Hét tévhit a narancsbőrről

Az időjárás sokáig volt kegyes azokhoz, akik problémás testtájakat rejtegetnek, de most már nincs menekvés. Ugyan a cellulit, illetve annak eltüntetése a tavaszi és nyári szezon legkedveltebb témája, állítólag még mindig nagyon sok tévhit él róla. A Stylelist három szakértő, dr. Cheryl Karcher, dr. Jeannette Graf és dr. David McDaniel segítségével összegyűjtötte, melyek is ezek. Részletek a hajtás után!

1. Csak a túlsúlyos embereknél jelentkezik

Karcher és McDaniel szerint a nők 98 százalékánál bizony előfordul ez a jelenség, és lehet valaki olyan vékony, mint egy szalmaszál, az nem garancia arra, hogy nem kell megküzdenie a narancsbőrrel. Igen, még a szupermodellek számára sem ismeretlen ez a probléma. És miben különbözik a szerencsés 2 százalék a többiektől? A szakértők szerint a kellően vastag bőr a megoldás kulcsa.

shutterstock 55163140

2. Ha lefogy, ez is eltűnik

Bár a testmozgás és az egészséges étrend nagyon is fontos, ez önmagában nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy eltűnjenek a gödröcskék. „A fogyás gyakran segít enyhíteni a narancsbőrt, hiszen a zsír egy része eltűnik, de néha a bőr még jobban lóg tőle” – nyilatkozta az egyik szakértő.

3. Csak a nőknél alakul ki

Ez majdnem igaz, a férfiaknál csak nagyon ritkán jelentkezik ez a probléma, és általában genetikai háttere van. Karcher, McDaniel és Graf szerint a bőr eltérő szerkezetében keresendő a különbség kulcsa. A férfiaknál ugyanis a kötőszöveti rostok egymásra merőlegesek, míg a nőknél egymás mellett futnak, így a zsírszövet jobban ki tud türemkedni. Persze még nagyon sok mindent nem tudunk az okokról, de Karcher szerint a genetika és hormonok mindenképpen a fő bűnösök között szerepelnek.

4. A narancsbőr valójában zsírcsomók tömege

Ugyan a megduzzadt zsírsejtek elengedhetetlen kellékei a jelenségnek, ennél összetettebb a probléma. Ahogy ezek a sejtek csak nőnek és nőnek, egyre inkább a bőr felszíne felé türemkednek, és eközben észrevehetően csökken a kötőszövet rugalmassága, így a bőr fokozatosan és idővel szemmel láthatóan is egyenetlenné válik. Sokak szerint egyébként a narancsbőr fő oka valójában a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, amelynek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet.

5. A speciális krémek segítenek

Már mi is megírtuk, hogy a kifejezetten a narancsbőr ellen kifejlesztett krémek egy része csak optikai tuningra jó, de eltüntetni a karfiolokat nem képesek. Persze első blikkre úgy tűnhet, hogy valóban simább lett a bőrünk, de ez csak annak köszönhető, hogy megkötik a bőrben levő vízmennyiséget, így a bőrfelszín kifeszül és kevésbé lesz gödrös. Sajna a hatás csak addig tart, míg a krém fel nem szívódik, így nem jelentenek tartós megoldást. Hasonló optikai javulást érhetünk el egyébként a barnító krémekkel is, viszont ezek sem nyújtanak valódi megoldást.

shutterstock 103684370

6. A nem invazív módszerek segítenek

A nem műtéti eljárások közül, azaz az ultrahangos kezelésen át a rádiófrekvenciás módszeren át nagyon sok minden közül választhatunk, ha az előző megoldások közül egyikkel sem szimpatizálunk. Persze ezek több alkalmas kezelések, és hiába járunk hat hétig zsírt bontatni, a végeredmény így sem lesz tökéletes.

7. A műtét viszont tényleg segít

A Cellulaze az egyik legújabb módszer a piacon, és tulajdonképpen egy egyórás beavatkozásról van szó, amely során lézerrel próbálják megsemmisíteni a zsírsejteket. A kezelés körülbelül 10 ezer dollárba kerül, és bár a szakemberek szerint most éppen ez a leghatékonyabb fegyver a narancsbőr ellen, még ezzel sincs garancia arra, hogy tényleg egy varázsütésre megszabadulunk a gödröcskéktől - arra meg főleg nem, hogy nem alakulnak ki újra.

Akkor mégis mit csináljak?

Ahány szakértő, annyiféle válasz: McDaniel szerint védekezzünk megfelelően az UV-sugárzás ellen, ne dohányozzunk, és ez talán segít. Dr. Graf úgy véli, a mediterrán étrend egy lépéssel közelebb visz a célhoz, főleg, ha tényleg hanyagoljuk a cukros üdítőket és ételeket, és ha mellette mozgunk is, hiszen ettől jobb lesz a keringés. Karcher pedig azt javasolja, inkább fogadjuk el, hogy ez van. „Szerintem nem úgy kell a narancsbőrre tekinteni, mint egy problémára, hanem mint egy teljesen normális, átlagos dologra. Jó, lehet, hogy mostanság nem tartják vonzónak, ha valakinek ilyen gödröcskéi vannak, de régen az volt” – tette hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra