Egyszerűen leküzdhető az őszi fáradtság!

Most, hogy október végén nyári idő van, sokan csak kókadoznak egész nap, ahelyett, hogy érdemlegesen töltenék el az időt. Persze, teljesen érthető, hogy a szervezet ilyen módon reagál a szokatlan időjárásra, de bosszantó is, hogy egy óra sem telik el anélkül, hogy ne vágynánk egy jó alvásra. Azt már megírtuk, úgyhogy ilyenkor gyorsan ki is próbálhatja, hogyan tud házilag energiaitalt  készíteni, de ha nincs kedve kotyvasztani, itt van pár tipp, milyen gyakorlatokkal/praktikákkal tudja kicsit felpörgetni magát.

Hallgasson zenét

Ha fel akarja rázni kicsit magát, nyilván ne a melankolikus darabokat pakolja a playlistbe, olyan zenét hallgasson, amelyik energiával tölti fel. Az se rossz, ha olyat keres, ami kifejezetten irritálja, ez utóbbi esetben egész biztosan nem fog a klaviatúrán koppanni a feje. Azért a megszokott, kedvelt zenéi is jó hatással lehetnek fáradtság ellen, ha esetleg tudja dúdolni a dallamot, vagy a talpával lekopogni a ritmust a padlón. Nyilván, ha nem otthon dolgozik, ez egy kicsit nehezebb feladat mások zavarása nélkül, de maga a zenehallgatás munkahelyen is megoldható egy jó fejhallgató beszerzésével.

shutterstock 156646085

Ami még fontos lehet: nem kell üvöltetnie a zenét ahhoz, hogy ne aludjon el, sőt: ha halkan szól a muzsika, sokkal inkább kell összpontosítania, figyelnie rá. 

Dolgozzon természetes fénynél

A szervezet tudja, hogy nincs még itt az alvásidő, ha kint ragyogóan süt a Nap, és beárad, de legalábbis beszűrődik az irodába/lakásba a természetes fény. Ha van terasza a helyiségnek, ahol dolgozik, mindenképpen menjen ki pár percre friss levegőt szívni, majd úgy folytassa a munkát. Ez mindig bejön!

Ha egyik opció sem megoldható, a mesterséges fény is megteszi: kapcsolja fel az összes lámpát, a lényeg, hogy minél világosabb legyen. Ugye ismeri az érzést, amikor ücsörög a jó meleg szobában, bámulja a monitort, aztán egyszer csak valaki galád módon felkapcsolja a villanyt, és azonnal eltűnik a bágyadtság? Nos, most pont ez a cél…

Ropogtasson zöldségeket vagy rágógumizzon

A zöldség egészséges, és emellett még arra is jó, hogy ne aludjon nyitott szemmel a munkahelyén, ugyanis akármit is rág (persze, ez lehet akár rágógumi is), az agya – a gyomorba jutó élelem ígéretével – felkészül arra, hogy beindítsa az inzulintermelést, így éberen tart.

Mindezt feldobhatja jégkockával, ami nemcsak másnaposságra tökéletes, de álmosság ellen is kiváló. Ha például jégkockát ropogtat, szinte lehetetlen, hogy elaludjon. A hideg ugyanis éberségre stimulálja az agyat.

Nem minden esetben jó a rágógumi

„A rágógumizás több élű fegyver lehet azoknál, akik hízásra hajlamosak, mert az inzulin elválasztásra való  felkészülést imitálva , a tényleges  elfogyasztott ételnél esetleg aránytalanul többlet inzulint bocsáthat ki, ami előnytelen.” - tudtuk meg Dr. Bérczy Judittól, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosától.

shutterstock 156081938

Mossa meg az arcát hideg vízzel

Frissítse fel a vérkeringését: mossa át az arcát jó hideg vízzel, vagy legalább nyissa ki az ablakot és vetkőzzön kicsit. Az a pár perc vacogás megér annyit, hogy aktivizálja a szervezetét: ha a test hideget érzékel, azonnal működésbe lép, és elkezd meleget termelni. Ezzel szabályozza a belső hőmérsékletet, hogy minden belső szerv megfelelően működhessen. 

Párologtasson

Nagyon jó hatással vannak az ébren maradásra a különböző 100 százalékos illóolajok is. Ha nincs a közelben párologtató, vagy nem akarja zavarni a kollégákat vele, csak szippantson jó mélyeket az üvegcséből minden alkalommal, amikor érzi, hogy elnehezültek a szempillái. Ha nem kedveli az illóolajat, vegyen a legközelebbi patikában szárított gyógynövényeket, és szagolgassa azokat. A következők közül válasszon: rozmaring, borsmenta, eukaliptusz vagy teafaolaj. 

Nyújtson ebédidőben

Persze, most nem arra kell gondolni, hogy állítson elő egy profi edzéstervet, és Tarzanként ugráljon az asztalokon, csupán pár egyszerű gyakorlat is segíthet. A nyújtás serkenti a vérkeringést, ráadásul – a gyakorlat közben – ülve is maradhat. Kezdje a fejénél: végezzen öt fejkörzést mindkét irányban. Ezután emelje fel mind a két kezét, és próbálja meg elérni a plafont. Ha ezzel megvan, hajoljon le (még mindig ülve), és próbálja megérinteni a cipőjét (csak óvatosan, ne verje a fejét az asztallapba)! Ebből a testhelyzetből csak nagyon lassan, csigolyáról csigolyára egyenesedjen ki! Ezt követően jöhet a bokakörzés és a lábak behúzása/kinyújtása tízszer. Ha ez nem elég, álljon fel a székből és úgy végezze el a gyakorlatokat. 

Sétáljon egyet

Nagyon jót tesz az is, ha nem erőlteti a folyamatos munkát, hanem levegőzik egy kicsit. Ha görcsösen próbálja ébren tartani magát, több mint biztos, hogy nem fog tudni koncentrálni a munkára. Inkább levegőzzön egyet az utcán – akár már 10 perc séta is felpezsdítheti. A lényeg, hogy egy kicsit kizökkenjen az egyhangúságból, és megmozgassa a végtagjait a friss levegőn.

shutterstock 58390354 300

Hogy mi az őszi fáradtság?

„Az őszi fáradtság okait kutatva egyik alapvető tényező, hogy a mai kor embere kivonta magát a természet rendjéből, a tél-nyár szervezetünkre gyakorolt hatásaitól a fűtés, világítás, légkondicionálás alkalmazásával. A tobozmirigy azonban ennek ellenére továbbra is karmestere biológiai óránk működésének. Irányítja napi ritmusunkat az evéstől az alvásig, a hangulatváltozástól az immunrendszer megfelelő állapotáig. Ősszel elindul a nappalok rövidülése, napfényes órák száma csökken, mely a tobozmirigyben fokozza a melatonin termelést,mely összességében növelné az alvással , pihenéssel eltöltött órákat.

Ezzel szemben mi ugyanúgy pörgünk, dolgozunk, csúcsra járatnánk magunkat az őszi-téli periódusban, de a belső hang, figyelmeztető jeleket küld fáradtság, hangulatingadozással.

Az okok között találhatjuk a  D vitaminhiányt, mely  szintén hozzájárul  a  fenti panaszokhoz.

Az őszi-téli periódusra való átállás a hormonrendszerük egyik tengelyét adó pajzsmirigynek is többlet feladatot jelent, esetenként kialakul a pajzsmirigy alulműködés, erre is érdemes gondolnunk. Megfelelő terápiával elfújhatjuk a fáradtságot.” - magyarázza Dr. Bérczy Judit.

További egyszerű, de hatásos tippek

  • Próbáljon meg kevés kávét inni, ugyanis az igaz, hogy pár órára felpörget, de miután elmúlik a koffein hatása, még fáradtabbnak fogja érezni magát. Helyette tényleg készítsen inkább házi energiaitalt.
  • Minden este feküdjön le időben.
  • Igyon sok vizet – ugyanis, ha dehidratált a szervezete könnyebben elfárad, és még a feje is megfájdulhat.
  • Sportoljon! A rendszeres testmozgás jó hatással van a szervezetre, és kevésbé lesz fáradékony.
  • Tegye fel a kérdést magában: tényleg annyira fáradt vagyok? Hiszen hányszor fordult már elő, hogy a munkában szó szerint óránként bebólintott, aztán munka után meg jól elütötte az idejét alvás nélkül.
  • A  B1, B6 és  Folsav bevitelével javíthatjuk kedélyünket, erőnlétünket.
  • Táplálékaink közül B6 vitaminban gazadag a füge, gomba, banán és a folsavat is bőven juttatunk a szervezetbe lemcse, rizs, babfélék fogyasztásával.
  • A  cukros, túl sok finomított szénhidrát  csak rövid ideig ad  megoldást, utána a fáradtságunk fokozódhat, ingerlékenyebbé válhatunk. Érdemes  almát, körtét , banánt, datolyát, fügét előnybe részesíteni. Forrás: Dívány.hu, Wikihow.com
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek