Adjon vért, magán is segít!

A közvélemény figyelmét minden évben felhívják a véradás fontosságára, hiszen a vért mással pótolni nem lehet, így aki vért ad, életeket menthet. Ha ön is szívesen segítene, tudja meg, hová forduljon, illetve hogy mikre kell odafigyelnie.

Ki adhat vért?

A Magyar Vöröskereszt tájékoztatása szerint vért minden 18 és 65 év közötti egészséges felnőtt adhat. Fontos, hogy az illető súlya haladja meg az 50 kg-ot, illetve hogy ne legyen vérzékeny. Természetesen minden véradás előtt kötelező kivizsgáláson kell részt venni, ez egyfajta alkalmassági teszt. Ekkor az orvos többek között megtapogatja a nyirokcsomókat, meghallgatja a szív- és tüdőhangokat, vérnyomást mér, valamint kikérdezi az illetőt betegségeiről, műtéteiről.

Persze a levett vér vizsgálata sem maradhat el: aki először ad vért, annak megállapítják a vércsoportját, valamint ellenőrzik a hemoglobin koncentrációját, és hogy nincs-e valamilyen fertőző betegsége (pl. HIV, hepatitis, vérképzőszervi betegségek). Amennyiben valakinél problémát találnak, azt ideiglenesen (pl. egy egyszerű torokgyulladás esetén), vagy véglegesen kizárják a programtól.

Fontos továbbá, hogy minimum 56 napnak kell eltelnie két véradás között, illetve hogy a nők évente csak négyszer, míg a férfiak ötször vehetnek részt benne.

Ezekre ügyeljen, ha vért ad

Egy véradás alkalmával több mint 450 ml vért vesznek, ezért fontos, hogy előtte egyen valami zsírmentes ételt, és bőségesen igyon: így elkerülheti, hogy akár véradás alatt, akár utána rosszul legyen. Így felkészülve is javasolt azonban a vérvétel végeztével további fél liter víz elfogyasztása. Akármennyire is jól érzi magát utána, érdemes azért még 5-10 percig a helyszínen maradnia, vagy kérjen meg valakit, aki önnel tart, ha hazaindul.

Maga a vérvétel csupán 5-10 percet vesz igénybe, a kikérdezéssel, vizsgálatokkal együtt kb. fél órát. Ez nem sok idő, viszont akár három életet is megmenthet vele.

Vércsoport Nekik adhat vért
A+ A+ AB+
A- A+ A- AB+ AB-
B+ B+ AB+
B- B+ B- AB+ AB-
AB+ AB+
AB- AB+ AB-
0+ 0+ A+ B+ AB+
0- bárki

A véradás hazánkban 1959 óra önkéntes alapon zajlik, tehát térítésmentes, de jelenleg 500 forint értékben étkezési utalványt kapnak a véradók utána, így hazafelé menet betérhet a közértbe rágcsálnivalót venni, hogy a vércukorszintje helyre álljon.

Kíváncsi, hol lehet az adott hónapban vért adni? Akkor klikk ide!

A rendszeres véradás egészségessé tesz

Sokan nem tudják, de a váradással nem csak másokon segíthet, hanem saját magán is, ugyanis számos pozitív egészségügyi vonzata van. A Daily Mail szerint ugyanis amellett, hogy csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát, még jó pár kalóriától is megszabadulhat (5,6 dl véradással 650 kalóriától). Az szakemberek úgy gondolják, hogy ez a csökkent vasszintnek tudható be, minél magasabb koncentrációban található meg ugyanis ez a szervezetben, a vér textúrája annál masszívabb, sűrűbb. Emellett a magas vasszint felgyorsítja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami szintén hatással lehet a vér halmazállapotára: ezáltal nagyobbá válik a súrlódása az ereken áthaladáskor, így azok nagyobb mértékben roncsolódnak. A Journal of the American Medical Association megjelent tanulmányban be is bizonyították a véradás pozitív hatását, ugyanis azoknál a 43-61 éveseknél, akik félévente megcsapoltatják magukat, jelentősen – 88 százalékkal - csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

Ha ez nem volna elég, a Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent tanulmányban a magas vasszintet a rák kialakulásával is összefüggésbe hozták: eszerint a túl sok vas megnöveli a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben, ami pedig különböző daganatok megjelenéséhez vezethet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra