Felmondani stílusosan is lehet

Felmondani nem könnyű, és ha nem hirtelen felindulásból történik, akkor rendszereint gyomorgöcs, kételkedés, álmatlan éjszakák társulnak hozzá. Kivételek persze mindig akadnak, sőt, olyanok is vannak, akik a lehető legkreatívabban próbálják közölni: otthagyják a munkahelyüket. Mióta Marina Shifrin 2013 szeptemberében feltöltötte a netre azóta híressé vált videóját, amelyben Kanye West Gone című számára táncolva közli a felmondását munkahelyével, akciójával egész mozgalmat teremtett.

Az első fecske

Nem tudjuk, valóban Shifrin volt-e a legelső, aki így mondott fel, de az ő videója volt az első olyan, ami szélesebb körben terjedt el, a YouTube-on már 17 milliós megtekintésnél jár. Shifrin két év után sokallt be a munkahelyétől, ahol leginkább az zavarta, hogy a hírvideókat készítő cégnél a főnökeit a tartalom nem, pusztán a nézettségi adatok érdekelték. Ahogy a megtekintésekből látszik, a videó nagy sikert aratott, Shifrinnek pedig nem kellett sokáig várnia a munkaajánlatra, hamar érkezett is egy, Queen Latifah-tól. Azt nem tudjuk, el is fogadta-e, az biztos, hogy jelenleg saját weboldalán mint "író, komikus és pincérnő" határozza meg önmagát, és nem tűnik depressziós munkanélkülinek. Egykori főnöke állítólag nem mosolygott őszintén a felmondóvideó láttán, de pár nappal később - egyfajta vicces visszavágásként - a cég Shifrin videóját viccesen fricskázó ellenvideóban kívánt neki minden jót, és tette közzé egyúttal: "munkatársat keresünk!"

HOPA – de mégis mi az a HOPA?

Shifrin videójának sikerét jelzi, hogy a történtek után mások is nyúltak hasonló eszközökhöz. Így tett az asszisztensként dolgozó Jenny is, aki egy videoüzenetben vett búcsút mindenkitől - szexista főnökét is beleértve. Már a legelején közli a felmondás tényét, majd kijelenti, hogy mindenki nagyon fog neki hiányozni, egyvalakit kivéve: a főnökét, Spencert, aki korábban HOPA-nak (hot piece of ass), azaz jó kis seggnek nevezte. Jenny ezt a videóban azzal köszöni meg, hogy alaposan kitálal róla, többek között azt is megosztva, hogya férfi munkaideje nagy részét a Farmville-en tölti. 

Hogy mindenki lássa

Ha már videós felmondás, ki mondta, hogy ez egyszemélyes műfaj? A munkahelyi ebédlő jobb esetben társalgóként, közösségi térként is működik, így ha ön azt szeretné, hogy mindenki tudjon a felmondásáról, próbálkozzon ott. Így döntött Doug is, aki az Űrodüsszeia zenéjére teátrálisan bevonult az ebédlőbe, majd felpattanva egy székre hirtelen széttépte az ingét, hogy a mellkasára írt I quit (kilépek) felirattal közölje: részéről ennyi. Doug ezután még tett egy kört a Queen slágerére, a Bohemian Rhapsodyra, egészen addig, míg a kollégák vidáman integetnek.

Zenekari kísérettel

A zenekari kíséret továbbfejlesztett verzióját láthatták a Providence Reneissance Hotel dolgozói, amikor egyik munkatársuk, Joey úgy gondolta, szeretné megadni a módját a felmondásnak, így az eseményre magával vitte a barátaiból verbuvált házi zenekarát. Joey főnöke kiakadt, ahogy meglátta az ott ácsorgó csapatot, és nyomatékosan ráparancsolt mindenkire, hogy távozzanak. Joey ezt boldogan meg is tette, miután elédobta a felmondását, majd a Macskajaj zenéjére megkönnyebbülten elhagyta az épületet.

Dalban mondja el

Ha pedig ennél is nyilvánosabb előadásra vágyik, ne szűkítse a nézők számát csak a kollégákra. A következő videó helyszíne egy kávézó, ahol Phil egy öttagú kórussal a háta mögött énekli el felmondási szándékát a főnökeinek, miközben a helyiség tömve van vendégekkel, akiket persze mulattat a rendhagyó bejelentés. Bár eleinte a két vezetőnek tetszik a szerenád, ám amint leesik nekik, miről van szó valójában, azért az arcukra fagy a mosoly. Javukra legyen mondva, a végén a bátor srác azért tőlük is megkapja a megérdemelt tapsot. Ön ezt bevállalná?

Önnek melyik felmondás tetszett a legjobban?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek