no

7 dolog, amiben segít a fogamzásgátló

Felmérések azt mutatják, a nem kívánt terhesség ellen a hormontartalmú fogamzásgátlók nyújtják a legbiztosabb védelmet: megfelelő használat mellett ezzel a módszerrel mindössze 0,2 százalék a teherbe esés veszélye. Bár a szexuális úton elkapható fertőzésektől ezek sem védenek, és rendszeresen felbukkannak hírek arról, mennyi rizikóval jár a használatuk, használatuknak számos pozitív mellékhatása is van. Persze: segítenek elkerülni a nem kívánt terhességet – vágja rá azonnal mindenki. A Women's Health Magazin összeszedte, mi a többi.

Kezeli az endometriózist

Az endometriózis egy olyan betegség, amikor a méhnyálkahártya szövete a méhen kívülre vándorol, és hozzácsatolja magát a petefészekhez, petevezetékhez, vagy/és a kismedence egyéb területeihez. Attól függően, hogy milyen súlyos méreteket öltött a betegség, károsan befolyásolhatja a peteérést, illetve a megtermékenyítés esélyeit. Ez a legtöbb esetben erős rosszullétekkel, hányással és hasmenéssel is jár, ami még kellemetlenebbé teszi a problémát. Azonban a hormontartalmú fogamzásgátlók (legyen akár tabletta vagy hüvelygyűrű) használatával amellett, hogy csökken a méhnyálkahártya szöveteinek leválása, lassítja, esetleg megállítja a szövetek vándorlását a nemi szervekben. Ez azt jelenti, hogy azok a nők, akik ebben a betegségben szenvednek, nyugodtan várhatnak a teherbeeséssel, mivel minimálisra csökken így a kár, ráadásul a fájdalom is megszűnik.

Segít a PCOS-ben szenvedő betegeknek

PCOS szindrómás betegek hormonális egyensúlya felborul, ami számos mellékhatást eredményezhet: rendszertelen ciklust, arcszőrzet megjelenését, petefészek cisztákat, elhízást, meddőséget, stb. Ha azonban fogamzásgátlót használ szed, akkor arra az időszakra ez a hormonális probléma helyreáll, így a kellemetlen mellékhatások elmúlnak.

Enyhíti a menstruációs görcsöket

A havi vérzés rengeteg nő számára gyilkos alhasi görcsökkel jár, mivel az ilyenkor nagy mennyiségben felszabaduló prosztaglandin nevű enzim erőteljes összehúzódásra készteti az izmokat. A prosztaglandin vérzés során fokozottan termelődik, az általa keltett izomösszehúzódásokkal elősegítve a méhnyálkahártya leválását, azonban a hormontartalmú gyógyszerek csökkentik a mennyiségét, így kevésbé lesznek erősek a méhösszehúzódások okozta görcsök is. Mivel olykor még a fájdalomcsillapítók sem enyhítik ezt a típusú fájdalmat, sokszor ajánlják az ebben szenvedő páciensnek az orvosok hormontartalmú fogamzásgátló használatát, így sokkal gyorsabban túljutnak ezen az időszakon, és sokkal gyengébben jelentkeznek az izomösszehúzódások.

Véd a vérszegénység ellen

Vannak olyan nők, akik egy-egy menstruáció során tetemesebb mennyiségű vért veszítenek, ami persze rossz közérzethez, szédüléshez, gyengeséghez, sőt, rossz esetben vérszegénységhez vezethet. Ha azonban fogamzásgátlót használ, a periódusai lerövidülnek, ráadásul kevesebb vért is veszít közben.

Megszünteti a pattanásokat

Szintén nagyon ajánlják a hormontartalmú fogamzásgátlókat azoknak, akiknek a bőre erősen zsíros és pattanásos. Ezek mögött a tünetek mögött ugyanis a kelleténél magasabb tesztoszteron-hormonszint áll, a gyógyszerrel pedig csökken a tesztoszteron mennyisége a szervezetben. Ráadásul ezáltal az erős szőrösödés is alábbhagy, ami szintén a férfi nemi hormon számlájára írható.

Véd a kismedencei gyulladások ellen

A kismedencei gyulladások a felső nemi szervek súlyos fertőzései, és ha nem kezelik őket, az veszélyeztetheti a termékenységet. A hormonális fogamzásgátlókban lévő progeszteron a méhnyaknyákot vastagabbá teszi, ami megnehezíti bizonyos fertőzések kialakulását a méhnyakban. Azt azonban fontos tudni, hogy a nemi betegségek ellen egyedül az óvszer használata véd!

Csökkenti egyes daganatok kialakulásának esélyét

Egy 2010-es tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik hosszabb ideig (kb. 15 évig) használtak hormontartalmú fogamzásgátlókat, hüvelygyűrűt, vagy más, kombinált ösztrogén-progeszteron módszerekkel védekeznek, 50 százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki petefészek-, illetve endometrium (méhnyálkahártya) rák. Dr. Christine Proudfit szülész-nőgyógyász magyarázata szerint ez arra vezethető vissza, hogy ezek blokkolják a peteérést és helyreállítják a hormonháztartást, csökkentve ezáltal a káros hormonok elszabadulását. Ezzel kapcsolatban azért nem árt hozzátenni, hogy bár néhány daganattól valóban védenek a fogamzásgátlás hormonális módszerei, ugyanakkor azonban megnövelhetik a mell- és a méhnyakrák kialakulásának esélyét, tehát ha a családjában már előfordult, akkor érdemes ezt megemlíteni az orvosának!

Mellékhatások

Dr. Tidrenczel Zsolt nőgyógyász elmondása szerint a mai hormonális fogamzásgátló eszközök teljesen megbízhatóak, akár hosszú távon, 5-10 éven át is használhatóak. Kevés komolyabb problémát okozhatnak, kivéve talán a mélyvénás trombózist, amelynél önmagában 6-8 szoros kockázatfokozók. Főleg a dohányosok vannak veszélyben, ugyanis a cigaretta még inkább növeli ennek kockázatát. Persze ehhez fontos a genetikai háttér, a veleszületett véralvadási hajlam (trombofilia), mely ma már egyszerű vérvétellel (pl. Leiden-mutáció) vizsgálható.

„Régebben volt a fogamzásgátlóknak májkárosító hatása is, azonban ez ma már ritka. Agyi probléma, azaz stroke szintén ritkán fordul elő, azt azonban fontos megemlíteni, hogy bizonyos betegeknek nem adható (pl. súlyos diabétesz, emlőtumor, hipertónia esetén). Szerencsére egyéb nagy veszélyük nincs, bár rengeteg egyéni mellékhatás is jelentkezhet használatuk közben: pl. fejfájás, emlőfeszülés, libidócsökkenés, migrén, illetve hüvelyi vérzések” – teszi hozzá a nőgyógyász.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra