogy kinek van ideje olvasni? 

shutterstock 135617297

Készítsen kis-szemetest

Amit évek óta már én is rendszeresen használok, az a főzés közbeni szemetes. Egy sima szatyrot (lehetőleg tisztát) kirakok a konyhapultra, és minden, a főzés során keletkező szemetet, azonnal ebbe rakok. Így egy csomó hely is felszabadul a pulton, és nem kell folyamatosan a kukához rohangálni. Az is jó megoldás – ha van rá lehetőség –, hogy a pult széle alá felragaszt egy akasztót, és arra függeszti a zacskót (kis konyhákban ez utóbbi sokkal járhatóbb és előnyösebb módszer). Amiért még szerencsés ezzel a technikával főzni, az az, hogy a levágott, fölösleges húscafatokat a szemeteszsákon kívül még egy rétegbe csomagolja, így nem kell azonnal kivinni az (esetleg még korántsem teli) szemetet, és nem fog másnapra bűzleni az egész konyha, amikor romlani kezd a hús. Erre egyébként fokozottabban kell ügyelni a közelgő meleg miatt. Persze, az sem baj, ha ezt a „főzőszatyrot” a főzés befejeztével vagy rögtön az étkezés után azonnal az utcai kukába teszi.  

Csoportosítson!

Ha már tudja, hogy mi lesz a menü, gyűjtse össze előre az összes alapanyagot, amikre szüksége lesz, és helyezze őket a konyhapultra, egy kupacba – így semmi fölösleges dolog nem akadályozza a tevékenység végzésében.

Olajfogó

Ha flakonos/üveges olajat használ, a legjobb módja annak, hogy ne csurogjon le az olaj a palack külső falán, ha a szája alá köt egy konyhai papír törlőt, ahogy teszik ezt a borosüvegekkel is, ami kiöntéskor a kicsurgó bort felfogja. 

Be a mosogatógépbe

Amint elhasznált egy edényt, tányért, lábast, evőeszközt, és tudja, hogy már nem lesz rá szüksége, azonnal tegye be a mosogatóba vagy mosogatógépbe. (Ha van mosogatógépe, lehetőleg próbáljon meg csak olyan eszközöket használni főzés során, amelyeket lehet mosogatógépben tisztítani. Ez azért jó, mert így a legvalószínűbb, hogy a főzés végére megtelik a gép, és el is lehet indítani, illetve nem kell pepecselnie a kézzel való mosogatással.) Ha nincs mosogatógépe, töltse meg a mosogatót meleg, mosogatószeres vízzel, és ide helyezze azokat a cuccokat, amikre már nincs szüksége. Amíg az étel készül, ezek jól kiáznak, ezért sokkal könnyebb és gyorsabb megtisztítani őket. Nyilván ez akkor a legkivitelezhetőbb, ha kéttálcás mosogatója van, tudjuk… 

shutterstock 141692614

Duplázzon!

Ne vegyen elő szükségtelenül két egyforma edényt. Ha például serpenyőre van szüksége a húshoz és a körethez is, először készítse el a köretet, utána meg ugyanabban a serpenyőben sütheti a húst. Ha szerencséje van, a kettő között még el sem kell mosogatnia az edényt. De bátran követheti a módszert akkor is, ha mérőpohárról, vagy éppen tányérról van szó. Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ez megoldhatatlan – ebben az esetben csak egyet tehet: legközelebb olyan ételt választ, amit nem ilyen körülményes elkészíteni.

Pakoljon

Amint elolvasta a receptet, vagy már nincs szüksége valamelyik hozzávalóra (cukor, méz, mérőkanál stb…), rakja vissza a helyére. Nem zavarja a főzés közben, nem foglalja a helyet a konyhapulton, és legalább azonnal túl van a pakoláson is.

Béleljen!

A tepsiket mindig bélelje ki sütőpapírral, alufóliával vagy szilikonbetéttel – így vagy egyáltalán nem, vagy csak minimális tisztításra van szükség a használata után. Megéri!

Bónusz: ha eltörne valami

Ez az egyik legjobb módszer arra, hogyan lehet gyorsan és biztonságosan összeszedni az szilánkosra tört üveget. Miután összeszedte a nagyobb darabokat, szeljen egy vastag szelet kenyeret, és vágja le a héját. A belét fogja a kezébe, és óvatos mozdulatokkal törölje fel vele azt a területet, ahol az üveg eltörött. A kenyérbél tökéletes arra, hogy „felvegye” és magában tartsa még a legapróbb szilánkokat is. Persze, ha nagyon elővigyázatos szeretne lenni, és van a közelben kézi porszívó, menjen át a felületen azzal is. 

160442160
Bravo

És a legjobb tipp: NE FŐZZÖN!

Jó, könnyű mondani és nyilván nem azért olvasta végig a cikket, mert erre a tanácsra kíváncsi, de vallja be őszintén: hányszor futott már át az eszén, hogy „ó, bárcsak elmentünk volna inkább enni valahová”? Néha engedjen a kísértésnek nyugodtan!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek