Tudja, mi minden van a hidratáló krémében?

Az ember nap mint nap magára keni, ám a legtöbben még sincsenek tisztában azzal, hogy vajon mi minden is található kedvenc hidratáló krémjükben. Korábban azt már megtudhatta, melyek a leggyakoribb összetevők, és hogy azok milyen hatással vannak a bőrre, a Women's Health magazin most annak ment utána, milyen természetes és szintetikus anyagok segítik vagy gátolják a kívánt eredményt. Vajon ezekkel bőrgyógyász szakértőnk is egyetért?

Zsírozó komponensek

Ezek az anyagok védőréteget képeznek a bőrön, ezzel segítik a gyógyulási folyamatokat.

Természetes: a legjobbak erre a célra a növényi olajok, pl. a sárgabarackmag olaj, avokádó olaj, kókuszolaj, jojobaolaj, csipkebogyómag olaj, napraforgó olaj, shea vaj, kakaóvaj.

Szintetikus: ezek általában kőolaj, szilikon, vagy alkohol alapúak, és bár ezek is képeznek egyfajta réteget a bőrön, a probléma velük az, hogy úgy viselkednek, mint egy fólia, tehát nem engedik a bőrt lélegezni. Ráadásul eltömítik a pórusokat, így irritációt és dehidratációt okozhatnak. Előállításuk során szennyeződések is beléjük kerülhetnek, amik szintén nem tesznek jót a bőrbe szívódva. 

A szakértő szerint: az úgynevezett hidrofób, azaz vízben nem oldódó alapanyagok nélkülözhetetlenek a nagyon száraz bőr kezelésében. A zsírozó komponensek védőréteget képeznek a bőrön, nem engedik, hogy a bőrből a víztartalom szabadon eltávozzon. Száraz, ekcémás bőr kezelésében a legalább 30% zsírozó alapanyagot tartalmazó testápolók a legjobbak. Ebben a koncentrációban biztosítják a bőr hidratációját, nem irritálnak, és nem tömítik el a pórusokat a szintetikus alapanyagok sem, így például a fehér viasz, gyapjúviasz, vazelin, vagy a paraffin származékok sem.

Emulgeálószerek

Ezek az anyagok olyan komponensek összetartásáért felelősek, melyek természetes közegükben nem oldódnak egymásban (pl. víz-olaj). Ez azért szükséges, mert a legtöbb testápolóban, egyensúlyban vannak a víz- és az olaj alapú összetevők, hogy ezzel is segítsék a hatóanyagok felszívódását.

Természetes: növényi viaszok tartoznak főleg ide, pl. jojoba olaj (ami technikailag viasz, nem pedig olaj), karnaubaviasz, rizskorpa.

Szintetikus: ezek leginkább kőolaj és szénhidrogén származékok, melyek a bőrre egy cseppet sincsenek jó hatással, ugyanis irritációt és allergiás reakciót is okozhatnak.

A szakértő szerint: mind a természetes, mind a szintetikus emulgeáló szerek nagyon jó testápoló alapanyagok. Kedvező tulajdonságuk, hogy jól felszívódnak, vízzel jól hígíthatók, ugyanakkor zsírban oldódó hatóanyagokkal is jól keverhetők. A hidratáló testápolók ideális összetevői például a szintetikus stearate, cetearyl alcohol, polysorbat, sorbitan észterek, vagy a triglyceridek is, amelyek megfelelő arányban nem károsítják a bőrt.

Vízmegkötő alapanyagok

A bőr hidratálásában segítenek, mivel nagy mennyiségű víz megkötésére és a bőrbe történő bejuttatására képesek.

Természetes: glicerin, lecitin, panthenol és a natrium PCA a legjobb a bőr hidratáltan tartásához. A glicerin segít a bőr természetes hámlásában, az új rétegek képződésében; a lecitin (szója) a természetes foszfolipidek képződését segíti, ezáltal a víz megtartását fokozza anélkül, hogy eltömítené a pórusokat; a panthenol (B5 provitamin) stabilizálja a bőr természetes védőrétegét ezzel megelőzi a vízvesztést; a natrium PCA pedig nagyfokú vízmegkötő tulajdonságával szintén a nedvesség megtartásában segít.

Szintetikus: bár ezek is segítenek a víz megkötésében, viszont sajnos nem hagyják lélegezni a bőrt, így az nem képes ellátni a szükséges funkcióit. Hogy pontosan melyek ezek? Leggyakrabban különböző glikolok: propilén-glikol (PG), polietilén-glikol (PEG), butilén-glikol (BG), és a thylene glikol (TG). A Women's Health magazin szerint a PG nem csak egy egyszerű irritáló anyag, de allergiás reakciót is okozhat, sőt, még a központi idegrendszerre is negatív hatással van, továbbá gyakori összetevője még a fagyálló folyadékoknak, valamint a balzsamozáshoz használt anyagnak is.

A szakértő szerint: az úgynevezett hidrofil, azaz vizet megkötő alapanyagok biztosítják a megfelelő vízmennyiség bőrbe történő bejutását és benntartását, emiatt a hidratáló testápolók nélkülözhetetlen összetevői, úgymint a glicerin vagy a lecitin is. A polietilén-glikolok vízben teljesen oldhatók, ezeket főleg fertőtlenítő oldatokban alkalmazzák. Megfelelő formában és koncentrációban nem toxikusak, nem irritálnak, biztonsággal alkalmazhatók. Bár az igaz, hogy fagyálló folyadékban is használják, melynek véletlen elfogyasztása valóban mérgező, idegrendszeri tüneteket okoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bőrön, megfelelő koncentrációban, előírás szerint alkalmazva ugyanilyen tüneteket vált ki. Mind Európában (EMEA hatóság) mind az USA-ban (FDA hatóság) a kenőcsökben, testápolókban csak olyan szintetikus anyagok használhatók, amelyek az adott koncentrációban nem toxikusan, nem rákkeltők, nem irritálnak.

Tartósítószerek

A tartósítószerek szintén fontos szerepet játszanak a készítmények előállítása során. Szerepük, hogy a krém minél tovább megőrizze szavatosságát, ne avasodjon, illetve ne telepedjenek meg és szaporodjanak el a baktériumok a termékben.

Természetes: a legjobbak a természetes tartósítószerek - volnának, egyetlen baj van velük: kevésbé hatásosak. Általában esszenciális olajokat – pl. levendula, rozmaring, kakukkfű - használnak, ám ezek nem elegendőek ahhoz, hogy hosszabban megőrizze a készítmények tartósságát. Ez ugyanúgy igaz a grapefruit mag kivonatra, valamint az E-és a C-vitaminra, melyek a baktériumok ellen veszik fel a harcot. Amennyiben igazán hatásos tartósítószert keres, akkor a natrium-benzoátot, vagy kálium-szorbátot válasszon. Bár laboratóriumban állítják őket elő, de a természetben is előfordulnak!

Szintetikus: a leghatékonyabban a szintetikus tartósítószerek látják el a feladatukat, azonban azt tudni kell, hogy egészségre is káros hatással lehetnek, nem csak a kórokozókra. Leggyakrabban parabén származékokat használnak erre a célra (metil, propil-, butil-és etil-parabén), hiszen olcsók és hatékonyak, ám irritációt, allergiát is okozhatnak, ezen kívül kapcsolatba hozták ezeket hormonzavarok, sőt, mellrák kialakulásával is. Ugyanígy óvakodjon a következőktől amennyiben érzékeny, allergiára hajlamos a bőre: imidazolidinyl urea, a diazolidinyl urea, dimetilol dimetil (DMDM) hydantoin, Quaternium-15.

A szakértő szerint: a természetes növényi összetevők is okozhatnak irritációt, allergiát. Az allergia kialakulása egyéntől függő, így csak akkor kell az adott összetevőt kerülni, ha az panaszt okoz.

Illatanyagok

No igen, a legtöbben az illat alapján válogatnak. De vigyázat, jól nézze meg, vajon mitől is van a jellegzetes aroma!

Természetes: ide tartoznak a 100%-os illóolajok, és különböző növényi kivonatok. Komolyabb bajt nem okoznak, ám vannak, akik érzékenyebben reagálhatnak rájuk, így érdemes bőrpróbát végezni!

Szintetikus: ezeket leggyakrabban nemes egyszerűséggel „fragrance” néven tüntetik fel, és nem nagyon részletezik. Pedig sokszor úgynevezett ftalátokat használnak hozzá, melyekkel hosszan tartó illatot tudnak biztosítani. Sajnos hormonzavarokat és rákot okozhatnak, így már nem annyira csábítóak.

A szakértő szerint: nem csak a szintetikus, de a növényi összetevők is okozhatnak allergiát, irritációt!

Színezékek

Színezékeket csakis azért használnak, hogy eladhatóbbá tegyék a terméket, viszont semmilyen pozitív hatásuk nincs.

Természetes: a készítmények színét általában a Béta-karotin (A-vitamin) és különböző ásványi pigmentek teszik szebbé, méghozzá mellékhatásoktól mentesen.

Szintetikus: az FDA által elfogadott színezékek kőszénkátrány és kőolaj származékok (pl. FD&C "Yellow No. 5” and “Yellow 5" néven futnak). Sajnos, ahogy az összes mesterséges anyag, ezek is nemkívánatos bőrreakciókat okozhatnak.

A szakértő szerint: akárcsak a illatanyagoknál, itt is igaz, hogy a természetes összetevők is épp úgy allergizálhatnak, mint a mesterségesek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek