Így heverje ki a húsvétot!

A húsvéti ünnepek a legtöbb embernek a locsolkodáson kívüla nagy eszem-iszomról szól. Ilyenkor még a diétán lévők is csipegetnek azért a finomságokból, édességekből, és egy-két alkoholos ital is lecsúszik. Ennek persze meg is van az eredménye. Íme pár tipp, amikkel természetes módszerekkel tudja újra formába hozni magát.

Húsvétkor sokan nem tudnak ellenállni az édességeknek és a jó zsíros sonkának, melyektől persze az ünnepi felesleg és az abból adódó energiahiány szinte elkerülhetetlen. A helyzeten természetesen a családi és baráti összejövetelek sem segítenek. Persze, nem azt mondjuk, hogy az ünnepek alatt salátán és nyers répán éljen, de ha már egyszer jól belakmározott, érdemes egy diétát vagy tisztítókúrát tartani, hogy újra formába lendülhessen, és visszaszerezhesse energiáját, alakját.

Maria Marlowe dietetikus szerint mindenfajta méregtelenítés alapszabálya, hogy el kell kerülni azokat az ételeket, melyek lassítják az anyagcserét, a méregtelenítést és az emésztést, helyettük kifejezetten olyanokat kell enni, melyek mindezeket felgyorsítják. Éppen ezért, miután jól belakmározott húsokból húsvétkor, egy darabig mellőzze azokat a feldolgozott élelmiszerekkel és a tejtermékekkel együtt, és inkább növényi ételeket, azaz rostban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat és dióféléket részesítsen előnyben. Bármilyen hihetetlen, igazán kreatív és ízletes menüt állíthat össze, sőt, még az sem kell, hogy mindezeket nyersen fogyassza, hiszen a salátákon kívül bátran ehet főtt/párolt zöldségeket és ihat turmixokat – ajánlja a wellnesstoday.com.

A következők a legjobbak, ha méregtelenítésről van szó:

  • sötét leveles zöldségek: spenót, pitypang levele (!)- mindkettő remek tisztító és energetizáló is egyben
  • hüvelyesek, mivel serkentik az anyagcserét és segítik a fogyást
  • kurkuma: ez az egyik legjobb méregtelenítés a májnak

A kurkumán kívül remek méregtelenítő fűszer továbbá a cayenne-i bors, a gyömbér és a rozmaring, melyeket ilyenkor főleg italként fogyasztanak. A cayenne-i borsból reggeli előtt egy csipetnyit rakjon meleg vízbe, igya meg, majd öblítse le egy kis citromlével. Ha fel akarja turbózni a hatását, tegyen bele egy kis gyömbért! (Ha a gyömbér így nem ízlene, hozzáadhatja friss uborkaléhez is.)

Kurkumás méregtelenítő tea

Hozzávalók:

  • 2 tk. friss kurkuma 
  • 1 tk. friss gyömbér 
  • ½ tk. fahéj 
  • 1 csipetnyi fekete bors 
  • ½ tk. vanília aroma 
  • 1 tk. méz 
  • ¼ csésze kókusztej 

Töltsön félig egy bögrét forrásban lévő vízzel, majd adja hozzá a kurkumát és a gyömbért. Fedje le, hagyja állni 10-15 percig. Utána tegye bele a fahéjat, a fekete borsot, a vanília aromát és a mézet, végül öntse fel az egészet kókusztejjel!

A receptet a primallyinspired.com oldalon tették közre.

Így fogyunk mi

Ha saját tapasztalatainkra hagyatkozunk, a legjobb módszer, ha egy darabig elhagyja a pékáru, tészták, főtt ételek (kivéve tojás) fogyasztását, és csak sovány sonkát, tojást (bármilyen formában),  kizárólag rozslisztet tartalmazó extrudált kenyeret , sovány sajtot és túrót, kevés magot, sok (bármilyen) zöldséget és olyan gyümölcsöt eszik, amelyik nincsen tele gyümölcscukorral – ilyen például a savanyú zöld alma (Granny Smith), a málna, az eper (a görög eper már 6-700 forintért/kg kapható a piacokon), az ananász, az áfonya, a  papaja , a különböző citrusfélék és a mangó. Zöldségek közül kiemelnénk a spenótot, a fejes salátát, a rukkolát, a madársalátát, az uborkát és a bazsalikomot - ezek mind nagyon jó méregtelenítők, és az emésztésre is jó hatással vannak. Mindenből csak keveset egyen. A legjobb, ha konyhai mérleggel méri ki az ételek súlyát, és az sem árt, ha a bevitt kalóriákat is számolja. Egy adag étel ne haladja meg a 100-200 grammot (gyümölcs esetén lehet a duplája is), a kalóriában meg arra figyeljen, hogy az egész nap alatt bevitt energia ne haladja meg az 1000-1200 kilokalóriát (kcal).

Az előbb említett kenyérből egy szelet körülbelül 33 kcal, egy vékony szelet sonka 23 kcal, egy szelet sajt 70 kcal, és ugyanennyit tartalmaz egy főtt tojás is. Az, hogy hogyan osztja be, azaz mit eszik és hányszor egy nap, már önön múlik.

Ilyen a mi salátánk

shutterstock 100830280

Mivel a sok zöld egy idő után nagyon lehangoló és unalmas tud lenni – még annak is, aki egyébként húshagyó, vagy csak kifejezetten szereti a zöldségeket –, a salátát mindig megspékeljük valami gyümölccsel és magvakkal is. A kedvenc receptünk egy adaghoz: fejes saláta, rukkola, bazsalikom, bébispenót, egy kis marék pirított mazsola, illetve pekándió, 3 db nagyobb eper. Öntetet és fűszereket nem szoktunk rá tenni, de ha ezek nélkül nem bírja elfogyasztani, öntse le balzsamecet és extra szűz olívaolaj keverékével: egy deci olajhoz tegyen két evőkanál ecetet és keverje össze. Egy adag salátát egy-két evőkanálnyi öntettel locsoljon meg. Csak közvetlen fogyasztás előtt tegye az öntetet a salátára, különben ha túl sokáig áll a lében, könnyen megfonnyadhat. 

Tipp: a mazsolát és a pekándiót aprítsa fel, így minden harapás saláta mellé kerül ezekből is. 

Mozogni muszáj

shutterstock 136301591

Persze, a rendszeres sportolás is nélkülözhetetlen; és nem azért, mert anélkül nincs fogyás és méregtelenítés, de a szép, feszes bőr érdekében muszáj megmozgatni a testet, főleg harminc év fölött. Nem kell minden nap egy edzőteremben izzadni – főleg most, hogy már ennyire jó idő van. Menjen el futni ahányszor csak jólesik, de minimum két-háromszor egy héten. Nem kell túlerőltesse magát: alkalmanként 20 perc futás bőven elegendő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek