Párizs 4 óra alatt - az alternatív verzió

Ha az ember csak kevés időre jut el egy nagyvárosba, akkor nem tehet túl sokat. Vagy megpróbálja a kötelező köröket letudni és csalódottan hazamenni, vagy megpróbálja magát jól érezni, kihagyni a múzeumokat, és csak élvezni, hogy eltölthet pár kellemes órát a városban. Párizsban sok dolog mellett az a csodálatos, hogy egy kis helyismerettel olyan tökéletes egynapos nyaralást lehet benne tartani, hogy öröm nézni. Ráadásul pénzbe sem kerül a dolog, csak sétálni kell, a többit megoldja a város. Hogy honnan hova érdemes? Na, azt fogjuk most elárulni. A lenti interaktív térképen végig tudja kattintgatni a fontosabb állomásokat, alatta pedig szövegben fejtjük ki a lényeget.

A túránk során nem megyünk múzeumokba, nem nézzük meg az egész várost, hisz ez teljességgel lehetetlen néhány óra alatt: csak egésznapos metrózás és átkozódás, majd csalódott hazatérés lenne belőle. Cserébe viszont teszünk egy nagy túrát a városban, és megpróbáljuk közben megérteni, hogy miért tartják sokan a világ legjobb helyének az egyébként koszos, büdös és bunkó Párizst.

Indulás: Bastille

Érkezés: Eiffel-torony

Táv: kb. 10 km

Időtartam: fél nap

Először el kell jutnunk a Bastille-hoz, ezt minden kedves túrázó oldja meg magának, több metró is megáll a téren.

Szóval, első állomás a Bastille, itt van az egykori börtön emlékműve, a francia forradalom és történelem egyik legfontosabb terén állunk. Járjuk körbe a teret, miközben megkeressük a Rue Saint-Antoine-t, egy szép, fákkal szegélyezett, klasszikus párizsi utcát.

Folytassuk utunkat a Rue Saint-Antoine-on! Néhány keresztutca után elérünk a Rue Birague-hoz, itt forduljunk be jobbra! Az utca végén találjuk a Place des Vosges-t, Párizs egyik legszebb terét, középen egy szép parkkal, a tér szélein végig árkádokkal, az árkádok alatt kávézókkal, utcazenészekkel. Tegyünk egy kört a téren, majd távozzunk arra, amerről jöttünk, a Rue Birague-on keresztül vissza a Rue Saint-Antoine-ra.

A Birague-ból jobbra forduljunk rá a Saint-Antoine-ra, és folytassuk utunkat! Nagyjából a Saint-Paul metrómegállónál szétválik a Rue Saint-Antoine és a Rue de Rivoli, ez utóbbin folytassuk utunkat jobbra tartva: ez Párizsnak az a bevásárlóutcája, ami jóval kevésbé turistás, mint a Champs-Elysées, viszont itt is megvan minden üzlet, ami ott. Haladjunk a Rivolin egészen a városházáig, az Hotel de Ville-ig. Az igazán nagy üzletdömping a városháza után kezdődik: ha ellenállhatatlan vágyat éreznek, akkor kicsit menjenek beljebb a Rivolin, de ha maradnak a városnézésnél, akkor a városházánál forduljanak balra, és a városháza előtt menjenek le a Szajna partjára! Ha átmennek az önök előtt látható hídon, a Pont d'Arcole-on, akkor elérnek a szigetre, ahol igen, nem mást, mint a Notre Dame-ot tudják megnézni. Nyílegyenesen haladva pont a híres székesegyházba fognak botlani.

Ha megnézték a Notre Dame-ot, és elhajtottak minden árust, akkor folytassák az utat a Pont Double irányába, ez gyakorlatilag annak az utcának a meghosszabbítása, ahonnan érkeztek. Menjenek át a hídon, majd a Quai de Montebellón forduljanak jobbra! Gyönyörködjenek a Szajnában, nézzék meg kicsit messzebről a székesegyházat, majd néhány sarok után elérnek a Place Saint-Michelre (irodalomkedvelők itt felidézhetik a Párisban járt az ősz című verset, az erről a környékről szól).

A szobor mögött jobbra indul Párizs egyik legklasszikusabb kis utcája, ami tökéletesen hozza azt a Párizsra jellemző romantikus giccset, amit a filmekből is ismerhetünk. Ez a Rue Saint-André-des-Arts. Menjünk be, cuki kávézók, éttermek és boltok egymás után sorban, nehéz megunni. A végén forduljunk jobbra a Rue Dauphine-on!

Menjünk rajta végig, a Pont Neuföt fogjuk így elérni. Menjünk át a híres hídon, a Samaritaine áruháznál fogunk kilyukadni. Ha gondoljuk, menjünk be, nem kell venni semmit, csak menjünk fel a lifttel a tetőteraszra. Csodás a kilátás, általában nincs dugig turistákkal, és még információs feliratok is vannak, hogy merre mit láthatunk.

Ha kijöttünk a Samaritaine-ből, forduljunk jobbra a rakparton, és irány a Louvre! Természetesen ne menjünk be, csak nézzük meg kívülről, több nem fér bele az időnkbe. Ha folytatjuk az utunkat, akkor néhány perc után elérünk a Jardin des Tuileries-hez, ezen nyugodtan sétáljunk végig, príma program ez is.

A park végén már ott is vagyunk a Place de la Concorde-on, közepén a híres obeliszkkel. Menjünk át a téren, és máris a világ egyik leghíresebb sugárútjának az elején vagyunk, igen, ez itt már a Champs-Elysées, igaz nem a bevásárlós, hanem a nyugodtabb, villákkal szegélyezett része.


Gyalogos útvonalterv ide: Pont d'Iéna nagyobb térképen való megjelenítése

Folytassuk utunkat egészen a Diadalívig! Ha megnéztük, és minden szögből lefotóztuk a Diadalívet, meg az út közepéről a Champs-Elysées-t, akkor keressük meg az Avenue d'Iénát (ha a Diadalív irányába állunk a Champs-Elysées végén, akkor balra a második utca)!

Menjünk el a legvégéig! Ott kiszélesedik egy parkos résszé, akkor már látni fogja a túránk végét: igen, feltűnik az Eiffel-torony! Ha kiér a Szajna partjára, akkor jobbra lesz a Jardin du Trocadero, balra pedig az Eiffel-torony a híd túloldalán. Menjen fel a toronyba, ha spórolni akar egy kicsit, akkor menjen lépcsőn a második emeletre! Néhány perc alatt fent van, és sokkal hangulatosabb így menni.

Ha olyan fotót szeretne, amin ön is rajta van a képen és a torony is, akkor menjen vissza a híd túloldalára az Esplanade du Trocaderohóz, itt könnyű lesz megkomponálni az elengedhetetlen fényképet. Itt túránk végére értünk, köszönjük, hogy velünk tartottak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek