Tényleg kaphat halálos baktériumot az orvosától?

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok terjedésének köszönhetően egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a fertőzésveszély, amit az egészségügyi dolgozók által használt, és baktériumokkal érintkező eszközök jelentenek. A WebMD cikke egy olyan új kutatásra hívja fel a figyelmet, mely szerint az egyik legártatlanabbnak tűnő, ugyanakkor legalapvetőbb orvosi kellék jelentheti a legnagyobb veszélyt a betegekre.

A sztetoszkóp fontos a diagnosztizálás és a gyógyítás során, ám ez a gyakran használt orvosi eszköz igencsak komoly fertőzésveszélyt jelent, legalábbis egy új tanulmány szerint.

A kutatás során az orvosok kezének és sztetoszkópjának fertőzöttségét hasonlították össze. A részt vevő orvosok 71 beteget vizsgáltak meg, steril kesztyűt és eszközt használva. A vizsgálatok után a kutatók megmérték a sztetoszkóp membránján és a csövén található baktériumok mennyiségét, illetve az ujjhegyeket, a hüvelykujjpárnát, a tenyeret és a kézhátat vizsgálták.

sztetoszkóp
Shutterstock

Az eredmények szerint a legfertőzöttebb az ujjak hegye és a sztetoszkóp membránja, amelyeken más baktériumok mellett antibiotikumoknak ellenálló MRSA-t (húsevő baktérium) is találtak. Az eszköz csőrésze is szennyeződhet baktériumokkal, és a szennyeződés mértéke – a membrán esetében is – egyenesen arányos azzal, mennyi baktérium található az orvos kezén.

„A kórokozók a beteg bőréről kerülnek az orvos kezére és a sztetoszkópjára, és a legfontosabb következtetés, hogy akár az orvos, akár a nővér, akár bármilyen más egészségügyi dolgozó használja az eszközt, azt minden egyes használat után le kell tisztítani” - foglalta össze dr. Didier Pittet, a kutatás egyik vezetője.

sztetoszkópgyerekes
Shutterstock

A járványügyi szakértők már januárban felhívták arra a figyelmet, hogy az orvosoknak át kéne gondolni tradicionális viseletük – a fehér köpeny és nyakkendő – lecserélését, mivel az egyes ruhadarabok könnyen fertőződhetnek, és nincs lehetőség átöltözni a betegek között.

„A kórházi fertőzések megelőzésének elsődleges eszköze még mindig a kézhigiénia, ám a sztetoszkópok megfelelő tisztán tartásának hozzá kell tartoznia a kielégítő betegellátáshoz” – mondja a kutatásvezető szakember.

Az Egyesült Államokban riasztóan alacsony a betegek közötti kézmosás gyakorisága az orvosok körében, pedig a 100% lehet csak az elfogadható adat. Amellett, hogy folyamatosan igyekeznek felhívni az orvosok figyelmét a ruházatuk és eszközeik minél gyakoribb tisztítására, a szakemberek azt mondják, a betegek is nyugodtan megkérhetik orvosaikat, hogy használat előtt töröljék le sztetoszkópjukat.

sztetoszkóp2
Shutterstock

Egy magyar szakembert is megkérdeztünk, milyen tapasztalatatai vannak a témában.

"Nem csak a sztetoszkóp jelenthet fertőzésforrást, meg kell említeni a vérnyomásmérőt, vagy akár a hőmérőket is. Ezeket az eszközöket is fertőtleníteni kell rendszeresen. De volt már az egészségügyben használatos tollakat és a számítógépek billentyűzeteit vizsgáló felmérés is, amely hasonlóan riasztó eredményt hozott" - mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász. "Nem szabad elfelejteni a rendelőkben található WC kilincsét, vagy a vízcsap nyitó részét amelyek szintén tele lehetnek baktériumokkal. Mi a sztetoszkópot rendszeresen letöröljük, bár hivatalosan ez csak az intenzív osztályon kötelező. A többi eszköz esetleges rossz higiéniai állapotára egy ÁNTSZ vizsgálat deríthet fényt. Azt azért hozzátenném, hogy ahhoz, hogy ezek az eszközök valóban betegséget okozzanak, olyan alany kell, akinek az immunrendszere nem működik kielégítően, tehát a legnagyobb veszélyben a transzplantáción átesett, vagy egyéb okokból elnyomott immunrendszerű betegek vannak."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek