no

Eü. gyorstalpaló: segítsen másokon életveszélyes helyzetekben!

Kisebb-nagyobb balesetek mindenkivel előfordulhatnak, így bárki bármikor kerülhet olyan helyzetbe, amikor családtagján, vagy az utcán összeeső idegennek kell segítenie. Bár a komolyabb esetekben a mentők hívása elengedhetetlen, ám amíg ki nem érnek, addig ön is sokat tehet az illető megmentése érdekében.

Félrenyelés

"Bárkivel bármikor előfordulhat, hogy szerencsétlenül félrenyel, de legtöbbször pár korty vízzel vagy köhögéssel helyreáll a rend. Azonban ha valakinél ezek nem vezetnek eredményre, akkor gyorsan cselekedni kell, nehogy elzáródjanak a légutak! Első lépésként üssön a tenyere aljával az illető két lapockája közé ötször. Ha ez nem segít, akkor alkalmazza a Heimlich-féle műfogást: álljon a fuldokló mögé, az egyik kezét szorítsa ökölbe, majd tegye az ön előtt álló gyomorszájának területére. A másik kezével fogja meg az ökölbeszorítottat, majd hirtelen, határozott mozdulattal nyomjon befelé és felfelé. Ezzel is ötször próbálkozzon!" - ismerteti a legalapvetőbb fogásokat Márton István, a Federalmed Mentőszolgálat igazgatója.

Eszméletvesztés

Az eszméletvesztés sok mindentől bekövetkezhet: sérülések (pl. fejsérülés), túlzott alkoholfogyasztás, stroke, szívbetegség, stb. Az első és legfontosabb az, hogy ellenőrizze a beteg száját, hogy nem csúszott-e túlságosan hátra a nyelv, illetve hogy nem hányt-e (mindkettő fulladást okozhat ugyanis). Ha a légutak biztosítottak fektessük a sérültet stabil oldalfekvésbe, ha azonban nem lélegzik, akkor azonnal hívja a mentőt, és már ez alatt is megkezdheti az újraélesztést: fordítsa az illetőt a hátára, és a segítség kiérkezéséig végezzen mellkaskompressziót!

Áramütés

A szakértő szerint az áramütés az egyik legveszélyesebb helyzet, ha ugyanis valaki nem körültekintő, akkor elsősegélynyújtás közben ő maga is életveszélybe kerülhet. Ezért is nagyon fontos tudni, hogy nagyobb áramütés esetén az illető izmai összerándulnak, így képtelen elengedni az adott tárgyat. Ilyenkor érdemes lekapcsolni a főkapcsolót, azonban ha ez valamilyen oknál fogva nem sikerül, akkor (1000 Volt alatt) megpróbálhatja kiszabadítani a sérültet valamilyen nem vezető eszközzel, például fával vagy műanyaggal. Amennyiben ez megtörtént, az áramütés helyét fertőtlenítse le, majd sterilen kötözze be! Szívmegállás esetén a mentők kiérkezéséig kezdje el az újraélesztést.

Gyógyszer- és egyéb mérgezések

Amennyiben valaki az előírtnál lényegesen több gyógyszert szedett be, de még éber, magánál van, akkor sós vizet itasson vele, hogy hánytatni tudja (ha szükséges, ezt kiegészítheti azzal, hogy az ujjával benyúl a torkába, majd ingerli a garatot). Természetesen ilyenkor is szükséges mentőt hívni, mivel nem tudni, mennyi gyógyszer szívódott fel. Ha a beteg eszméletlen, de még lélegzik, akkor tegye stabil oldalfekvésbe, ha nem, akkor kezdje meg a mellkaskompressziót!

Fontos, hogy sav- illetve lúgmérgezés esetén tilos hánytatni az illetőt! Ilyenkor itasson meg vele nem túl sok, csupán 1-2 deci vizet, vagy tejet!

Égés

Még mielőtt nekikezdene az égés kezelésének, állapítsa meg, hogy hányadfokú sérülésről van szó:

  • elsőfokú: ez csupán a hámréteget érinti. Ilyenkor a bőr piros, ég, duzzadt. Elég, ha 10-15 perc erejéig folyó hideg víz alá tesszük az adott részt.
  • másodfokú: ekkor már a mélyebb rétegeket is érinti a sérülés. A bőr nem csak piros, de hólyagossá is válik. Szintén hűtse folyó, hideg víz alatt, majd Betadinnal fertőtlenítse a felületet, és használjon steril kötést! Amennyiben nagyobb részt érintet, akkor kérjen Tetanusz injekciót!
  • harmadfokú: ilyenkor a hólyagok gyorsan felrepednek, ami könnyen fertőzésekhez vezethet, így hűtés után fontos a fertőtlenítés! Ebben az esetben már muszáj mentőt hívni, különösképp a nagyfokú fájdalom miatt!
  • negyedfokú: leggyakrabban robbanásoknál, lakástűznél fordul elő. A testrész ekkor elszenesedik. Életveszélyes állapot, így mielőbb mentőt kell hívni!

Fontos, hogy segítséget kell hívni minden esetben, ha az égési sérülés 20%-os – kb. 20 tenyérnyi-, mivel ilyenkor  a nagy mennyiségű folyadék- és ionvesztés miatt életveszélyes állapot is kialakulhat!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra