18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Meztelen fotóival vállalja fel testét a mellráktúlélő édesanya

Mindkét mellét eltávolították, majd a rekonstrukció után a méhét is kivették annak a négygyerekes ausztrál nőnek, aki a beavatkozások után a Facebookra feltöltött meztelen fotóin mutatta be, mit tud tenni a mellrák egy nő testével. Beth Whaanga a megelőzésre szeretné felhívni a figyelmet az Under the Red Dress (A piros ruha alatt) projekttel, célja, hogy minél többen ellenőrizzék a testüket otthon, és ha elváltozást észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz, írja a News.com.au

Beth Whaangánál 2013-ban, a 32. születésnapján diagnosztizálták az orvosok a mellrákot, a kivizsgálás során pedig a BRCA2 gént is megtalálták a szervezetében, amelynek jelentős szerepe van az örökletes mellrák kialakulásában (igen, ez az a bizonyos gén, ami akkor kapott szélesebb publicitást, amikor szintén 2013-ban Angelina Jolie - hasonló okokból - is levetette mindkét mellét). Az asszony számtalan beavatkozáson esett át, a gyötrelmes kezelések megviselték az egész testét, több helyen sebhelyek borítják. Ahelyett azonban, hogy teljesen magába zuhant volna a drasztikus változástól, elindította a Facebookon az Under the Red Dress c. projektet, hogy meztelen fotókkal mutassa meg, mit tesz a mellrák a női testtel. Hogy egyértelmű legyen, mely kezelés milyen következménnyel járt, a sebhelyekhez, változásokhoz magyarázatot is fűzött.

A képeket február nyolcadikán készítette róla Nadja Masot fotós, Whaanga pedig másnap már közzé is tette a sorozatot a Facebookján. A nő azonnal elveszítette száz ismerősét, és képeket többen is ártalmas tartalomként jelölték meg. Meglepő, de a Facebook szigorú operátorai mindezek ellenére ezúttal nem törölték a fotókat, sőt, külön jelezték Whaangának, ne aggódjon, nem fogják eltávolítani a képeket.

A fotókat egyébként figyelmeztető-magyarázó szöveggel tette közzé Beth Whaanga, és azt írta, ha valaki sértőnek, netán támadó tartalomnak érezné, legyen kedves, rejtse el az idővonaláról. „Minden nap csak úgy elsétálunk egymás mellett. Mindannyian ugyanolyan átlagosnak tűnünk, de a ruha alatt minden testnek megvan a maga története. Nadja Masottal szeretnénk találni olyanokat, akik részt vennének a projektünkben, hogy bemutathassuk az embereknek, mit tesz a rák a testtel. Legyen idős vagy fiatal, a kor nem számít, az önvizsgálatra, ellenőrzésre szükség van az életben maradáshoz. Veled is megtörténhet" – írta a képek közlésekor.

A következő nap Whaanga pontosított néhány dolgot. „Sokan úgy emlegetnek, mint egy mellráktúlélőt, ám én nem vagyok biztos abban, hogy ez a helyes kifejezés. Szerintem a mellrákmegelőző árnyaltabb és pontosabb az előbbinél. Mert igen, valóban fedeztek fel sejtalapú változásokat a bal mellemben, és igen, kimutatták a BRCA2 mutációt is, de én nagyon szerencsés voltam, ugyanis még azelőtt diagnosztizálták a betegséget nálam, hogy a rák agresszívvá vált vagy súlyosan szétterjedt volna" – írta. „A fotósorozat célja az volt, hogy felhívja a nők és a férfiak figyelmét a veszélyre. Arra, hogy a test legapróbb változására is oda kell figyelni, és hogy megmutassa, a rák nem válogat. A ráknak nem számít a kor, a nem vagy a rassz. Akárki az áldozatává válhat. Ellenőrizd a melledet/a mellizmodat a hónod alatt és nyakadnál, és ha találsz valamit, ne legyints rá, hogy az úgyis semmiség, hiszen jobb biztonságban lenni és életben maradni" – figyelmeztet Whaanga.

Oszd meg másokkal is!
Mustra