Betiltják a rántott húst

A menzakosztról nem igazán lehet mit mondani, még a legelszántabbak szerint is borzalmas. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége egy egész napot szánt arra, hogy a piac szereplőit összehívva, megmutassa, mennyi pénzből és mit kéne a gyerekek elé tenni, nap mint nap. Az új rendelet januártól lép életbe. Elvileg.

A Mintamenza program keretében egyrészt 11 hónapja 35 konyhán tesztelik az új menüsort, mely megfelel a közétkeztetési rendelet új szabályozásának. A Budapesten és Pest megyében zajló tesztben a  Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is részt vesz, folyamatosan ellenőrzik, hogy a becsült energia- vagy épp sótartalom tényleg annyi-e amennyi, és érzékszervi vizsgálatokat is végeznek.  Az jól látszik, hogy a gyerekek nagy része nem eszi meg a leveseket, 70-80 százalékot kiöntenek, de a "karottás rizs" 56 százaléka is a moslékba kerül, a burgonya 60 százalékáról nem is beszélve.

Mindenesetre az új rendelet alapján januártól vége a jó világnak, jön a hal és a rendes zöldség. A VIMOSZ elég egyszerűen elmagyarázta, mire számíthatunk. Íme a valóság.

Egyetért? Utálja? Mondja el!

Itt, a Dívány facebook-oldalán!

20131120 102553

Ha a gyerek napi háromszor kap enni, akkor legalább 3dl tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejterméket kell kapnia, legalább két adag zöldséget vagy gyümölcsöt, de a burgonya nem ér, illetve két adag gabona alapú élelmiszert. Csípős, fűszeres ételt nem kaphat 14 év alatti gyerek, a vegánok pedig nem járnak jól, mert minden főétkezésnél kötelező egy adag állati fehérje feltálalása.

A három év felettiek búcsút inthetnek a teljes tejnek, nekik maximum 1,5% százalékos tejet lehet adni, kivéve ha kistermelőtől érkezik, ilyen esetben rögtön egészségessé válik.

Az előírás

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet szerinti helyi kistermelőtől származó tej esetében a 1,5 %-nál magasabb zsírtartalmú tej felhasználása minden korcsoportban megengedett.

 Ha valaki nem értené, mi a baj az ikonikus piskótakockával, itt a magyarázat. "Édesség önállóan ebédként nem adható; egyéb főétkezésként és kisétkezésként kizárólag legalább 1/3 rész gyümölcsöt vagy 1/3 rész tejet vagy tejterméket tartalmazó édesség adható."

Schobert úr viszont örülhet, mostantól a hat éven felüliek vidáman nyelhetik az édesítőszereket, így állítólag kisebb eséllyel híznak el.  A teljes rendeletet itt olvashatja el.

Érdekes megállapításai vannak a NEBIH-nek, akik számos helyen vizsgálták a menzát. A véletlenszerűen kiragadott III. kerületi Andor Ilona Ének-Zene Általános és Alapfokú Művészeti Iskola ebédje így néz ki. A menü nem megfelelő minősítést kapott.

Zöldbableves csipetkével, paprikás burgonya krinolinnal, reszelt cékla (Főzőkonyha:  Familiar Foods Kft.)

Megenné?
Megenné?NEBIH

És itt az értékelés: "Pirospaprikától színezett világos barnás lében különböző méretű vágott zöldbab, kis kocka tészta, néhány aprított zöldfűszer. Tetején apró zsírcseppek. Sok hüvelydarab.

Állomány: A zöldbab és a tészta puha, a lé opálos.

Illat: Zsíros rántásszagú, nem kellemes, nem harmonikus, enyhe mellékszag érezhető

Íz: Nem jellegének megfelelő, nem harmonikus, zsíros érzetet ad a szájüregben. A zöldbab kellemetlen, idegen mellékízű."

Kíváncsi mit eszik a gyereke? Kattintson!

Oszd meg másokkal is!
Mustra