Így jelez az arc, ha ideje odafigyelnie magára

A szakértők szerint az arc nemcsak a lélek tükre: azt is könnyű leolvasni róla, hogyha nem megfelelően étkezünk, ha nem mozgunk eleget. Lehet, hogy a testünk a sok káros szokás ellenére (még) jól néz ki, de arcunk akkor is árulkodik. A Daily Mail néhány szakember segítségével össze is szedte, hogy mik az intő jelek.

Sovány és beesett arc

Az ok: túl sok edzés, jojó diéta

Bár a megfelelő mennyiségű testmozgás nélkül nincs egészség, a túlzásba vitt edzés nyomot hagy az arcunkon. Ha túl sokat futunk, vagy túlzásba viszünk bármilyen más kardiótréninget, akkor nemcsak a fenekünkről, hasunkról tűnnek el a zsírpárnák, hanem az arcunkról is, és a szikár, betegesen beesett arc éveket öregíthet rajtunk. Dr. Aamer Khan a Harley Street Skin Clinics orvosigazgatója szerint mindezt ki lehet védeni azzal, ha váltogatjuk a különböző edzésformákat. Aki cigarettázik, annak is érdemes megszabadulnia a káros szenvedélyétől, mert a dohányzás rossz hatással van a keringésre, és a zsírszövet ezt ugyanúgy megsínyli. A túlságosan szigorú diéták szintén nem segítenek a helyzeten.

Kövérkés és löttyedt arc

Az ok: túl kevés edzés és túl sok alkohol

Az alkoholfogyasztás miatt megnövekszik a zsírszövet aránya, ráadásul a rendszeres piálás vízvisszatartáshoz is vezet, így az arc lassan egyre puffadtabb lesz. Sőt, mivel ilyenkor a nyálmirigyek működése is felfokozódik, ettől azok megduzzadnak, és így az arc még tokásabbnak tűnik. Dr. Khan azzal biztat, ha a páciens felhagy az italozással, már rövid időn belül javulást tapasztalhat. Az alkohol magas cukortartalma miatt egyébként a bőrt is öregíti, aminek végeredménye a löttyedt arcbőr. Ez nem minden, a St. Andrews Egyetem kutatása szerint azoknál az embereknél, akik nem mozognak eleget, nagyobb az esélye annak is, hogy bőrük idő előtt veszít a rugalmasságából, hiszen nem olyan élénk a vérkeringésük, ami a kollagéntermelésre is kihat.

Ráncok

Az ok: nem megfelelő fényvédelem

Chris Griffiths, a Manchasteri Egyetem munkatársa szerint normális, hogy a korral finom ráncok jelennek meg az arcon, de az erős, mély ráncokért a fényvédőszerek nélküli napozás a felelős. „Mivel a haj általában megvédi a homlokot, ezért a szem alatti részeken jelentkezik ez a probléma. Ráadásul a bőr itt sokkal vékonyabb, ezért eleve nagyobb a ráncok kialakulásának veszélye” – állítja Khan.

Sápadtság

shutterstock 114469261

Az ok: kevés zöldség és túlsúly

A St. Andrews Egyetem kutatói tavaly márciusban közöltek egy tanulmányt, mely szerint ha naponta legalább háromszor eszünk zöldséget és gyümölcsöt, sokkal ragyogóbb lesz a bőrünk. Az egyik kutató, Ross Whitehead szerint a karotinoidoknak köszönhetjük mindezt. Sajnos, aki túlsúllyal küzd, annak jóval több zöldséget és gyümölcsöt kell ennie, mivel a vastagabb zsírréteg miatt nem lesz olyan látványos hatás. Az étrend mellett a testmozgással is lehet segíteni, és az egészséges pír akár tartós is lehet.

Sötét foltok a nyakon

Az ok: cukros ételek

A nyakon jelentkező szürkés-barnás foltok, vagyis az acanthosis nigricans a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő bőrelváltozások közé tartozik. A nyak mellett a hónaljakban is előfordulhatnak ezek a foltok, és könnyen elszaporodnak, ha nem kezelik a kiváltó okot. Az életmódváltás itt elengedhetetlen, egyrészt ezzel meg lehet előzni a diabétesz kialakulását, ha pedig már diagnosztizálták ezt a betegséget, akkor is karbantartható a megfelelő mennyiségű mozgással és a kalóriabevitel csökkentésével. „A fogyás a legjobb megoldás erre a problémára” – nyilatkozta dr. David Price, a Morriston Kórház cukorbetegség specialistája.

Piros és száraz arcbőr

Az ok: túl sok koffein és túl kevés napfény

A túl sok kávé is megbosszulja magát, például kiszárad tőle a bőrünk. „Ha naponta több mint három csészével iszunk, akkor mindegyik adag mellé innunk kell egy pohár vizet, hogy ellensúlyozzuk a káros hatásokat” – ajánlja dr. Khan, hozzátéve, hogy a D-vitamin hiánya miatt szintén kipirosodhat a bőr. Hogy miért? Ez a vitamin, amely a napfény hatására termelődik a szervezetünkben, nagyon fontos szerepet játszik a bőrsejtek újraképződésében. Itt kell említést tenni a rosacea nevű bőrbetegségről, amelynek egyik legfőbb tünete a vörös elszíneződés az arcon. A rosaceára hajlamosaknak érdemes kerülniük (vagy legalább mérsékelniük) a kávé és az alkoholos italok fogyasztását, mert ezek hatására kitágulnak a vérerek, és az arc további területein is megjelenik a vörösség.

Pattanások

shutterstock 108410105

Az ok: túl sok tejtermék, Atkins-diéta, és hasonló étrendek

Most már elfogadott tény, hogy a pattanásos bőr nem feltétlenül az életmód függvénye, hanem a genetikai háttér is sokat számít. Persze ezzel párhuzamosan egyre több bizonyíték van arra is, hogy túl sok tejtermék fogyasztása, vagy a magas kalóriatartalmú diéták súlyosbíthatják az aknét. Dr. Khan szerint az Atkins-diéta és társai, vagyis a magas fehérje- és az alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló étrendek is ehhez vezetnek. Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend, valamint a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása viszont segíthet ezen a problémán.

Repedések a száj szélén

Az ok: túl kevés gabona

A szájzug berepedezése a bőrgyógyászok szerint a B2-vitamin (riboflavin) hiányát jelzi, és ha ez nem lenne elég, még a nyelv is megdagadhat. Szerencsére a riboflavin sok mindenben megtalálható (búzakorpa, zab, teljes kiőrlésű gabonák, tej, belsőségek, hal, petrezselyem, sajt, élesztő, szójabab, gabonacsírák, diófélék, szárított gyümölcs, gomba, metélőhagyma, petrezselyem, tej, tojás, máj, szárnyasok, húsok), így helyes táplálkozással sokat lehet tenni a hiánytünetek ellen. Ha már az arcnál tartunk, akkor azt is meg kell említeni, hogy nem csak az időjárási viszonyok, hanem a C-vitamin hiánya miatt is repedezhetnek ajkaink.

Fogyó fogak

Az ok: stressz, zsíros és csípős ételek

Dr. Ben Atkins szerint fogaink kora gyakran eltér tényleges korunktól. Erről részben a stressz, pontosabban a fogcsikorgatás tehet. „Az emberek gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy mit is művelnek magukkal. Volt olyan páciensem, akinek a fogai 50-80 százalékkal voltak kopottabbak emiatt” – nyilatkozta a fogorvos, aki szerint a fogcsikorgatást gátló eszközök is nagyon jók, de még hatásosabb, ha a probléma gyökerét, azaz a stresszt kezeljük. Hozzátette, a gyomorsav-túltermelés, amit túl zsíros étrenden keresztül a túlzott alkoholfogyasztásra is vissza lehet vezetni, szintén nem tesz jót.

Sápadt, sorvadó íny

Az ok: cigaretta

Míg a szuvasodó fogak fő ellenségeként az édességeket szokták emlegetni, addig a sorvadó ínyért főként a cigarettázás okolható. Dr. Ben Atkins szerint a dohányzás rossz hatással van a vérkeringésre, és az íny emiatt lesz egyre sápadtabb, emiatt húzódik vissza egyre jobban.

Vizenyős szemek

Az ok: kevés alvás, túl sok számítógépezés

Bármilyen furcsa is, a vizenyősség azt jelzi, hogy a szemünk ki van száradva, a könnymirigyek ugyanis ilyenkor veszettül próbálják kompenzálni a káros hatásokat. „Ha egy képernyőre szegeződik a tekintetünk, akkor kevesebbet pislogunk, így pedig kiszárad a szemünk. Az alváshiány ezt csak súlyosbítja, ugyanis a szemünk ekkor tudná regenerálni magát” – figyelmeztet Shamina Asis szemész. A megoldás: adott időközönként álljunk fel a géptől, pislogjunk eleget, sőt, biztos, ami biztos, figyeljünk az elegendő folyadékbevitelre is.

Sötét karikák

Az ok: kevés alvás és húsfogyasztás

Bár sok kozmetikai termék van, amivel már el lehet tüntetni a szem alatti sötét karikákat, azért ez önmagában nem elég ahhoz, hogy búcsút intsünk a problémának. Kialakulásuk egyik oka ugyanis a vashiányos vérszegénység, ami általános probléma azoknál, akik nem fogyasztanak (elég) húst. Vas hiányában ugyanis a bőrsejtek nem tudnak megfelelő módon újratermelődni, és mivel a szemek alatt eleve nagyon vékony a bőr, itt az erek még jobban átütnek. A fáradtság pedig fokozza ezt a hatást azzal, hogy ezek az erek kitágulnak és még feltűnőbbek lesznek.

Szaruhártyagyűrűk és csomók a szemhéjon

Az ok: túl zsíros étkezés

Az arcus senilis (azaz zsírlerakodás szaruhártya szélén), valamint a xantelazma (a szemhéjakon szimmetriásan fejlődő sárga, gerezdes, lapos daganat) is azt jelzi, hogy nem táplálkozunk megfelelően és emiatt túl magas a koleszterinszintünk. „Különböző tanulmányok szerint azoknál, akiknél ezeket az egészségügyi problémákat tapasztalták, nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélye” – nyilatkozta az egyik szakértő, aki szerint érdemes felkeresni a háziorvost, ha attól félünk, hogy valami nincs rendben a koleszterinszintünkkel.

Elváltozás a kötőhártyán

Az ok: a napszemüveg mellőzése

A pinguecula, vagyis a kötőhártyán található sárgásfehér folt, illetve pterygium, ami a kötőhártya háromszög alakú megvastagodása állítólag nem annyira ritka, az egyik szakértő állítólag naponta két ilyen esettel is találkozik. Kialakulásuknak fő oka az UV-sugárzás, és többek közt ezért is fontos, hogy ne feledkezzünk meg a napszemüveg viseléséről. Egyrészt így meg lehet akadályozni, hogy ezek az elváltozások megjelenjenek, illetve ha már megjelentek, akkor azt, hogy tovább romoljon a helyzet. Ezen elváltozások egyébként lassan alakulnak ki, és általában nem is igényelnek beavatkozást. Ha azonban irritációt okoznak, akkor szemcseppekkel vagy egy rövid szteroidos kúrával kezelni lehet ezeket, ha pedig a látást is zavarják, akkor műtéti úton meg is lehet szabadulni tőlük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek