Ezekre fognak gerjedni idén az egészségmániások

Míg tavaly a quinoa, a paleo diéta, és a tabata voltak a menő trendek, addig 2014-ben egészen más dolgoktól leszünk elájulva - vélik a Huffington Post szerzői. Érdemes összehasonlítani a 2012-es listával, hogy meglássák, nem sikerült minden terméknek az áttörés.

Hódít a múlt

Az amerikaiak eléggé ráizgultak a quinoára, na meg a hasonló jó hatásokkal rendelkező amarantra, ami szintén gluténmentes,és más gabonáktól eltérően lizint tartalmaz, mely hiányzik a legtöbb  gabonaféléből. És akkor még nem beszéltünk a Freekeh vagy Frikeh esetleg farik névre hallgató gabonáról, melyet főleg Észak-Afrikában kedvelnek.

161351292
Glenn Asakawa

Ez gyakorlatilag zöld búza, melyet megpirítanak, így adva neki izgalmas ízt. Állítólag rosttartalma a duplája a hagyományos búzának, stabilizálja a vércukorszintet és csökkenti a koleszterinszintet.

Szuperélelmiszerek

Egyre gyakrabban találkozunk a szuperélelmiszer jelöléssel a csomagolásokon, ezeket általában olyan termékek kapják, melyek különösen egészségesek, tele vannak vitaminokkal, és természetesen fogyasztanak is. Persze nem feltétlenül ez az egyetlen járható út, gyakran az olcsóbb termékek közt is megtalálható ugyanaz a beltartalom, csak ez nem olyan menő.

Kendermag: Nem, ne reménykedjenek, semmi köze a marihuánához, legalábbis THC-t nem tartalmaz, anélkül pedig nehéz elszállni. A Chiához és lenmaghoz képest 50 százalékkal több fehérjét tartalmaz. Általában salátára szórják, smoothie-kba keverik, vagy önmagában fogyasztják. Külön előnye, hogy Omega-3 zsírsavakat tartalmaz, mely 1:3 arányban van jelen az omega-6 zsírsavakkal együtt, ezért különösen egészséges. Ha ön nem szívesen eszik halat, akkor egyen kendermagot - vagy len- és chia magot, melyek nem annyira sztároltak, de hasonló hatással bírnak.

Jó ha már most elkezdik mondogatni, hogy Ezüstös bölénybogyó (Shepherdia argentea Nutt), mert ez lesz a jövő év csodanövénye. Mit tud? Tartalmaz egy csomó likopént - mint a paradicsom - mely antioxidáns, és a rák ellen is bevethető. Sok indián rezervátumban megtalálható növényről van szó, és mostoha körülmények közt is megél.

SilverBuffaloberry-SK.
Wikimedia Commons

Savassága miatt már a bortermelők is érdeklődnek felőle. Mivel viszonylag nehezen beszerezhető, ezért jól pótolható bogyós gyümölcsökkel, paradicsommal és répával.

Mióta kiderült, hogy a Matcha zöld tea tartalmazza a katekint (ez egy polifenol, melynek daganatellenes hatása van), ráadásul sokkal jobban felszívódik belőle, mint a hagyományos zöld teából, azóta megnőtt iránta a kereslet. Ennek az az oka, hogy a matcha por úgy készül, hogy a tealeveket a szüret után gőzölik, melynek hatására a polifenol-oxidáz enzim lebomlik, és az erjedés leáll. A szár és egyéb részek eltávolítása után lisztszerű porrá őrölik a teát ( ha  bővebben érdekli az előállítási folyamat, nézze meg itt) Minden jó tulajdonsága ellenére azért jó, ha tudja, egyetlen italtól vagy ételtől sem fog lefogyni, vagy egy csapásra egészségessé válni.

Funkcionális tréning

A fent nevezett tréning, bár már évek óta ismert, de a siker útjára csak néhány éve lépett, ami mind a fiatalabb, mind az idősebbek számára is kitűnő edzésforma. Ezért van az, hogy ha súlyokat emelgetünk vagy futunk, azt képesek leszünk kitartóan csinálni, de még mindig megvisel, ha a repülőgép felső tartójába kell begyömöszölni a bőröndöt. A funkcionális tréning során az izmokat dolgoztatjuk, de eközben zsírt is lehet égetni, és a központi tartóizmok is megerősödnek.   

Étkezzen helyben

Az elmúlt években sokan írtak már arról, miért nem jó, hogy több ezer kilométerről érkező élelmiszereket fogyasztunk. Ennek a sok beszédnek meg is van az eredménye, legalábbis a Huffington Post szerint. Az egy dolog, hogy csökkenti a ökológiai lábnyomát, támogatja a helyi termelőket, ráadásul sokkal jobb a piacon vásárolni, mint a szuper- és hipermarketekben. Itt van a nálunk is hódító 50 km-es diéta, melynek lényegét maguk is kitalálhatják. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra