Belső szerveinek egészsége árán karcsúsítja az alakformáló fehérnemű

„Utálom az alakformáló fehérneműket, mert annak ellenére, hogy – főleg az esküvői szezonban – remekül formálnak a ruha alatt, a legtöbbször hányingert okoznak. Olyan szűkek!” – fakadt ki Jennifer Coolidge színésznő tavaly ősszel a New York Postnak az Austenland című filmje premierjén. 

Sokan csak az alakformálást látják ebben a termékben, vannak viszont olyanok, aki a fájdalmat párosítják vele. És van egy még szűkebb réteg, aki a hosszú távú egészségügyi kockázataira gondol, amikor meglátja. Tényleg megéri feláldozni szervei épségét a karcsú alakért?

Azt mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a rendeltetésszerű használattal - vagyis az alkalmankénti viselettel - természetesen nincs jelentősebb gond. A baj ott kezdődik, amikor valaki napi szinten viseli, mondhatni hozzászokik ahhoz, hogy ez "összetartja", és akkor érzi magát kellemetlenül, amikor a levétele után a valós testképét látja. A felületi kezelés - mint a legtöbb esetben - az elhízás esetében sem hatásos: a fölös kilók csak helyes étkezéssel és rendszeres mozgással fognak eltűnni.

Jaj a szerveknek!

Az alakformáló fehérneműk minden marketingrizsa ellenére egyetlen módon érik el a kívánt hatást: azzal, hogy túl szűkek. Ha nem lennének azok, akkor nem volnának alkalmasak arra, amire, ennek viszont ára van: a belső szerveket (például a gyomrot és a beleket) teszi ki egésznapos nyomásnak, ami akár refluxot és gyomorégést is okozhat. Viselése az emésztőrendszerre is hatással van: a bélrendszerben az elfogyasztott táplálék – a szorító érzés miatt - nehézkesen tud csak továbbhaladni. Ennek az eredményei lehet a hasi diszkomfortérzet, a puffadás és a gázok.

Körbeért a divat

Bár az alakformáló fehérneműre rendkívül hasonlít a 16. századi találmány, a fűző, a rendeltetésük eltér: utóbbit eleinte a helyes testtartás miatt használták, csak később vált az egyes korszakok álomsziluettjét elérni kívánó hölgyek mindennapi használati tárgyává. Jóval később, a második világháború alatt kemény fizikai munkára kényszerülő nők is használták azért, hogy jobban bírják a terhelést. Egy dologban azonban hasonlítanak: mindkettő összenyomja a belső szerveket és megakadályozza a hasi légzést.

Amennyiben mindezzel nem elégedne meg, akkor vegye hozzá a sekély légzést is: a rekeszizom nem működik megfelelően és emiatt nem tud kellően mélyen levegőt venni. Ha valaki gyakran visel alakformálót, akkor bizony a vizelettartási problémákkal is nagy valószínűséggel találkozik majd. Dr. Karen Erickson szerint akkora nyomás éri a hólyagot, hogy a tulajdonosa gyakran érzi szükségét, hogy ellátogasson a mosdóba.

Bizsergés és zsibbadás is jelentkezhet a lábban, hiszen a fehérnemű elszorítja az ereket, így a keringésre is hatással van. „Ez olyan, mintha két hatalmas és szoros gumigyűrűt helyeznénk a combjainkra, majd egész nap úgy ülnénk” – mondta Erickson. A bokadagadás például árulkodó és intő jel lehet arra, hogy az érrendszerrel valami nincsen rendben.

Alakformáló fehérneműt bemutató installáció a 2012-es őszi divathét alatt, New Yorkban.
Alakformáló fehérneműt bemutató installáció a 2012-es őszi divathét alatt, New Yorkban.Skip Bolen / Europress / Getty

Nyugalmazott izmok?

Ne feledje, hogy az alakformáló fehérnemű nem helyettesíti az erős izomzatot sem! Az is nagyon fontos, hogy ezt tornával vagy edzéssel érjük el, mert a testünknek ezek adják a természetes „tartóerőt”. Ha a szervezet azt érzi, hogy az izmok nélkül is megvan egy bizonyos tartás, akkor másképp kezd el működni, ez pedig komoly problémákhoz vezethet.

A fentieken kívül a testhez tapadás miatt bakteriális és gombás fertőzések is könnyen kialakulhatnak a bőrön. Ezt a fehérneműt javarészt túlsúlyos emberek viselik, és mivel ők amúgy is könnyebben izzadnak, esetükben a kockázat is nagyobb. Ezen kívül a tartós viselés okozhat szőrtüsző-gyulladást is, melyet szerencsére könnyű gyógyítani, de egyrészt egyszerűbb lenne a prevenciót szem előtt tartani, másrészt ha visszatérő esetről beszélünk, akkor a szervezet ellenállóképessége csökken, és egyre nehezebben gyógyul az irritáció.

A szükség nagy úr

Viselje tehát bölcsen az alakformáló fehérneműt! Egy-egy alkalom (például buli vagy esküvő) miatt nem fog orvosnál kikötni, de ennél gyakrabban talán nem is kéne hordani. Az alakformáló választásánál legyen legalább annyira körültekintő, mint egy melltartó vásárlása esetében, és kérje szakember segítségét a megfelelő méretet illetően.

De különben tényleg megéri hosszú távon bevetni ilyen fegyvereket, amikor sokkal egészségesebb lenne mozgással és tornával formálni az alakot? 

Oszd meg másokkal is!
Mustra