no

Laboreredmény-értelmező kisokos

A vérvizsgálatok utáni eredmény a legtöbbek számára csak egy rövidítésekből és számokból álló lista, melynek értelmezése meghaladja az átlagember ismereteit, így kénytelenek megvárni, míg egy hozzáértő orvos ki nem elemzi a eredményt. Hogy addig se kínozza a kíváncsiság, összeszedtük, mi mit jelent a laborleletben, illetve hogy az alacsonyabb és a magasabb értékek milyen betegségre utalhatnak.

Az általános laborvizsgálat tartalma

A hétköznapi szóhasználatban kisrutinként ismert csomag tartalma laboronként eltérő lehet, de általában a következőket tartalmazza: a vérkép, vizelet, máj-, vesefunkció, cukor-, zsíranyagcsere paraméterek, vas illetve a vasháztartást jellemző paraméterek. Az egészségi állapot nyomon követése céljából, általános laboratóriumi vizsgálatot - a vércukor- és a koleszterinszint mérését - 21 és 39 éves kor között ötévenként, a 40-65 évesek körében kétévenként, 65 év felett pedig évente javasolt végeztetni, az esetek többségében azonban a laborvizsgálat inkább célzottan, a tünetek, vagy a meglévő alapbetegség függvényében történik. Ilyenkor azokat a paramétereket kell nézni, amik a kérdés megválaszolását segítik.

Nincs egységes a referenciatartomány

Akik több helyen készíttettek labort, azok tudják, hogy szinte ahány rendelő, annyiféle a megadott normál tartomány, amihez hasonlítják az illető értékeit. „A normál tartományt referens tartománynak nevezik, ami sokszor nem- és életkorfüggő, ráadásul nagyban függ a metodikától, műszertől, reagenstől”- mondja a labororvos.

A szakértő szerint ezért is van minden leleten rajta a referenciatartomány, hiszen minden labor a saját tesztjeihez tartozó referencia értékeket adja ki. A kisrutinnál azonban jellemzően összehasonlíthatóak a különböző laborok eredményei, az igazán nagy eltérések pl. a hormonoknál lehetnek. Hiba volna azonban messzemenő következtetéseket levonni kizárólag a laboreredmények alapján. A szakorvos a számokat minden esetben a tünetekkel és/vagy egyéb vizsgálati eredményekkel összhangban értelmezi.

Az alábbi adatok csak támpontok!

"Nem javasoljuk, hogy ez alapján a betegek a saját leletüket értelmezzék, főleg, ha konkrét panaszaik is vannak. A laborlelet értelmezése minden esetben személyre szabottan történik, így az abban szereplő értékek csupán támpontot szolgáltathatnak ahhoz, hogy milyen irányban szükséges életmódján változtatni”- figyelmeztet a labororvos.

A leggyakoribb kódok és megfejtésük

VVT, RBC: a vörösvértestek mennyiségét mutatja. Alacsony értéke vérszegénységre, vérveszteségre, illetve csontvelőt érintő daganatra utalhat, ilyenkor csökken az oxigénellátás, így a beteg sápadttá, fáradékonnyá válik. Amennyiben magasabb a szintje, akkor szív- és tüdőproblémákat jelezhet, de akár kevés folyadékfogyasztást is, mivel olyankor a vér besűrűsödik.

FVS, WBC: a laborban ezek a rövidítések a testben található fehérvérsejtek számát jelzik, ezek a sejtek veszik fel a harcot a kórokozókkal. Ha ez az érték magasabb a normálisnál, akkor az bakteriális fertőzésre vagy pajzsmirigy túlműködésre utalhat, ha kiemelkedően magas, akkor leukémiára. Ha azonban alacsonyabb a referenciaszámoknál, akkor az lehet kemoterápia vagy sugárkezelés velejárója, vagy vírusos fertőzés eredménye.

Vércukor: éhgyomorra mért értéke 3,9-6,1 mmol/l között mozog. Iitt fontos megjegyezni, hogy a napjainkban sajnos egyre gyakoribb inzulinrezisztencia szűrésére csak a terheléses vércukorvizsgálat alkalmas. A betegséget a 2-es típusú diabétesz előszobájaként is emlegetik. Létezik egy index, a HOMA index, amit az éhomi glukóz és inzulin értékekből lehet számítani. Ennek mindenkori értékelése:

≤1normális

>2 inzulin rezisztencia gyanúja

>2,5 inzulin rezisztencia valószínű (felnőtt)

>3,2 inzulin rezisztencia valószínű (gyermek és serdülő)

>5,0 T2 diabetes

LDL: a "rossz" koleszterin szintjét mutatja. Az emelkedett érték a magasabb vércukorszinthez hasonlóan többnyire a mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozás következményeként jelenik meg. Ezen kívül lehet még familiáris hiperkoleszterinémia, amikor enzim defektus miatt magasabb, illetve pajzsmirigy alulműködés is emelheti.

Húgysav: magasabb értéke genetikailag is meghatározott, ezen kívül a sok hús fogyasztása vezethet húgysavszint emelkedéshez. Túlsúly, magas vérnyomás és koleszterinszint, vagy cukorbetegség esetén értéke szintén emelkedett lehet. A magas húgysavszint ízületi betegséghez, köszvényhez, vesebetegséghez vezethet. A kölcsönhatás oda-vissza igaz lehet; tehát a magas húgysavszint, illetve köszvény mellett tízszer gyakoribb a magas vérnyomás kialakulása, ugyanakkor hipertónia esetén, vagy szívkoszorúér betegségben a köszvény háromszor gyakrabban fordul elő.

CRP: emelkedett értéke a szervezetben zajló gyulladásra utal. Ez lehet a közelmúltban lezajlott nátha, épp úgy, mint a vizsgálat időpontjában is fennálló gyulladásos betegség. Érdekesség még, hogy a CRP szintet a túlzott zsír- és cukortartalmú táplálkozás is megemeli. A helytelen étkezés tehát állandó gyulladásos állapotot idézhet elő a szervezetben.

MCV: a vörösvértestek átlagos térfogatát mutatja. Egy-két milliliter vérből ez egyszerű laboratóriumi vérkép-automatával meghatározható. Ha az érték kicsi, akkor leggyakrabban vashiányra utal, ha nagy, akkor pedig folsav- vagy B12 vitaminhiányra.

Crea, Cre: a kreatinin szintjét jelöli, ami az izmokból származó, kreatin nevű fehérje bomlásterméke. A vese szűri, így az értékében lévő eltérés ennek a szervnek a zavarát mutatja. Ha a normálisnál magasabb, akkor az veseelégtelenségre, illetve kevés folyadékfogyasztásra utal. Alacsonyabb értéket pedig terhesség, illetve nagyobb izomvesztés után szoktak mérni, tehát nagy aggodalomra ez nem ad okot.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek