no

Ma van a legjobb nap az előbújásra!

Hurrá, ma van a Nemzetközi Coming Out Day, avagy az előbújás napja! Azért épp október 11-re esett a választás, mert ezen a napon tartottak először felvonulást Washingtonban az LMBTQ - azaz leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer - polgárok jogaiért. Robert Eichberg 1988-as "C.O.D." kezdeményezése egy személyiségfejlesztő műhelybeszélgetésként indult, mára pedig politikai és emberjogi szempontból is fontos globális örömünneppé nőtte ki magát.

A "coming out of the closet" angol kifejezés, amely szó szerint azt jelenti: "kilépni a szekrényből". A hatvanas években elterjedt szófordulat a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queerek- azaz a magukat egyetlen kategóriába sem sorolók - számára azt jelenti: megszabadulunk a homoszexualitás titkolásával járó láncoktól, és nem rejtőzködünk többé.

Bújj, bújj, magyar

A nemzetközi projektről 2011 óta Magyarországon is megemlékeznek az LMBTQ szervezetek: a Budapest Pride - az évente megrendezett felvonulás és a köré épülő kulturális fesztivál szervezői - évek óta kerekasztalbeszélgetésekkel, filmvetítésekkel, rapid randival, kiállításokkal köszöntik a jeles napot. "Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van, vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra. Az őszinteség hiánya és a kényszerű képmutatás nyomasztó hatással lehet az érintettekre, sok energiát felemészthet és ronthatja egészségüket, teljesítőképességüket és munkabírásukat" - áll a Budapest Pride sajtóközleményében.

Az aktivisták az előbújás fontosságára és egymás elfogadására bátorító videókat készítenek, idén pedig azzal is megspékelték a dolgot, hogy LMBTQ közszereplőket kértek fel: mondják el érveiket a coming out mellett. Az üzenetet Ungár Klára liberális politikus, Bán Zsófia író, Lovas Nagy Anna író-műsorvezető, Nádasdy Ádám nyelvész és költő, Sugár Bertalan énekes, előadóművész, és jómagam tolmácsoljuk.

Miért kell ez nekünk?

A résztvevők közül néhányan a Divány.hu-nak mesélnek, miért tartották fontosnak a projektben való részvételt. "Nagyon fontosnak tartom, hogy minél többen, minél többféle hangon szóljunk azokhoz, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy vállalni tudják identitásukat. Fontos, hogy tudják, nincsenek egyedül" - mondja Bán Zsófia. "Egy ilyen akció nem elsősorban rólunk, megszólalókról szól, hanem sokkal inkább arról a társadalomról, amelyben nem élhet mindenki szabadon úgy, ahogyan és akivel szeretne. Ezért álságos azt mondani, hogy ez mindenkinek a magánügye, hogy nem tartozik másra - nem, ez bizony közügy, egészen addig, amíg a jogegyenlőséget elérve, végre tényleg magánügy lehet".

A mostanság épp Stockholmban élő Sugár Berci is hasonlóan vélekedik: "Ahogyan Fassbinder írta: a félelem megeszi a lelket. Azt hiszem semmi nem lehet rosszabb annál, mint egy önmagunk által kreált börötnben élni. A titkolózás totális zsákutca: az elutasítástól való félelem szülte fantáziák beteggé tesznek. A bújkálással járó örökös szorongás lassan, de biztosan megsemmisíti az egyént." Az énekes alternatívaként azt javasolja: adjunk kell egy esélyt a környezetünknek, hogy megtapasztaljuk, igenis képesek elfogadni és szeretni minket, és nem utolsó sorban önmagunknak is, hogy 'normális' emberként élhessünk.

"Melegnek lenni jó" - kezdi Nádasy Ádám. "Ez igaz akkor is, ha ez tömérdek megaláztatással jár is. A megaláztatás itt Európában - hála Istennek - már nem fizikailag értendő, de belsőleg még megvan: az nagyon megalázó, ha folyamatosan hazudni kénytelen az ember. Másnak mutatni magát, mint ami. Ez ártalmas, mert a hazugság olyan, mint a mérgező ólom: apránként lerakódik a csontokban, ízületekben" - mondja. A költő fontosnak tartja kiemelni: nem azért bújunk elő, hogy provokáljuk a többségi társadalmat, vagy hogy "az orruk alá dörgöljük" melegségünket, hanem azért, hogy - az ő fogalmazásával szólva - kitisztítsuk a csontjainkból a mérgező anyagot.

"Egészséges melegek akarunk lenni!"

Ön szerint jó ötlet a Coming Out Day?

Sokan vélik úgy: a melegekkel semmi gond, amíg nem "mutogatják magukat". Akik azonban naponta szembesülnek azzal, hogy a környezetük megkérdőjelezi szakmai hozzáértésünket, vagy épp perverznek és abnormálisnak nevezik őket, pontosan tudják: az előbújás nem sokkolni hivatott. Nekünk nem elég, ha a társadalom csendesen megtűr minket, amíg nem hallatjuk a hangunkat. Azt akarjuk elérni, hogy mindenki, aki képtelen szembenézni saját nemi identitásával és orientációjával, érezhesse: lehetséges kompromisszumentes magánéleti döntéseket hozni, és közösen kell küzdenünk érte, hogy semmiféle hátrányos megkülönböztetés ne származhasson abból, hogy merünk önmagunk lenni. Abból, hogy merjük azt szeretni, akit a szívünk választott.

A Coming Out Day-hez kapcsolódó hazai programokról részletesen olvashat a BudapestPride Facebook oldalán, ha pedig önt is megihlette a projekt, fotózzon, írjon, alkosson, és #comingoutday hashtaggel ellátva ossza meg műveit a kedvenc közösségi portáljain. Boldog, őszinteségben, megértésben, szeretetben gazdag Előbújás Napját mindenkinek!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra