Hoppá: háziasszonynak készül az új generáció?

A férfi kezdeményezze az ismerkedést, fizessen a randikon, később pedig tartsa el a családot, míg a nő maradjon otthon a gyerekkel, és végezze a házimunkát. Nem, ez nem egy századelőről megmaradt kisokos tartalma, hanem a magyar fiatalok szabad szemmel is jól látható részének véleménye a nemi szerepekről 2014-ben. Meglepő, ugye? Az Ipsos F&F felmérése tartogat még ilyeneket.

A piackutató cég ezúttal a férfi-női szerepek, illetve a munkavállalás és magánélet egyensúlyának témakörében kérdezett meg 550, 15 és 25 év közötti magyar fiatalt. Bár erről a korcsoportról eleve az erkölcsi szabadosságot szokás feltételezni, úgy tűnik, ez a generáció inkább a régi értékrendek felé húz.

A konyhában is lehet önmegvalósítani

Ha a bizonytalanokat - ez a megkérdezettek negyede - nem számítjuk, akkor jelentős többségben vannak azok, akik a hagyományos nemi szerepeket látják inkább követendőnek. (Egyébként is a konzervatívoké a legnagyobb csoport, az összes megkérdezett 44 százaléka.) Ők például kétharmados arányban szavaznak arra, hogy egy családban a férfi legyen a pénzkereső, a nő dolga pedig a háztartás vezetése és a gyermeknevelés.

Getty Images

Tízből négyen úgy gondolják, hogy teljesen rendben van, ha egy nő a szülés után kizárólag a családjának él, és még többen, 53 százalékuk látja úgy, hogy egy család ellátása ugyanúgy kiteljesítheti a nő életét, mint bármilyen karrier. A csoport tagjainak közel fele emellett úgy véli, egy férfi haladjon előre a szakmájában, még akkor is, ha ez negatív hatással van az otthoni dolgokra.

Anyám is dolgozik, miért ne tenné?

Velük szemben áll az egyenlőségpártiak 32 százaléka, akik leginkább azt tekintik ideálisnak, ha a férfi és a nő egyformán veszi ki részét az otthoni feladatokból, és a családi kasszát is felesben töltik fel. Kétharmaduk szerint egy nő szülés után menjen vissza dolgozni, és legalább ennyien tartják helytelennek, ha az anyaság miatt valaki lemond a szakmai sikerekről. Érdekes, hogy ebben a csoportban a legmagasabb azoknak az aránya, akiket egyedülálló szülők nevelnek.

A bizonytalanok természetesen leginkább abban értettek egyet, hogy a legtöbb kérdésben nem tudtak konkrét választ adni. Az egyetlen, amivel közel 50 százalékuk azonosult, hogy az anyagi biztonság megteremtése a család számára a férfiak feladata.

Getty Images

Bár a három csoport láthatóan eltérő nézeteket vall a különböző férfi és női szerepekről, a fiatalok 55 százaléka egyetért abban, hogy a férfiaknak nagyobb részt kellene vállalniuk a gyermekek ellátásából és a házimunkából.

Jó, elhívlak valahova, de azért te fizetsz!

Az ismerkedés és randizás témakörében már jobban elmosódnak a véleménykülönbségek, hiszen bár az egyenlőség mellett kardoskodók 74 százaléka úgy véli, egy nő is nyugodtan elhívhat bárhova egy férfit, 57 százalékuk azért elvárja, hogy a pasi fizessen a randin. A konzervatív csoport természetesen nagy arányban arra szavazott, hogy a férfi kezdeményezze a találkozót, és a költségeket is ő állja.

Oszd meg másokkal is!
Mustra