10 ok, ami miatt óvatosabban nyúl majd a pohárhoz

Tavaly nyár óta az új büntető törvénykönyv értelmében vezetéskor 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék feletti véralkoholszint is bűncselekménynek számít, hiszen ekkor már jelentkeznek az ittasság tünetei, de a legkisebb kimutatható mennyiségű alkohol elfogyasztása után is szabálysértési eljárás indulhat. A Psychology Today összeszedte, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják azt, hogy kire hogyan hat az alkohol, mert nemcsak a mennyiség számít!

1. Az ital

A magas alkoholtartalmú vagy több fajta piából összekevert italok sokkal gyorsabban megnövelik a véralkoholszintjét. És ez nem minden! A szén-dioxiddal dúsított italok - például a pezsgő, vagy az alkopopok - vagy a forró italok is sokkal gyorsabban szívódnak fel, ezért persze gyorsabban kúszik fel a véralkoholszint is.

italok
Shutterstock

2. A gyomortartalom

Akármennyit is eszik, az alkohol hatásait nem lehet teljesen kivédeni, de tény, hogy az étel valóban lassítja az ital felszívódását. Ha valaki üres gyomorra iszik, a véralkoholszintje állítólag 30 perc alatt is az egekbe szökhet, míg annál, aki evett, ez 1 és 6 óra közé tehető. A Notre Dame Egyetem drogmegelőzési hivatala szerint a máj egy óra alatt egy italt képes feldolgozni, ezért ennél többet időegység alatt nem ajánlott fogyasztani, mert így nem terhelődik túl a méregtelenítésért felelős szerv és a véralkoholszint is viszonylag normális szinten marad.

3. A hangulat

Egy stresszes nap után sokan érezik azt, hogy jól esne egy ital. A szakértők szerint viszont pont ilyenkor kell megállni, hogy felöntsünk a garatra, mert a stressz miatt sokkal hamarabb megemelkedik a véralkoholszintje. Persze kis mennyiségű piától valóban jobb lesz ember kedve (kb. 0,2 %o és 0,5%o véralkoholszint között), de ha tovább folytatja az italozást, 0,7%o környékén a jó hangulat átfordul depresszióba, szorongásba, és még nehezebb lesz letenni a poharat.

stressz italozás
Shutterstock

4. Az elvárások

Számos tanulmány, kutatás bizonyította már, hogy az elvárások, prekoncepciók is befolyásolják, kire hogyan hat az alkohol, vagyis akik azért vágnak neki a városnak, hogy berúgjanak, szinte már a pia látványától is részegek lesznek. Ezért a szakértők azt ajánlják, hogy az italozás helyett inkább a társaságra és a zenére figyeljünk.

5. A gyógyszerek

Rengeteg olyan gyógyszer van az antidepresszánsoktól, nyugtatóktól kezdve az antibiotikumokon át a fájdalomcsillapítókig, amelyek módosíthatják az alkohol hatását. Emellett persze sok gyógynövényes készítmény és étrend-kiegészítő van, ami mellé nem ajánlott alkoholt fogyasztani, ezért nemcsak a gyógyszerek betegtájékoztatóit érdemes alaposan átolvasni, hanem a természetesnek gondolt termékek leírásait is.

gyógyszerek
Shutterstock

6. A megszokás

Ha valaki rendszeresen iszik alkoholt, úgy tűnhet, mintha egyre jobban bírná a piálást. Ez nem egészen igaz, csak nem olyan látványosak a jelek, és attól, mert valaki azt hiszi, hogy még a józanság határán van, lehet, hogy a szonda mást mutat. Szóval akár tetszik, akár nem, marad a mértékletesség.

7 . Az izomtömeg

Sokan úgy gondolják, hogy a súlytól is függ, ki mennyit bír inni, vagyis minél többet nyom valaki, annál többet ihat. Kiderült, hogy ez sem teljesen igaz, valójában az izomtömeg aránya a fontos, az izmok ugyanis sok sokkal gyorsabban szívják fel az alkoholt, mint a zsírszövet. Azaz ha van két azonos súlyú ember, annak száll hamarabb a fejébe az ital, akinek a szervezetében arányaiban több a zsír.

8 . A nem

Korábban már mi is írtunk arról, hogy a nők kevésbé bírják az italt, mint a férfiak, ugyanis a szervezetükben kevesebb olyan enzim termelődik, ami le tudja bontani az acetaldehidet, ezért hat rájuk részben jobban az alkohol. És persze kisebb az izomtömegük a zsírszövetekkel ellentétben, a test víztartalma is kisebb arányaiban, és a hormoningadozások is befolyásolják, hogy hogyan nő a véralkoholszint.

részeg nő
Shutterstock

9 . A kor

Nem titok, hogy idővel változik, mennyire bírja az ember az alkoholt. Ez részben annak köszönhető, hogy a korral lelassul az anyagcsere, veszítünk az izomtömegünkből és persze egyre több gyógyszert kell szednünk. Ha nem hiszi el, gondoljon csak vissza arra, hogy egyetemistaként hogy bírta az átbulizott/ivott éjszakákat, és most mennyire szörnyű tud lenni a másnap.

10 . Dehidratáció/fáradtság

A nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és kimerültség is negatívan befolyásolhatja a máj alkoholfeldolgozó-képességét, ezért is nem jó, ha a forró napon túl sok hideg sört dönt magába az ember. Az alkohol ráadásul vízhajtó hatású, vagyis hiába iszunk többet, az szinte azonnal távozik a szervezetünkből, ami persze dehidratációhoz vezethet, ez az igazi ördögi kör.

Számoljon!

Az interneten egyébként rengeteg kalkulátor és táblázat található, de ezek természetesen csak tájékoztató jellegűek, egyik sem olyan pontos mint a műszeres mérés, ám így pontosabban képet lehet kapni arról, hogy ki mennyi alkoholtól tud berúgni.

Mi mennyi?

A véralkoholszintet ezrelékben fejezzük ki- az alkohol mennyisége cm3-ben kifejezve az 1000 cm3 vérben.

0,03%o: ez a véralkoholszint a szervezetben levő szénhidrátok átalakításával keletkezik. Jelentkezhet azoknál a személyeknél is, akik nem ittak alkoholt. Ez megszokott szint, amely nincs kihatással a szervezetre.

0,5%o: ennél a mennyiségnél már jelentkeznek az ittasság első tünetei. Ez a felső határ a különböző műveletek elvégzésének képességéhez. A gépjárművek vezetésénél megváltozik a mozdulatok összehangolása és meghosszabbodik a reagálás ideje. Részben csökken a pontos műveletek elvégzésének a képessége, ami miatt a hivatásos sofőröknek nincs megengedve ez a véralkoholszint.

0,5%o- től 1,5%o:-Ez már ittassági állapot. Megfigyelhetjük a piros arcot, a beszéd élénkségét amit erős kézmozdulatok és az arc mimikája kísér, valamint a hosszadalmas előadást. A mozdulatok hevesebbek és nincsenek összehangolva. Megnövekszik a magabiztosság érzése. Jelentkezik a magasabb vérnyomás, a szemgolyók tágulása és a pulzus megváltozása. A gépjárművezetés veszélyes a pszichikai és a fizikai képességek csökkenése miatt.

1,5%o- től 2,5%o- ig- Ez már részegségi állapot. Minden előbb említett tünet fokozódik. A viselkedés erőszakosabb lesz. Kifejezett a bírálat hiánya a megfontolásban. Az alkoholisták úgy gondolják, hogy mindenre képesek és elvesztik az ellenőrzést a saját viselkedésük felett. Meghosszabbodott a reakció ideje, a mozdulatok lassítottak. Nehézségek jelentkeznek a gondolkodásban, a megértésben, a figyelemben és az összpontosításban. Sokszor vérnyomáscsökkenés és hányás jön létre.

2,5%o- től 3,5%o- ig a nehéz részegség állapota. Az alkohol depresszíven hat a szervezetre. Az alkoholistának problémája van a járással, botladozik a nyelve, nehezen lélegzik, álmos. Semmilyen műveletre sem alkalmas.

3,5%o- től 4,5%o- ig- A szervezet kómába kerül. Ez megnyilvánul kifejezett álmosságban, az eszmélet teljes elvesztéséig. Nélkülözhetetlen a szakértői beavatkozás, mert fennáll a halálos kimenetel veszélye.

4,5%o-től 5,0%o-ig és e szint felett már halálos kimenetelű az alkohol mennyisége. Megbénítja a lélegzési központot. Ezzel egyidejűleg a vérkeringési rendszer is megbénul, ami szintén halálos kimenetelhez vezet. A halál az eszméletlen állapot beállta utáni 5-10 óra múlva lép fel.

Forrás: www.alkoholizam.com

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek