Csináljon nagyobbat kis lakásából!

Egy kicsi lakást berendezni nem könnyű, mivel bármit is tesz, azzal könnyen össze tudja nyomni a teret, és ez bizony nem csak esztétikailag kiábrándító, hanem a hangulatára is rányomhatja a bélyeget. Léteznek persze trükkök, amikkel mégis tágasabbá tudja tenni a helyiségeket.

Használjon világos árnyalatokat

„A világos árnyalatok és tiszta színek mindig tágassá és derűssé varázsolnak minden teret – kis helyiségek esetén különösen igaz ez. A legjobb, ha egy árnyalatot használ végig, de ha mégis többet szeretne, ügyeljen rá, hogy ne legyen a színek között túl nagy kontraszt, inkább képezzenek finom átmenetet az egyes terek között. Így az egész tér egységes és tágas hatást kelt majd” – magyarázza Komlósi Kata lakberendező, a Curly Rooms Interiors tervezője

A színválasztás mellett optikai trükkökkel is csalhat egy kicsit. A szakértő szerint a falak vízszintes csíkozása tágasabbnak mutatja a szobát, míg a függőleges magasabbnak. Ha egy helyiség túlságosan hosszú és keskeny, akkor érdemes átfestenie a hátsó falát egy árnyalattal sötétebbre, mint az oldalsóak, így lényegesen kedvezőbbeknek tűnnek majd az arányai.

Amennyiben a fal színe eltér a mennyezet színétől, úgy a falszínt ne vigye fel teljesen a plafonig, csak körülbelül a falfelület négyötödéig, és onnan következzen a mennyezet színe (erre a legtöbbször a fehér szín a legalkalmasabb) Ha szeretne bordűrrel is díszíteni, akkor válasszon egy  kevésbé domináns darabot! Tradicionális hangulatban például nagyon szépen mutathat egy egyszerű filigrán 2-3 cm vastagságú gipszléc is, de persze az sem gond, ha egyáltalán nem tesz a falra bordűrt.

Textíliákból a könnyűeket és a fényesebbet válassza

Textíliák esetében, például függönynél, könnyű és természetes anyagokat válasszon, mondjuk lent, vagy pamutmuszlint – ez utóbbi rengeteg fényt beenged, ami nem csak világossá, de tágassá is teszi a szobát, viszont kintről nem lehet átlátni rajta, így a kíváncsi tekinteteket távol tartja. Amennyiben karnist tesz az ablakok fölé, tegye azt minél magasabbra, akár a plafonhoz egészen közel, emellett pedig ügyeljen arra, hogy a függöny lehetőleg érjen le egészen a földig, és kihúzott állapotában ne lógjon be az üvegfelület elé! Ez optikailag megnöveli az ablak méretét, és fényből is jóval több jut a lakásba.

"Más textíliákon, például a díszpárnákon jól jöhet némi fény : a legjobb erre a célra a valódi selyem. Bár az igaz, hogy drága anyagról van szó, de az is megteszi a hatást, ha csupán egy kisebb felületen jelenik meg" – tanácsolja a lakberendező.

Természetesen nem kell, hogy csakis egyetlen anyagnál maradjon, játsszon bátran a különböző textíliákkal és textúrákkal, ezáltal igazán érdekes hatásokat érhet el, és elkerülheti, hogy a sok világos szín együttese monotonná váljon.

Kerülje a sötét padlót

„A fényes felületek ugyanúgy, mint a világos színek tágítják a teret, így fényes padlóval nem tévedhetünk nagyot egy kis lakában.  Ez lehet akár egy magas fényű parketta, valamilyen laminált padló, kő, vagy kerámia, de ha valami rendhagyóra vágyik, akkor akár fényesre csiszolt és lakkozott beton is remek választás lehet. Természetesen szőnyeggel is feldobhatja otthonát, de csakis akkor, ha az világos árnyalatú és nem túlságosan hosszú szálú, mivel az összenyomná a teret. „- mondja Komlósi Kata.

Játsszon a kiegészítőkkel

Tükrök:k a kiegészítők közül a tükrök azok, amik egy kicsi lakásban a legjobb szolgálatot teszik, hisz optikailag nagyítják a teret, ráadásul fényesebb is lesz általuk a helyiség. Azonban hálószobában és a konyhában bánjon velük csínján, és ügyeljen a helyes elrendezésre is! A hálóban nem mindenki szereti a tükröt, a konyhában pedig érdemes úgy elhelyezni, hogy az asztalnál ülők ne saját magukat lássák étkezés közben, hanem a helyiség más részeit!  Egyéb szobákban azonban nincs semmilyen megkötés!

Lámpák: "Mindig igaz, de kis lakásoknál különösen, hogy érdemes sok és sokféle fényforrást használni. Minden helyiségben gondoskodjunk általános világításról, emellett szinte mindenhol hasznos, ha gondolunk irányított fényekre – munkához, olvasáshoz, illetve hangulatvilágítás gyanánt” – tanácsolja a lakberendező.

Fényes tárgyak: mivel a kicsi helyiségekben a cél az, hogy minél több fény legyen, így díszeknek is válasszon olyan tárgyakat, melyek fényesek. Így a fémes kiegészítők, tálak, vagy üvegvázák jó szolgálatot tesznek a térnagyítás terén.

Összecsukható bútorok

Kis lakásban előfordulhat, hogy annyi hely sincs, hogy a fontosabb bútorokat berakja az illető.  A lakberendező szerint érdemes összecsukható, egymásba rakható, falra akasztható, vagy többfunkciós bútorokat beszerezni.  Itt is arra kell figyelni, hogy filigrán, barátságos színű,légies darabokat válasszon, így szellősebbnek, tágasabbnak tűnik majd a szoba.

„Erre az egyik legolcsóbb megoldást az Ikea kínálja, azonban aki különlegesebbet –és drágábbat- szeretne, az a BoConcept-nél nézelődjön! Természetesen ezek mellett ott van a méretre készíttetés lehetősége is, azonban általában ez sem olcsó, még ha nagy előnye is, hogy így nem kell kompromisszumokat kötnie semmilyen tekintetben.”- mondja a szakértő.

Ezeket kerülje, ha kicsi a tér

sötét, komor, vagy túl intenzív színek

hatalmas, robosztus bútorok

sok, apró tárgy

sötétség, tehát engedje be a fényt

túlzsúfoltság, túldíszítettség

rendetlenség
Oszd meg másokkal is!
Mustra