no

Ezek teszik tönkre a lábát

Amióta az ember két lábra emelkedett, számtalan problémája van a lábával. Szinte nincs is olyan ember, aki ne panaszkodna időnként belenyilalló fájdalomra, sokszor azonban nem tudják, vajon mi is áll a hátterében. A Women's Health magazin viszont összeszedett pár olyan dolgot, melyekre a legtöbben nem is gondolnak, ha lábfájdalommal küzdenek.

Rosszul fut

A futás sokak egyik kedvenc mozgásformája, nem is csoda, hiszen fogyaszt, formál, ráadásul még olcsó is. Azonban vigyázzon, hiszen ha rosszul végzi, akkor azt a lábai bánhatják. Futás közben, mikor földet ér a láb, először a külső részére nehezedik a terhelés (supinatio), majd áttevődik a belső részre (pronation), majd végül újra a külső részéé lesz a nagyobb szerep. Ha ön gyakran észlel fájdalmat – különösen az Achilles környékén -, akkor valószínű, hogy lábfeje és talpa túl sok időt tölt a pronation fázisban, és ez nagyban befolyásolja a lábszár, térd, illetve csípő mozgását. Stephanie Coburn futóedző szerint van egy jó módszer arra, hogy megtudja, vajon ön is beleesik-e ebbe a hibába: üljön le egy székre, majd kérjen meg valakit, hogy tegye be két ujját a lábfeje boltozata alá. Álljon fel, és ha túl nagy nyomás nehezedik az illető ujjaira, akkor valószínűleg önnél is fennáll ez a probléma. Ekkor a legjobb, ha megkér egy tapasztalt szakembert, hogy segítsen önnek megfelelő cipőt választani (érdemes a futásra specializálódott sportboltokat keresnie), illetve szerezzen be személyre szabott cipőbetétet!

Bőrkeményedése van

A bőrkeményedéssel nem csak az a baj, hogy emiatt a legcsinosabb szandált is elcsúfítja, hanem azt is jelzi, hogy túl sok a terhelés az érintett részen. Leggyakrabban a kis- és a nagy lábujjakkon fordul elő, ám a legtöbben egyszerűen lereszelik, pedig lehet, hogy érdemes lenne beszélni egy ortopéd orvossal, aki meg tudná mondani, vajon miért is alakulhatott ki, illetve nem keveri össze véletlen például egy szemölccsel.

Nem erősíti a lábfejét

Önnél is elő szokott fordulni, hogy az edzés során belenyilall a lábfejébe a görcsös fájdalom? Ennek oka az lehet, mert gyenge a talp boltozata. Hogy mi a megoldás? Az edzés: például tegyen a földre pár kisebb méretű tárgyat, és próbálja őket egyesével felszedegetni a lábujjaival!

Rossz zoknit használ (vagy egyáltalán nem is hord)

Metzl szerint, ha bármit is sportol, zoknit minden esetben kell hordani, még akkor is, ha kint a strandon fut, hiszen a lábon több verejtékmirigy található, mint a test bármely más részén, így érdemes zoknit húzni. És nem is akármilyet, hanem valamilyen nedvességet elvezető szintetikusat és ne pamutot, mivel az csak magába szívná a verejtéket, aminek következtében zavaró hólyagok alakulhatnak ki. Még így is csurom vizes edzés közben a zoknija? Akkor szerezzen be valami jó minőségű lábra való izzadásgátlót!

Nem nyújt megfelelően

Ugyanúgy, ahogy a test többi részét, úgy a lábat, lábfejet is nyújtani kell testmozgás után, sőt, még akkor is, ha hazatért a munkából és végre lerúghatja a cipőjét. Ez azért fontos, mert a lábujjak a nap folyamát nagyrészt természetellenes pozícióban töltik, mivel kénytelenek felvenni a cipő formáját. Hogy visszaállíthassa őket a normál pozíciójukba, használjon lábtyűt, vagy szerezzen be olyan eszközt, ami eltávolítja a lábujjait egymástól!

Nem pihenteti a sarkait

Minden nő szereti a csinos magassarkú cipőket,jól tudjuk, miért. Az ortopéd orvosok már kevésbé rajonganak ezért a viseletért, hiszen azt is tudjuk, mennyi problémát tud okozni, hiszen a lábfejet és annak izmait a normálistól eltérő pozícióba kényszerítik, és ez járás közben a csípőre, a hátra és a térdekre is negatív hatással van. Továbbá a lábszárban lévő inakra nézve sem jó választás, hiszen azok megrövidülnek és bemerevednek a magas sarkak miatt. Hogy valamennyire orvosolja a problémát, üljön le egy székre behajlított térddel és húzza maga mögé a lábait úgy, hogy csak a lábujjai érintsék a talajt, és ott is legyen a súly. Utána próbáljon meg egyre jobban hajlítani!

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek