Párizs négy óra alatt

Nincs annál nagyobb szívás, ha az embernek csak néhány órája van egy olyan városra, amiben napokra volna szükség már csak ahhoz is, hogy egyáltalán felfogjuk, hogy ott vagyunk. Egy ilyenre alkalmat adhat egy üzleti út,vagy egy hosszabb utazás közbeni átszállás. Minden esetben azt kell és érdemes mérlegelnünk, hogy mennyi időnk, csomagunk, és végül pénzünk van.

Vegyük például Párizst, ami ugye, egyrészt tele van izgalmas épületekkel, múzeumokkal és éttermekkel, másrészt csomópontként is működik a reptere. Ha szerencsénk van, a Charles de Gaulle reptérre érkezünk, innen ugyanis alig félóra a belváros a RER-el, amit nevezzünk gyorsvasútnak. A hajnaltól késő estig járó ( 04:56 / 22:44) vonatra 10 eurót kell számolni (kb.3100 forint), ez az 1-5 zónába jó metrójegy ára. A Gare du Nord-ra érkezünk meg, ha ezt választjuk: bár máshogy is be lehet jutni a városba, de ez a legkényelmesebb.

A másik nagy repülőtér az Orly, ide a RER C megy ki. A gyorsvasút 25 perc alatt ér be a város szívébe, és 3,90 euró a jegy. Ennél gyorsabb és olcsóbb megoldás nem nagyon van.

Ha a  Beauvais repülőtérre érkezett, akkor ne menjen sehová, mert olyan messze van a várostól, hogy oda bizony nem fog visszaérni. Ide nagyrészt a fapados repülők érkeznek, nem véletlenül. Olcsó, de sokat kell utazni, míg beérünk a városba.

000 Par7188705
Kenzo Tribouillard / AFP

  

Párizsban már kiépült a Bubi rendszer, csak itt Vélib a neve - tudják, biciklikölcsönzés fillérekért. Itt az első félóra ingyenes, egy napra 1,70 euró. A biciklit sok terminálon fel lehet venni, aztán leadni. A meglehetősen stabil bringák jó szolgálatot tesznek, ráadásul elég sok bicikliút van, viszont érdemes nagyon figyelni, mert majdnem annyi őrült van az utakon, mint Budapesten.

Ha csak kevés időnk van, nézzük meg, milyen a város a Szajnán hajózva. Több társaság is kínál utakat, viszonylag gyakran indulnak a hajók. Az egyik a Batobus, a másik a Bateaux-mouches. Mindkettőnél 12-15 euró egy túra, és könnyen kipipálható velük az Eiffel-torony, Orsay, Louvre, Hotel de Ville, Notre Dame, Jardin des Plantes, St-Germain-des-Prés, Champs-Elysées is. 

A város - és a turisták - szerencséjére bárhová nézünk, van valami érdekes. Tipikus turistahelyek az Île de la Cité-n vannak, mint a Notre Dame, az Igazságügyi Palota (Palais de Justice) a Szent Kápolna (Sainte-Chapelle), Pont Neuf és a Place Dauphine. Persze ezeket sem lehet ennyi idő alatt megnézni, de egy gyors pillantás, aztán rohanás vissza a metróba belefér. Ha pedig elindul a Tuilériák kertjétől, a Szajna jobb oldalán haladva végignézheti a  Concorde tértől a Louvre-ig tartó látványosságokat, mint a Champs Élysées (vigyázat 2 km hosszú!). 

000 Par7814555
Joel Saget / AFP

Ha azonban önt egyáltalán nem érdekli a történelem és a kultúra, akkor be tud szaladni Európa legnagyobb Sephorájába (70-72 Avenue des Champs-Élysées), mely egy parfümériahálózat első és legnagyobb üzlete. Ami itt nem kapható, az gyakorlatilag nem létezik - már ha parfümről vagy sminkről van szó. A Champs-Élysées-n egyébként is megtalálható az összes híres francia és nemzetközi márka boltja, beleértve a Tiffanyt, a Louis Vuittont, Guerlaint, esetleg a Cartier-t. Persze emellett vannak boltjai itt a GAP-nak, a H&M-nek, a Zarának, tehát szinte az összes fast fashion bolthálózatnak, de McDonald's is akad, ha képes Párizsban ilyenben enni.

Egyébként pedig az is bőven elég, ha keres egy Boulangerie-Patisserie (pékség/cukrászda) üzletet vagy egy bisztrót, és iszik egy isteni kávét, esetleg egy Kir Royalt. A kávé 2-5 euró (600-1500 Ft), a Kir Royal 5-8 euró (1500-2400 ft) lesz, az élmény viszont megfizethetetlen. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra