no

Cserélje el otthonát egy nyaralásra!

Nyaralni, világot látni mindenki szeretne, de sajnos nem mindenki engedheti meg magának anyagilag, hogy valóban meg is tegye. Ha azonban a szállás árával már nem kell kalkulálni, mindjárt sokkal olcsóbb egy külföldi utazás. Létezik, és egyre népszerűbb ugyan a coach surfing, amikor idegenek látnak vendégül idegeneket az otthonukban, ez azonban nem mindenkinek testhezálló, főleg, ha egy vagy több gyerekkel utaznának. Létezik azonban ennek az eggyel komfortosabb verziója is: az, amikor két, egymás számára amúgy idegen lakást/házat cserél. Bár ez eddig leginkább Amerikában volt népszerű utazási forma, mára már Magyarországon is egyre többen veszik igénybe.

Legtöbben talán a Holiday című amerikai filmben találkoztak először ezzel a szálláslehetőséggel, amikor a két főszereplő, Kate Winslet és Cameron Diaz egy kis időre házat cserét. Elképzelhető, hogy akkor még csak forgatókönyvírói kitalációnak gondolták, pedig ez a valóságban is létező nyaralási forma. Lényege, hogy a világ bármely pontján élő két ember egy nyaralás idejére elcseréli egymással az otthonát: így egyiküknek sem kell horribilis összegeket hotelekre, apartmanokra költeni, hiszen az ilyen nyaralás egyedüli szállásköltsége valamelyik cserelakás oldal jelképes összegű tagsági díja. Ehhez jön persze az oda-visszaút, valamint a kaja és a költőpénz, de még így is sokkal beljebb lesz anyagilag, mint egy hagyományos nyaralásnál.

Ezt a fajta utazást persze azok tudják a legjobban kamatoztatni, akik nyitottak és befogadóak a világ és az emberek felé és akik rugalmasak tudnak lenni az időpontokkal és az utazási helyszínekkel. Van, aki imádja maga felfedezni az új helyet, ő szimultán cserét fog keresni, de olyanok is akadnak, akik szeretik, ha a házigazda otthon van és segíti őket a felfedezésben.

Biztonságos?

Természetesen ez az első kérdés, amit egy szálláscserét fontolgató feltesz, amikor belegondol, hogy idegeneket enged a lakásába: mennyire kell tartani az esetleges rongálásoktól, vagy ne adj' Isten, lopásoktól?

A nyaralásnak ez a formája a kölcsönös bizalmon alapul, de természetesen nem teljesen kockázatmentes. Viszont még mielőtt lakása kulcsát egy vadidegen kezébe adná, lehetőség van megismerkedni a világhálón keresztül a leendő lakókkal, így akár webkamera segítségével megbeszélheti velük, mi mindent szeretne kérni tőlük, mikre vigyázzanak, milyen gyakorisággal locsolják a növényeket, etessék az otthonmaradt állatokat, stb. Na és persze képet kaphat arról, kiket enged be magához. Ha szükségesnek érzi, természetesen szerződésben is kiköthet néhány dolgot, így jobban bebiztosíthatja magát. Meg persze ne feledje, a másik fél ugyanúgy önre bízza az házát, tehát ő is nagyon jól tudja, hogy mit lehet és mit nem.

Ilyen

„A születésnapomon szeptemberben arra ébredtem, hogy a barátnőm befizetett egy ilyen szolgáltatásra, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ne csak a barátaimat látogassam külföldön, hanem merészkedjek új helyekre is. Másnaptól elkezdtek érkezni az ajánlatok Mexikótól Kaliforniáig, Ausztráliától Koppenhágáig és Isztambulig. Még szeptemberben ajánlatot kaptam két arizonai hölgytől, akik felajánlották gyönyörű, Phoenix-ben lévő lakásukat, vagy a floridai nyaralójukat. Cserébe azt kérték, hadd jöjjenek ide akkor, amikor én is itthon vagyok és szórakozzunk együtt. Sok e-mailváltás után megérkeztek, 3 hétig voltak nálam, és életre szóló barátság kötődött” - mondja Éva.

"Amikor az ismerősöknek meséltem lelkesen erről a lehetőségről, hogy mi bizony így nyaralunk idén a három gyerekkel, az első kérdés kivétel nélkül mindig ez volt: „De nem félsz, hogy...?!”

Nem. Mitől? Hiszen amíg ők a mi otthonunkban laknak, a mi kocsinkat használják, addig mi az ő lakásukban lakunk és az ő kocsijukkal járunk. Kölcsönös bizalom. Az egyedüli negatívum az egy törött zöld bögre volt, amit még másnap pótoltunk, valamint egy rosszul sikerült parkolás, azonban a csekk befizetve várt bennünket a forgalmiban" - számolt be Judit a saját tapasztalatairól, hozzátéve: „Imádtam, hogy tényleg helybéliként élhettünk két hétig egy vadidegen városban. Ahol a második héten a férjemmel beszélgetett reggelente a pék, és ha elmentem az üzlete előtt, integetett a kebabos fiú.”

De hol keressem?

Hazánkban egyelőre még újdonságnak számít ez a fajta nyaralás, ennek megfelelően nem sok, pontosan kettő ilyen oldal működik: az otthoncsere.hu, illetve a csereotthon.com (ami a külföldi HomeExchange.com hálózat magyar tagja). A különbség a kettő között annyi, hogy míg az előbbi kizárólag magyarországi helyekre fókuszál, és a regisztráció ingyenes, addig az utóbbi (illetve a mögötte álló nemzetközi hálózat) segítségével valóban a világ szinte minden pontjára eljuthat. Itt a 3 hónapos tagsági ára 4800 Ft, az éves tagdíj pedig 11328 Ft.

„Magyar utazótól még soha nem jött negatív visszajelzés, sőt, pont az ellenkezője történik. Nemzetközileg nagyon ritkán előfordult, hogy tisztasági problémája volt pár tagnak. És - szerencsére - nagyon ritkán történik vis major, amikor valami szörnyű esemény miatt valakinek le kell mondani az utazást. De ami a fontos: soha nem fordult még elő, hogy lakásból bármi érték eltűnt volna. Ez főleg annak a következménye, hogy egy ilyen utazási formát csak az választ, aki nagyon nyitott az életben, és aki tudja, hogy értelmetlen aggódni azon, hogy a partner milyen kárt okoz a lakásban, hiszen mi is az övében leszünk” – mondja Csallóközi Éva, a CsereOtthon magyarországi képviselője.

Ha azonban nincsenek nyelvi korlátai, akkor érdemes a homeexhange.com, valamint a digsville.com oldalakat figyelni: ezek a legnagyobbak és a legnépszerűbbek, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy az előbbi már több mint 46.000 tagot számlál, és évente kb. 200.000 cserét bonyolítanak le.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek