Így tartsa életben az orchideáját!

Az orchidea az egyik legnépszerűbb virágzó növény, mely gyakran a lakás egyik fő díszévé növi ki magát színes, különleges alakú virágjainak köszönhetően. Feltéve persze, hogy nem döglik meg idő előtt. Sokan úgy gondolják, ez a trópusi növény a legérzékenyebbek egyike, pedig ha betart néhány szabályt, akkor szinte elpusztíthatatlan. Hogy mégis mikre kell ügyelnie?

Fényigény

„Az orchideák fényigénye viszonylag magas, így ha a lakásban tartják, érdemes az ablak közelébe helyezni. Mivel a gyökereinek is szükségük van a fényre – mert az is fotoszintetizál-, átlátszó cserépben kell tartani. Amennyiben sötét kaspóban van, akkor azt lehet majd egy idő után észrevenni, hogy a gyökerek „kimásznak”, de ezt persze nem gond, hisz' így tud életben maradni.”- mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa. „Azonban azt nem árt tudni, hogy amint levirágzott a növény, érdemes kicsit sötétebb helyre rakni, hogy tudjon pihenni.”

Időközönként előfordul, hogy a léggyökerek bebarnulnak, ez azonban nem azt jelenti, hogy kevés, (vagy túl sok) fényt vagy vizet kap – ilyenkor egyszerűen váltja a gyökérzetét a növény. Ne tegyen vele semmit, levágni felesleges, leesik magától..

Vízigény

Az orchideák igen érzékenyek a víz mennyiségére, így lehetőleg próbálja meg megtalálni az arany középutat. „Mivel víz nyugodtan érheti a gyökereit és a leveleit is, így bátran lehet locsolni, vagy spriccelni, azonban arra ügyeljen, hogy kérges földjét ne áztassa el, mert begombásodhat, ezért inkább tartsa csupán nedvesen. Ezen kívül a locsolóvíz ne legyen jéghideg, hanem kb. 15-20 0C-os, illetve fontos tudni, hogy a kemény víz egyáltalán nem tesz jót neki, tehát ha a csap körüli terület vízköves, akkor inkább próbáljon esővizet gyűjteni az öntözéshez!

Pihentetés és virágzásra bírás

Sok orchideatartó szembesül azzal a problémával, hogy miután elvirágzott a növény, évek múlva sem jönnek újabb bimbók. Ez legtöbbször azért van, mert nem kap pihenőidőt. Valójában, miután eldobta az utolsó virágját is, érdemes árnyékosabb, hűvösebb helyre tenni. Emellett fontos, hogy ne kapjon annyi vizet, mint előtte, ilyenkor elég ritkán megspriccelni, hogy ne száradjon el. Hagyja így az orchideát kb. két hónapig, majd utána visszateheti az eredeti helyére. A szakember szerint azonban mihelyst megjelentek az első virágok, ügyeljen arra, hogy ne legyen túl meleg neki, mivel akkor sokkal gyorsabban virágzik el. Éppen ezért érdemes kísérletezgetni, hogy a lakás melyik pontján érzi a legjobban magát a növény. Amennyiben betartja ezeket a szabályokat, akkor félévente-évente is hozhatja a bimbókat, és ha ügyesen ráérez a gondozására, akkor 3-4 hónapig is virágozhat. Természetesen ha ez mégsem következik be, akkor az még nem jelenti azt, hogy elpusztult az orchidea, és meg kell válni tőle, csupán jobban oda kell figyelni arra, hogy megteremtse neki az évszakváltást az otthonában.

Vágni, vagy nem vágni?

Több helyről hallani, hogy miután elvirágzott az orchidea, a száraiból le kell vágni, ezt  azonban nem muszáj megtenni.

„Kelleni nem kell, hiszen a természetben sem megy oda senki megnyírni. Ha otthonában valaki mégis megteszi, az leginkább azért van, mert túl hosszúra nőtt meg a növény szára, tehát inkább esztétikai szempontja van ennek. Illetve lehet még az, hogy ha már nagyon hosszúak a szárak, és a cserép kicsi, akkor könnyen felborulhat”– mondja Boross Dávid.

Tápozás

Vannak kifejezetten orchidea tápok, melyeket három csoportba lehet sorolni: öntözős tápok, amiket az öntöző vízhez kell adagolni, táprudak, amiket a földjébe kell helyezni, illetve spray-s kiszerelésűek. Fontos, hogy ezeket a használati utasításuk szerint használja, és ügyeljen arra, hogy csakis virágzási időszakban tápozzon, mikor pihen a növény, akkor semmiképp, mert akkor nem lehet majd könnyen virágzásra bírni!

Megjegyzés

Több ezer orchidea faj él a világon, ám hazánkban a leggyakoribb az a Phalaenopsis, vagy más néven lepkeorchidea, melyet szinte minden virágüzletben be lehet szerezni. Éppen ezért amennyiben orchideagondozásról beszélünk, az leginkább erre a típusra vonatkozik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra