Mi a baj az új fogyós csodaszerrel?

A Hoodia gordonii nevét áldják a túlsúllyal küzdők, hisz elveszi az éhségérzetet, így viszonylag gyorsan olvadnak le a kilók. A hatóságok most mégis arra figyelmeztetnek, hogy a növény forgalmazása tilos.

Múlt héten jelent meg a hír, melyben az ÁNTSZ figyelmezteti az embereket, hogy a Hoodia gordonii forgalmazása az Európai Unióban tilos.

De mi is pontosan a baj ezzel a fórumokon sokak által dicsért szerrel?

A legnagyobb baj az, hogy a feltüntetett összetevők listáján szerepel egy növény, a Hoodia gordonii, mely az Európai Unióban új élelmiszernek tekinthető, és mivel nincs közösségi engedélye, ezért nem is forgalmazható.

Veszélyes a Hoodia?

Nem, nem is az a baj vele. A növény Dél-Afrikában és Namíbiában őshonos, forgalmazása engedélyhez kötött, termesztése nehézkes. A bennszülöttek régóta használják, mert rájöttek, hogy a növénynek éhségérzet-csökkentő hatása van. A hatóanyagot az izolálás során P57-nek nevezték el, ezért is szerepel több termék nevében is. Persze ha csak a termék nevében szerepel a gyógynövény neve, és valójában gyógyszer-hatóanyagot rejt, az már egészen más tészta.

hood

Mit csinál a hatóság?

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012-ben betiltotta a P57 Hoodia Kapszula forgalmazását. A cég azóta más hoodia tartalmú készítményeket forgalmaz, többnyire olyan internetes oldalakon, melyek külföldre vannak bejegyezve, így a magyar hatóságok nem sokat tudnak tenni.

Az Oszágos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) elrendelte, hogy ellenőrizzék azokat a készítményeket, melyek forgalmazását korábban betiltották. A felügyelők 864 helyszíni ellenőrzés során 2 olyan készítményt találtak, mely nem volt legálisan forgalmazható, illetve három kitiltott termék internetes forgalmazásáról szereztek tudomást.

Amennyiben olyan szerről kapnak bejelentést, mely veszélyes lehet, természetesen vizsgálatot indítanak, és adott esetben felfüggesztik a termék forgalmazását.

Mit csinál az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet?

Az OÉTI hagyja jóvá, hogy egy étrend-kiegészítő forgalmazását engedélyezik-e.Jelenleg több mint 10 000 készítmény van a piacon. 2004-óta az uniós irányelveknek megfelelően csak bejelentési kötelezettségük van a forgalmazóknak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a forgalmazó vagy a gyártó tájékoztatja az OÉTI-t arról, hogy mi van a termékben, és milyen címke kerül rá. Ezzel párhuzamosan a termék már forgalmazható is.

Hoodia gordonii
Hoodia gordoniiWikipedia

Eközben az OÉTI megnézi a papírok alapján, hogy a terméknek van-e potenciális egészségkárosító hatása, illetve, hogy a címke megfelelő-e, és ezt jelenti az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Az OÉTI a szereket nem vizsgálja meg, feltételezi, hogy az van bennük, ami rá van írva, annak ellenére, hogy – főleg a Kínából vagy Indiából érkező termékek esetében – gyakran gyógyszer-hatóanyag is van a potencianövelőkben, vagy éppen a fogyókúrás csodaszerekben.

Honnan lehet tudni, hogy amit megveszünk, az biztonságos-e?

Leginkább sehonnan. A Velvet korábban bevizsgáltatott gyógyszertárban vásárolt étrend-kiegészítőt, amelyben olyan gyógyszer-hatóanyag volt, mely az Európai Unióban nem forgalmazható, annak veszélyessége miatt. Ennek ellenére a terméket az OÉTI engedélyezte.

Persze nem lehet kijelenteni, hogy minden termék veszélyes, amire az OÉTI rábólintott. A zöld pipával ellátott készítmények elvileg biztonságosak, vagy legalábbis megfelelnek az érvényes szabályozásnak.

Az étrend-kiegészítőkbe gyakran kerül olyan gyógyszerhatóanyag, melyet egyébként csak vényköteles gyógyszerként lehet megvásárolni. Ezek főleg a potencianövelők, melyek a Viagra/Cialis hatóanyagát, a sildenafilt tartalmazzák, illetve a fogyókúrás szerek, melyek sibutramint tartalmaznak. Mindkét hatóanyag veszélyes lehet azokra, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, olyannyira, hogy a sibutramint az egész Európai Unióban betiltották, annak veszélyessége miatt.

A legjobb - bár nem a legmegbízhatóbb módszer -, ha körülnézünk azokon a fórumokon, ahol a kinézett étrend-kiegészítőkről beszélgetnek. Amennyiben sokan lelkesednek, arról számolnak be, hogy egész nap nem tudnak enni, izzadnak, kevesebbet alszanak, szájszárazságuk van, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az adott szer sibutramint tartalmaz. Ha pedig csodás potencianövelő hatásról írnak, akkor a termék nagy valószínűséggel sildenafilt rejt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek