Pályamódosítás középkorúként? Hajrá!

Munkahelyet váltani semelyik életkorban sem könnyű döntés, hát még akkor, ha az ember már elmúlt 40. A dolgot még az is nehezíti, ha az illető nem csak az adott helyet szeretné otthagyni, hanem teljesen más pályán akar elhelyezkedni. De vajon mennyi esély van egy új karriert befutni középkorúként - egyáltalán, érdemes, szabad-e belevágni?

„A pályaváltoztatás alapos tervezést igényel: célszerű végiggondolni, mi az a munkakör, környezet, ahol el tudja képzelni magát a következő években. Ha pedig megtalálta azt a területet, akkor a barátok, ismerősök, volt üzleti kapcsolatok, egyéb ismeretségek felhasználásával érdemes minél szélesebb körben elhinteni az információt, hogy nyitott a váltásra. Ha ehhez továbbképzés is szükséges, akkor nézzen utána a lehetőségeknek, és ne legyen rest beülni újra az iskolapadba! Tanulni, képezni magát sosem késő, és ezt a munkáltatók is értékelik!”- mondja Őri Júlia HR-es/coach.

„A váltás kapcsán a saját példám is fel tudom hozni. Tíz évvel ezelőtt, 40-es éveim közepén én is egy hasonló döntési helyzetbe kerültem. Dönthettem, hogy megpróbálom folytatni hasonló területen, de más cégnél, vagy belevágok abba, ami mindig is közel állt hozzám. Végül úgy határoztam, hogy aki mer, az nyer! Sokan őrültnek tartottak, mert nálunk a pályaváltás még mindig nem túl elfogadott, gyakori jelenség, miközben más országokban bevett gyakorlat. Visszatekintve az elmúlt évekre, életem egyik legjobb döntését hoztam: azóta azzal foglakozom, amire mindig is vágytam, ami örömmel tölt el. Persze számít az is, hogy a realitások talaján maradtam, hisz nem akartam a közgazdász végzettségemmel agysebész lenni. De az előző évek alatt megszerzett vállalati, üzleti tapasztalat rengeteg előnyt jelent a jelenlegi munkámban. A váltás viszont további folyamatos képzést, tapasztalatszerzést igényel, ezzel mindig számolni kell!”

Munkáltatói oldalról díjazzák a bátorságot

A szakember szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkáltatók értékelik, ha látják az elszántságot, a törekvést, a tanulásra való igényt. Azt se felejtse el, hogy csak azon a területen lesz kezdő, de mögötte akár hosszú évek más jellegű tapasztalatai is megvannak. Így jóval kevesebb időre van szüksége, hogy az új területen is maximális teljesítményt nyújtson. Ráadásul a saját döntése miatt váltott, ami erős belső motivációt jelent: az ilyen kollégákat nem kell noszogatni, az új területen is sikeresek szeretnének lenni!

Első lépések

Ha úgy dönt, belevág, egy jó önéletrajz összeállítása (és nyilván a megfelelő netes állásportálok folyamatos böngészése) mellett célszerű a saját kapcsolati tőke felé fordulni, mivel sok állásról, amiket meg sem hirdetnek, csak így szerezhet tudomást.  Barátokon, ismerősökön keresztül sokszor juthat olyan hasznos információkhoz, amik segítenek megtalálni a megfelelő munkát. Viszont azzal is számolni kell, hogy ez időigényes, tehát hagyjon elég időt magának, és ne adja fel az első sikertelenség után!

Ezek a leggyakoribb hibák a váltásnál

Minél messzebb, annál jobb

A Huffington Post szerint sokan esnek a hibába, hogy ha már egy jó ideje fontolgatják a munkahelyváltást, akkor hajlamosak hirtelen döntést hozni arra vonatkozóan, hogy mik is szeretnének lenni. Ilyenkor az illető gyorsan elhelyezkedik egy olyan pályán, ami a lehető legtávolabb áll a meggyűlölt szakmájától, de nem gondol arra, hogy hosszú távon hogyan is fogja érezni magát benne. Ennek végeredménye a kiábrándulás, és hogy az új szakmájában is csalódik. Hogy ezt elkerülje, ne várjon addig, amíg minden porcikája iszonyodik a jelenlegi munkájától, így jobban fel tudja térképezni a lehetőségeit és higgadtan tud döntéseket hozni.

Nincs pénzügyi terve

Lehet, hogy már nagyon utálja a jelenlegi munkáját, de semmiképp se mondjon fel hirtelen felindulásból! Fontolja meg alaposan a döntését, és próbálja meg jól időzíteni a felmondását! Mindenépp számoljon azzal is, hogy egy ideig akár munkanélküli is maradhat, és valamiből addig élnie kell, tehát csak akkor lépjen ki, ha már össze tudott egy kis tartalékot gyűjteni magának, vagy ha vannak még egyéb lehetőségei.

Nem szűkíti kellőképp a kört

Még mielőtt egy új pálya mellett kötelezné el magát, tegye fel magának a következő kérdéseket, hogy biztosan jó döntést hozzon:

  • milyen képességeket szeretne kamatoztatni?
  • milyen típusú közegben, emberekkel érzi magát a legjobban?
  • milyen típusú kihívásokat keres?
  • milyen értékek, normák szükségesek a munkájához?
  • milyen fizetésre vágyik?

Nem merül bele eléggé

Amennyiben egy másik pályára szeretne lépni, akkor érdemes mélyebben magába nézni, miért is érzi úgy, hogy azt akarja csinálni. Az persze nem indok, hogy "végülis bármi jó, ami más, mint a jelenlegi". Ha például tanítani akar, akkor kérdezze meg magától, miért az választja. (pl. szeretné átadni a tudását a gyerekeknek, szeretne másiknak segíteni, hogy sikeresebbek legyenek, stb.).

Túl hamar feladja

Fontos, hogy még mielőtt lépne, adjon egy kis időt magának, mert lehet, hogy épp csak rosszabb periódusban van. Mindenki életében vannak olyan időszakok, amikor elege van a munkájából, de általában túllendülnek rajta. Vegyen ki egy kis szabadságot, gondolja át, mit is akar, és csak akkor mondjon fel, ha hosszabb időn keresztül azt érzi, hogy nem ez az ideális szakma önnek!

Oszd meg másokkal is!
Mustra