Ne ússza meg szárazon a húsvétot!

Legutóbb azon voltunk, hogy meggyőzzük önöket, miért érdemes Szeged, Pécs, Győr és Miskolc megújult városrészeiben turistáskodni, ezúttal pedig két rendhagyó és két klasszikus helyet javaslunk, ahol a húsvétot töltheti. Mert Debrecenben Zsuzsit öntözik majd csapatban, Matyóföldön traktorokról indítják a vízzel teli vödröket, és persze Hollókőn sem Krasznaja Moszkvával locsolnak. De Hajdúszoboszlón tényleg csak az ússza meg szárazon, aki nagyon akarja.

Hajdúszoboszló, ahol mindenki nedves lesz

Hajdúszoboszló igazi fürdőparadicsom, itt még a húsvétra is a vízben készülnek. Igaz, az Aqua-Palace fürdőbirodalmát nemcsak húsvétkor érdemes felkeresni, de tény, hogy a különböző korokat és kultúrákat idéző medencéi, a szörf-épület és a külön gyerekes családok számára fenntartott szint miatt az is imádni fogja, aki egyébként nem ugrál a nagyobb sátoros ünnepek közös víziparádézásáért. Nincs az a medence, szaunarészleg vagy játszósarok, ahol a család bármely generációja ne találna magának saját vizes élményeket.

A fürdő ráadásul húsvét szombatján este kilenctől éjszakai fürdőzéssel, 21-én vasárnap néptáncbemutatóval készül, a kapuban pedig egész hétvégén jár a csokoládétojás minden betérő vendégnek. Aki pedig inkább gyerekmentes övezetre és stabilan kiszámítható hőmérsékletű termálvízre vágyik, az a szomszédos gyógyfürdőben fogja magát jól érezni. Mindkét nagyobb vizes blokk - a májusban nyitó stranddal és a júniusban nyitó Aquaparkkal együtt - az óriási, Hungarospa nevű fürdőkomplexum része, amely a Szent István park mellett terül el.

Itt a Szent István parkban ingyen wifizhetünk, ami jól jöhet az éttermek, szálláshelyek és látnivalók kereséséhez, és november óta már a túrázáshoz, belvárosi barangoláshoz is letölthetünk két hasznos tematikus városnéző applikációt a telefonunkra. Aki városnézéssel egybekötött három éjszakára tervezi a húsvéti hétvégéjét, az szállást félpanzióval fejenként a Hajdú Kastély Hotelben 25 ezerért talál, de egy éjszakára is kivehet húsvéti akciós áron szobát 17900 forintért a Hunguest Hotel Hőforrásban. Minden további húsvéti locsolóbállal, tojásfestéssel és tojáskereső programmal egybekötött szállásajánlatért érdemes ide kattintani.

Töltse a húsvéti ünnepeket Hajdúszoboszló felüdülőhelyein!
A szálláshelyek ünnepi ajánlatait és a programokat Hajdúszoboszló hivatalos turisztikai oldalán találja. Érezze jól magát Hajdúszoboszlón húsvétkor is! (x)

Mezőkövesd, ahol traktorról locsolnak

Egy éve fedeztük fel magunknak a mezőkövesdi Hadas városrészt, azóta vagyunk rajongói a mesébe illő parasztházak alkotta kis utcáknak, és az itt lakó kézműveseknek. Már csak ezért is örültünk, amikor megtudtuk, hogy április 19. és 21. között matyó húsvétot tartanak. Itt aztán tényleg minden a matyókról szól. (Ha arra is kíváncsi, miért matyó a matyó, kattintson ide!) Láthatunk majd néptáncosokat, festegethetjük a tojásainkat sátrakban, nem maradhat el az ilyenkor szokásos kirakodóvásár, és a szervezők még egy kollektív közönséglocsolást is beígértek - traktorokról indítva.

Aki pedig azt is hagyja, hogy igazán beszippantsa a hagyomány szelleme, az próbára teheti magát népi játékokban, tetőtől talpig matyó népviseletbe öltözhet, és ha úgy akarja, nemcsak a csokitojás-készítés, de még a pipícssütés rejtelmeit is megismerheti. Utóbbi ugyanis a matyó húsvét alapvető kelléke, amelyet kelt tésztából készítenek és madár alakra formáznak. A rendezvényre a belépés és a parkolás mindkét napon ingyenes.

Érdemes azt is tudni, hogy vasárnap és hétfőn a Hadas városrész és Zsóry fürdő között kisvonat közlekedik, így egy nagy csobbanással is egybeköthetjük a húsvéti programokat. Szállást Mezőkövesden a Balneo Zsóri Thermal&Wellness Hotelben talál fejenként és éjszakánként 10 900 forintért, de a közeli Eger Hunguest Hotel Flórája is kínál fejenként 10 100 forintos áron szobát. Az egerszalóki Thermal Park Hotelben pedig a 11 ezer forintos árért cserébe nemcsak félpanziót kap a vendég, de a hotel saját 38 fokos gyógyvizében is kényelmesen áztathatja magát.

Debrecen, ahol a 132 éves Zsuzsit is meglocsolják

Debrecenben tavasz alkalmából rózsaszín virágba borult a magnóliafa, amelynek még a napokban is csodájára járnak a helyiek. És bár szinte biztos, hogy a virágok húsvétra elhullajtják húsos szirmaikat, azért bátran töltsék az ünnepet a városban. 

Ezért ha tehetik, menjenek el a megújult nagyerdei Aquaticum Termálfürdőbe, amelynek felújított, négy kupolás medencecsarnokát február közepén adták át, de az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe is, ahol két napon keresztül kollektív locsolóvers-tanulással és húsvéti programokkal várják a gyerekes családokat. A Hotel Lyciumban pénteken a vendégek már zenés-táncos vacsoraesten alapozhatnak az ünnepre, és a hagyományos főtt sonka, főtt tojás mellett, különleges húsvéti fogásokat is kóstolhatnak. Mivel a hotel a cívisváros múzeumnegyedében található, ezért Kultúr Plusz csomagot foglaló vendégeinek belépőt ad a szomszédos Déri Múzeumba is, ahol sok más mellett Munkácsy Krisztus-trilógiáját is megnézhetik..

Pihenjen húsvétkor a Hotel Lyciumban!

Debrecenben a Hotel Lycium**** nemcsak 3 éjszakás Húsvéti csomaggal várja vendégeit, de 2 éjszakás csomag is választható. Érdemes azonban 3 éjszakásra tervezni a pihenést, mert a hosszabb tartózkodásért félórás masszázs jár. Részleteket itt talál. (x)

Ha pedig már Debrecenben járnak, nézzék meg a néhány napja született kétpúpú tevepár kiscsikóját a Debreceni Állat- és Növénykertben, vagy üljenek fel a 132 éves Zsuzsira, az erdei kisvasútra (igen, aki a dalt is ihlette), és hagyják el a várost az akácos, tölgyesek és fenyvesek világának irányába. Húsvét alkalmából április 19-én, pénteken a kisvasút hármashegyaljai végállomásán 1 db tojás belépőért cserébe a játékparkban húsvéti programok közepette locsolhatja meg Zsuzsit.

Hollókő, ahol vadásszák a locsolható lányokat

Utoljára ajánljuk, pedig ha húsvéti rendezvényről van szó, mindenkinek elsőként jut eszébe Hollókő. A hungarikumnak minősített palóc falu neve mára ugyanis egybeforrt az itteni hagyományos húsvéti ünnepségsorozattal. "A hollókői hagyományok esetében nincs mese: a falu apraja-nagyja népviseletet ölt, mely a lányok esetében gyorsan vizes lesz. Hollókőn a fiúk sportot űznek a locsolkodásból, nincs francia parfüm vagy Krasznaja Moszkva, van viszont vödör. Vadásszák a sokszoknyás, pántlikás lányokat, akik visítva állják a locsolást, mert hervadni senki nem szeretne"– olvasható Hollókő honlapján.

Hollókőn a húsvéti fesztivál április 19-21. között tart, ahol a családokat népi játszótérrel, tojásfestéssel, kézműves foglalkozásokkal várják, de a Babamúzeumot, a Tájházat vagy a Szövőműhelyet is ingyen látogathatjuk a három nap alatt. (Ne hagyják ki a túrából a hollókői várat sem, ahol lovagkori jelmezekbe öltözve várják a turistákat. A várba a felnőtt belépő 700, a gyerekeknek és nyugdíjasoknak 350 forint.) Aki pedig még az ófaluban éhezne meg, az hagyományos palóc fogásokkal csillapíthatja éhségét a húsvéti sonkától a haluskán át egészen a szilvásgombócig. Hollókőn szállást erre az időszakra még nehezebb találni, mint általában, de érdemes próbálkozni a közeli Szécsényben található Major Hotel és Apartmanházban, ahol reggeli nélkül kétágyas szobát 9000, apartmant 15 000 forintért foglalhatunk.

Cikkünk elkészítését a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. és a Debreceni Gyógyfürdő Kft. támogatta.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek