Ne várjon csodát a narancsbőr elleni krémektől

Életkortól és testalkattól függetlenül szinte alig akad olyan nő, aki ne küzdene a narancsbőrrel különböző krémek, gépi kezelések segítségével. De vajon mennyire eredményesek ezek a módszerek hosszú távon? Vagy csak ideig-óráig élvezhetjük az hatásukat, majd kezdhetjük újra az egészet, nem kis összeget áldozva rá?

Mi okozza valójában a narancsbőrt?

Több elmélet is született arra vonatkozóan, hogy mi is áll a cellulit hátterében. Dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szerint a narancsbőr egy olyan állapot, mely során a bőr alatti zsírszövet kitüremkedik, és ezért a bőrfelszín egyenetlenné válik. Csaknem kizárólag nőkön fordul elő, mivel ennek oka egyrészt hormonális eredetű, másrészt eltérő típusú a zsírszövet a két nemben, illetve különbözik a kötőszöveti rostok elrendeződése is. A nőknél ugyanis a kötőszöveti rostok a bőrfelszínre merőlegesen, egymással párhuzamosan állnak , így a bőr alatti zsírszövet számára tökéletes járatokat képeznek a külvilág felé .Férfiaknál , ezek a rostok egymást keresztezve hálószerű alakzatban vannak, így könnyedén megakadályozzák a zsírszövet kitüremkedését.

A cellulitisz kialakulásának pontos okát azonban nem tudni, mivel kivételek mindig akadnak, de ezeken kívül okolható érte a genetika, a helytelen életmód, valamint a táplálkozás is. Sőt, a legújabb megfigyelések alapján a túl szoros ruházat, alsónemű is felelős érte, mivel ezek nehezíthetik a váráramlást.

Ezeket a hatóanyagokat keresse

A klinikai kutatások alapján a retinol a legjobbb hatóanyag, mely a kötőszöveteket erősíteni képes. A kozmetológus szerint hatására erősödnek a kollagénrostok, illetve erős antioxidáns tulajdonsága révén megakadályozza a bőrben szabadgyökök képződését.

„Hasonló mechanizmussal, de valamivel kisebb hatékonysággal hatnak a különböző aminosavak , a C-vitamin és az egyéb antioxidánsok. A koffein, teobromin, teofillin, és különböző gyógynövények a helyi keringést fokozzák, és amennyiben eljutnak a zsírszövetig képesek lebontani az ott lévő zsírokat, azonban ehhez hosszabb ideig és megfelelő koncentrációban kellene az egész mély szöveti rétegekben tartózkodniuk, viszont ez többnyire nem lehetséges. Ez az oka annak, hogy a helyi készítményektől várt mesés hatás a legtöbb esetben  elmarad. Ezért hatásosabb kezelési mód a professzionális terápia (pl. nyirokdrainage, lézeres kezelés, mezoterápia), mint a hosszas, összességében jóval drágább otthoni kenegetés”- mondja dr. Csernus Krisztina.

A krémektől csodát senki se várjon

A narancsbőr ellen a nők többsége krémekkel harcol, azonban még nem került forgalomba olyan termék, amellyel tökéletes és hosszú távú hatást lehetne elérni.

„A krémektől csodát nem érdemes várni, hiszen a drogériákban kapható termékek nagy része nem jut el még a kötőszöveti rétegig sem. Természetesen léteznek professzionális, a támasztószöveteket valóban erősíteni képes hatóanyagtartalmú krémek is, azonban hosszú távon csakis akkor használnak, ha az illető rendszeresen, napi szinten alkalmazza őket, mivel a bőrre kenve néhány óra alatt lebomlanak, és el is veszítik hatásukat” – mondja a szakember.

Pár évnél tovább nem hatásos semmi

A cellulit egy olyan állapot, melyet meggyógyítani sajnos nem lehet, csupán tünetmentesíteni, vagy valamelyest javítani. A kezelések eredményét pedig fent kell tartani, azaz egy-egy kúra után szükségesek az ismétlő kezelések, melyek évente - kezeléstípustól függően-, 1-2 alkalmat jelentenek. A húszas éveink végétől a bőr kötőszövetei nem épülnek, nem erősödnek többé, így könnyebben átengedik a kitüremkedő zsírszövetet, ezért rosszabbodik a cellulit a kor előrehaladtával. A biológiát sajnos befolyásolni nem lehet, és bár a mai modern kozmetológia számtalan látványos módszert kínál a problémára, de ezek a kezelések jelenleg pár hónapos, maximum 1-2 éves időtartamú hatással bírnak. Tehát sajnos egyelőre nincs olyan módszer, mely örökre eltüntetné a narancsbőrt. Persze megfelelő életmóddal és különböző praktikákkal tovább megőrizhető az eredmény, de ha valakin egyszer már megjelent, sosem szabadul meg tőle élete végéig.

Legfontosabb a megelőzés

Mivel eltüntetni lehetetlen a narancsbőrt – maximum akkor, ha valakinek a pénztárcája megengedi, hogy szinte évente járjon ismétlő kezelésekre –, a kozmetológus szerint a figyelmet a helyrehozás helyett inkább a megelőzésre kell fordítani. Mert ha a nők hajlamosak is a cellulitra, kellő ápolással később halványabban jelenhetnek meg a karfiolok. Ennek érdekében pedig mindenekelőtt a helyes életmódot kell szem előtt tartani - mind táplálkozás (amennyire csak lehet, kerülje a túl zsíros ételeket), sport, illetve stressz tekintetében-, így mérsékelheti a későbbiekben megjelenő problémát.

„Arckrémet sem 40 évesen ken a nő először az arcára, hanem a legtöbben már egészen fiatalon elkezdik tudatosan ápolni a bőrüket, hogy később kevesebb és kevésbé mély ráncuk jelenjen meg. Így van ez a narancsbőrrel is: lehet kezelni, de megelőzni még inkább!”– mondja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek