Hajfesték teszt: a drága és az olcsó szinte ugyanazt tudja

Fodrászhoz menni, hajat festeni jó dolog, de nem olcsó mulatság, ehhez képest a házi hajfestés a felébe, negyedébe, vagy még kevesebbe kerül. Az eredmény persze általában nem teljesen olyan – őleg ha új színnel kísérletezünk –, de ez nem szokta a delikvensek kedvét szegni. A német Test magazin 9 hajfestéket vizsgált meg (ebből mi 8-at emeltünk ki) és tesztelt le 180 résztvevővel. A sötétbarna hajszínt választották, mert Németországban a legtöbb nő ezt keresi. Előző tesztjeikben a naptejeket és a folyékony mosószereket mutatták be, most pedig jöjjenek a festékek.

Így teszteltek

A tesztben azt vizsgálták, hogy a termékek hogyan fednek, mennyire tartósak, és mit kezdenek az ősz hajszálakkal. Négy hét után (minden másnap mostak hajat a delikvensek) megnézték, mennyit kopott a szín, milyen állapotban van a haj. Ezt egyrészt fodrászok elemezték, másrészt mikroszkóp alatt, UV-fénnyel és egyéb módszerekkel vizsgálták a haj szerkezetét. A tesztelők leírták, mennyire volt bonyolult kikveverni a festéket, csöpögött-e, mennyire színezte meg a fejbőrt, mennyire a törölközőt. Külön megnézték, hogy mennyire érthető a használati utasítás.

A L'Oréal Excellence Creme hajfesték nem olcsó, viszont jó eredménnyel végzett a teszten. Nagyon jól fedi el az ősz hajszálakat, akár 4 hét után sem mozdul a festék, ráadásul könnyű felhordani. Szinte mindenre jó és nagyon jó eredményt kapott.

A Garnier Color Intense festék itthon sajnos nem kapható, viszont olcsó (2,45 euro, kb 730 Ft). Eredményeiben hasonlókat ért el, mint a több mint duplájába kerülő L'Oréal, így aki olyan országban él, ahhol hozzáférhető a termék, az bátran kísérletezzen vele.

A Rossmann saját márkás terméke, az Accent Intensiv-Color-Creme hajfesték szintén nem ért még át a határon. A termék nagyon jól reagál az ősz hajra, viszont rendesen megfogja a fejbőrt - a tesztelők szerint. Érdekes, hogy ez az egyetlen dolog, amiben eltér a tesztgyőztes L'Orealtól.

A L'Oréal Paris Sublime Mousse 2199 forint, tehát nem egy olcsó kategóriájú termék. Ehhez képest a tesztelők szerint kicsit sötétebb lett a hajuk a vártnál, ráadásul a fejbőrt is színezi, és a törölközőre sincs jó hatással. Viszont könnyű kiöblíteni a hajból.

Egy ötszázassal olcsóbb a Schwarzkopf Perfect Mousse névre keresztelt termék (Németországban ez viszont 7 euró, ami kb 2000 Ft, tehát a hülyének is megéri itthon venni), ami szintén sötétebb színt ad a vártnál, ráadásul ereszt a színe. Pozitívum viszont, hogy hab állaga miatt nem csöpög, és könnyen felhordható.

A Schwarzkopf márkája a Syoss Professional nemrég jelent meg az üzletekben. A szalonhatást ígérő festék mégsem kapott túl jó pontozást, egyrészt azért mert leginkább ennél nem egyezett meg a vágyott szín a valósággal, másrészt azért, mert erősen színezi a fejbőrt, ráadásul matt lesz tőle a haj.

A cég másik terméke, a Schwarzkopf Brillance már régóta ott van a polcokon. Kint ez a legdrágább hajfesték (7,50 euró, kb 2200 Ft) itthon ehhez képest mindössze 1290,- Ft. Ezzel sem lehet tökéletesen azt a színt elérni, mint amit a dobozon ígérnek, és az előkészítés során a fémtubussal is többeknek meggyűlt a baja. Ráadásul a fejbőrt is megszínezte, és a haj sem maradt fényes.

Minden szempontból utolsó a Poly Palette Mousse Color melyet egy helyes salátáspohárba rejtettek. A tesztelők szerint az igazán nagy baj vele, hogy legalább negyvenszer kellett felrázni, mire a festék és az előhívó rendesen elkeveredett egymással. Ha hozzávesszük, hogy ráadásul sötétebb is, mint az ígért hajszín, és megfogja a fejbőrt, akkor nem ez a legjobb választás. Az ősz hajat viszont szépen fedi, és mivel hab állagú, ezt is könnyű felvinni.

  gyártó/forgalmazó ár színezési eredmény tartósság végeredmény
L'Oréal Excellence Creme L'Oréal 2410.-
Garnier Color Intense L'Oréal 2,45 euro
Accent Intensiv-Color-Creme Rossmann 2,49 euro
L'Oréal Paris Sublime Mousse
L'Oréal 2099.-
Schwarzkopf Perfect Mousse Henkel 1529.-
Syoss Professional Henkel 1399.- kielégítő kielégítő kielégítő
Schwarzkopf Brillance
Henkel 1290.- kielégítő kielégítő
Poly Palette Mousse Color Henkel 1350.- kielégítő hiányos

A teszt értékelésénél a nagyon jó, jó, megfelelő, kielégítő és hiányos kategóriákba sorolják a termékeket.

A Test magazin a növényi hajfestékeket nem vizsgálta, és nem is az allergéneket, illetve esetlegesen  veszélyes anyagokat kereste a termékekben, akit viszont ez is érdekel, az nézze meg a Tudatos Vásárló honlapján az ő vizsgálati eredményeket.

Mikor mit?

A hajat lehet időszakosan vagy véglegesen színezni. Attól függően, hogy mit szeretnénk, választhatunk a termékek között.

Ha csak ideiglenesen váltanánk hajszínt, akkor az ideiglenes hajszínezőt érdemes választani. Ez 5-10 mosásig tart, világosítani nem lehet vele, és az ősz hajszálakat sem fedi be. Cserébe nem roncsolja annyira a hajat, és több árnyalatot ki lehet próbálni, mielőtt tartósan átszíneznénk a hajunkat. A színező a mosások alatt jön ki a hajból, ami azzal is jár, hogy a törölközőt is megfoghatja.

A tartós hajszínező egy fokkal tartósabb, ennyiben már hasonlít a festékhez, viszont maximum három árnyalatnyit lehet vele változtatni a hajon. Általában 24-28 mosásig tart, és a hajfesték és a színező kombinációja.

Legtartósabb a hajfesték, vagy más néven oxidációs hajfesték. Mivel a festékpigmentek itt be vannak zárva a haj belsejébe, ez már valóban tartós. Eltávolítása ezért csak hajfesték eltávolítóval lehetséges, de ez sem biztos, hogy minden esetben megfelelő eredményt ad.

Oszd meg másokkal is!
Mustra