Cigányok, hajléktalanok, és egy kis tériszony

Budapestiként ritkán jut eszünkbe városnéző túrára menni, pedig a sightseeing nem csak a Budai Váron, a Nemzeti Múzeumon és a Váci utcán végigrángatott túrákból áll. De vajon mit tud a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepről, vagy a Kazinczy utcai mikvéről, vagy arról, hol tudnak megszállni a hajléktalanok? Összegyűjtöttük a Budapest kevésbé ismert arcait bemutató, tematikus városnéző túrákat az irodalomtól a hajléktalanságig.

A Budapesti Aszfaltprojekt, azaz Bubap nagyon sok sétát szervez. Nemrég a zsidóság gasztronómiáját érintő helyeket néztük meg, mely Budapest kóser arca címmel hirdettek meg, és az első tőra után a Hosszúlépés szervezi tovább.

Itt a pár évtizeddel ezelőtti kóser világ mellett megismerkedünk a mai zsidó étkezéssel is, megtudhatjuk, mi az a „kosher style”, és azt is, miben különbözik a kóser szilvapálinka a hagyományostól.

A Bauhaus iránt érdeklődők a Napraforgó utcai kísérleti lakótelepet látogathatják meg, ahol kiderül, hogy mitől lett felkapott a Bauhaus, kiknek a nevéhez köthető, és mit szóltak az emberek az újszerű házakhoz. A túrán Somogyi Zsófia művészettörténész és Kováts Dániel fotográfus, esztéta kalauzolja végig a látogatókat.

Aki elhiszi, hogy a VIII. kerületben nem csak mocsok, lepukkant házak és hajléktalanok vannak, azoknak a Budapest Beyond Sightseeing túráját ajánljuk. A Nemzeti Múzeumtól induló sétán a XIX. századi pesti mágnásnegyed palotáit lehet megnézni, és meghallgatni a hozzájuk kapcsolódó történeteket. A Palotanegyed után a Nagykörút túloldalán folytatódik a séta, ahol a kerület ellenpontjait lehet felfedezni, az interaktívitás jegyében pedig egy helyi muzsikus cigány családdal is találkozhatnak a résztvevők.

jozsefvaros plakat 09
Nagy Attila

Dés Mihály Pesti Barokk című könyve nyomán a '80-as évek Budapestjét lehet megismerni, melynek végén még egy igazi házibuli is lesz, egy igazi retró kecóban. Akit érdekel, hol gyűltek össze az ellenzékiek, hol moralizált az élet nagy kérdésein a pesti értelmiség, annak érdemes Déshez csatlakoznia. Az első túra szombaton indul a Hosszúlépés - Járunk? szervezésében.

Aki nem ijed meg a város sokkoló arcától sem, az menjen el a Menhely Alapítvány által szervezett sétára, melynek keretében hajléktalan emberek otthonába lehet belesni - azaz a város köztereit más szemmel megfigyelni. A szakavatott túravezető segít megmutatni a várost, a túra végén pedig a Menhely Alapítvány intézményét is meg lehet nézni. Korosztályi megkötés nincs, mindenkit szeretettel várnak.

h04
Barakonyi Szabolcs

Ismernek hídmestert? Tudják mi rejtőzik a Lánchíd belsejében? Nem? Akkor csapjanak le a lehetőségre, és nézzék meg! Az Imagine Budapest szervezésében főleg a Lánchídról és a mögötte húzódó világról lehet sokat megtudni, tériszonytól szenvedőknek azonban nem ajánlott a túra.

Túra neve időtartam Ár
Kosher Budapest 2-2,5 óra 1500 Ft
Nyócker málló pompája
3 óra 3500 Ft
Pesti Barokk 2 óra 3000 Ft
Az én nappalim
2 óra
adomány
A hídmester élete
2 óra
2500 Ft
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek