no

Teszt: A legolcsóbb naptejek a legjobbak

Most, hogy kimaradt a tavasz, és egyből 30 fokkal és ragyogó napsütéssel szembesültünk, megnéztük, melyek a legjobb napfény elleni védelmet nyújtó krémek, olajok vagy spray-k. A házilag készíthető krémekkel most nem foglalkozunk, csakis a bolti kínálatot mutatjuk be.

Mennyi az annyi?

A német Test magazin bőrgyógyásszal egyeztetve azt javasolja, hogy a közép-európai bőrtípusra legalább 30 faktoros krémet válasszunk, legalábbis a szezon elején. Egy átlagos krémből három evőkanállal kell számolni, ami a naponta többszöri kenegetést figyelembe véve nem egy túl gazdaságos megoldás, egy 1,80 magas ember bekenéséhez ugyanis kb 40ml naptejre van szükség alkalmanként. Ha naponta csak kétszer kenjük be magunkat, akkor egy 250ml-es flakon 3 napra lesz elég.

Ha rendesen kenjük, nem olcsó a naptej
Ha rendesen kenjük, nem olcsó a naptej

A jó hír az, hogy a legjobb helyen végzett termékek mindegyike vagy diszkontáruházakból vagy drogéria-láncok saját márkás termékei közül került ki. Különösen jó ár-érték aránya van a Lidl Cien napvédő krémjének, és a Müller Lavozonjának, ezek kevesebb mint 2 euróba kerülnek 100 milliliterre számítva. Ehhez képest tízszer ennyibe kerül a teszt legdrágább terméke, a Lancaster napolaja, amelynek pozitívuma, hogy ez legalább elért egy jó minősítést, ellentétben a többi méregdrága termékkel.

A teszten a persze a legfontosabb kérdés az volt, hogyan működik a fényvédelem ezeknél a termékeknél? Mind az UVA- és az UVB-sugarak elleni védelmet vizsgálták (az UVB sugarak felelősek a leégésért és a bőrrákérrt). A termékek közül mindegyik legalább 30 faktorral védett az UVB sugarak ellen, de két termék (Eco Sonnencreme és az Avon New Solar Advance Suns­creen Body Mist-je) nem védett megfelelően az UVA sugarak ellen.

A faktorszám azt mutatja meg, hogy a termékkel milyen hosszan lehet a napon maradni anélkül, hogy leégnénk: minél nagyobb a krém faktorszáma, annál jobban véd. Ha valaki pl. krém nélkül 10 perc alatt leégne, akkor egy 30 faktoros krémmel 30-szor annyi ideig tartózkodhat a napon anélkül, hogy megégne. A bőrgyógyászok szerint ennek ellenére nem szabad ennyi időt a napon tölteni (tudják, 12-15 óra között pedig véletlenül se), érdemes az árnyékba húzódni.

Az sem mindegy, hogy az UVA-sugarak ellen milyen hatású védelmet nyújt egy termék. Az UVA-sugarak mélyre hatolnak a bőrbe, és a ráncosodásért felelősek. Az egyetlen hátránya az UVA szűrővel ellátott termékeknek, hogy sárga foltot hagyhatnak a textílián.

A krémek, olajok és spray-k legnagyobb részét a 30-50 faktoros tartományban értékesítik, ezek a magas védelmet nyújtó termékek. Aki attól tart, hogy ezeket használva fehéren fog visszatérni a nyaralásból, megnyugodhat: ugyanúgy le fog barnulni, csak lassabban. Persze nincs szüksége mindenkinek ekkora védelemre, a barnább bőrűek válasszanak nyugodtan alacsonyabb faktorszámú terméket.

Hangzatos feliratok

DNS- vagy sejtszintű védelem: Minden fényvédő védi a sejteket, abban az esetben, ha helyesen használjuk. Azt, hogy a növényi kivonatokkal ezt erősíteni lehetne, nem erősítették meg tanulmányok.

Infravörös védelem: Arról, hogy egyáltalán szükség van-e az infravörös-A elleni védelemre, arról ellentmondásos a szakemberek véleménye.

Parabénmentes: Ez a felirat arra a félelemre épít, hogy a parabének veszélyt jelentenek az emberekre. Ezeket évtizedek óta használják a kozmetikai iparban, a bőr jól tolerálja őket.

Bőrgyógyászatilag tesztelt: Azt reklámozzák, ami teljesen magától érthetődő. Minden magát komolyan vevő gyártó ellenőrzi a termékeit. Azt azonban senki nem ismeri, hogy mik a tesztek kritériumai, és az eredményei.

Paraffinmentes termék: A paraffin egy kőolajszármazék. Puhítja a bőrt, véd a vízveszteség ellen. A zsíros összetevők részeként szokták használni. Előállítása olcsó, tartós, nem avasodik, nem okoz allergiát vagy mitesszert. A natúrkozmetikumok gyártói gyakran arra hivatkoznak, hogy a paraffin megakadályozza a bőrlégzést. Ezzel szemben a vegyészek és a bőrgyógyászok (és persze a hagyományos termékek gyártói) szerint a parafinnak semmilyen káros hatása nincs a bőrre.

Így teszteltek

A szempontok

UVB védelem: 30%

UVA védelem 15%

Használat: 10%

Vízállóság: 15%

Mikrobiológia: 5%

Használati utasítás: 10%

Eltávolíthatóság: 10%

Értékelési szempontok: Ha az UVA védelem nem volt megfelelő, a termék csak nem megfelelő minősítést kaphatott. Abban az esetben, ha a mikrobiológiai minőség kifogásolható volt, egy pontot levontak a végeredményből. Azt is vizsgálták, hogy változik-e a termékek hatásfoka, ha 24 órán át -5 fokon illetve +40 fokon tárolják őket, de még arra is odafigyeltek, hogya csomagolás nem sugall-e nagyobb mennyiséget, mint amit valójában tartalmaz. A részletes tesztelési metódusok megtalálhatóak a Test magazin 7/2012-es számában.

Érdemes megnézni azt is, hogy mit írt ezekről a termékekről tavalyi cikkünkben dr.Torma Viktória vegyész, aki a krémek összetételét elemezte ki, és az alapján rangsorolta a termékeket.

Eredmények

Nagyon jó kategóriába kerültek

1. Sundance Transparentes Sonnenspray (Drogerie Markt) - 30 faktor 200ml 1599 Ft

2. Cien Sonnenmilch Classic (Lidl) 30 faktor 250ml - 1399 Ft

3. Lavozon Sonnen Milch (Müller) - 30 faktor 200ml - 1090 Ft

4. Sun Ozon Sonnenlotion Soft and Light (Rossman) 30 faktor 200ml - 1499 Ft

Jó kategória

1. Biotherm Lait Solaire 30 faktor 200ml - 5890Ft

2. Nivea Sun Light Feeling Sun Lotion 30 faktor 200ml - 3270 Ft

3. Nivea Sun Protect and Bronze Sun Lotion 30 faktor 200ml - 3690 Ft

4. Garnier Ambre Solaire olaj 30 faktor 150 ml - 2390 Ft

5. Lancaster Sun Beauty Satin Sheen oil 30 faktor 150 ml

Kielégítő

1. Vichy Sonnenschutz Milch 30 faktor 300 ml - 4359 Ft

2. Annamarie Börlind Sun Care Sonnen-milch 30 faktor 125ml - 4470 Ft

3. La Roche Posay Anthelios Milch 30 faktor 50ml - 4590 Ft

4. Alverde Sonnenmilch Schisandra (DM) 30 faktor 200 ml - 1599 Ft

Hiányos/nem ajánlott

1. A New Solar Advance Sunscreen Body Mist (Avon) 30 faktor 150ml - n.a.

2. eco Sonnencreme mit Sanddorn und Olive 30 faktor 75ml - 3900 Ft

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek