Hogyan legyünk jó esküvői vendégek? Így!

Mit tehetünk a gyerekekkel? Mire figyeljünk, ha a boldog párral csevegünk? Miért ne bújkáljunk a fotózásnál? Hány bunkóságot követhetünk el az okostelefonnal? Reméljük, a héten végre tényleg beköszönt a tavasz, ezzel pedig beindul az esküvői szezon is. Összegyűjtöttünk néhány fontos tanácsot a Huffington Post tippjei alapján, amiket betartva a lehető legjobb vendégek lehetünk. A tippek között persze akad egy-két magától érthetődő is, mégis valaki mindig beleszalad a legbénább a hibákba is. (Ha a mániákus esküvőszervezésről olvasna, kattintson ide, ha spórolási tippekre kíváncsi, akkor ide!)

Legyünk időben a templomban

tk3s 060dlm02683
Daniele La Monaca

Számoljunk azzal, hogy legalább tíz perccel a kezdés előtt a helyszínre érjünk, mert ha esetleg beütne valami a közlekedésben, akkor még mindig nem kell annyira feszülni, mintha percre pontosan akarnánk bezuhanni. Ha viszont mégis késnénk, akkor - a tanácsadó szerint - érdemesebb inkább kint várni, minthogy megzavarjuk a ceremóniát. Azt nem fogják észre venni, ha nem vagyunk bent, azt viszont igen, ha a bejutással, elhelyezkedéssel zajt csapunk.

Legyünk észnél, nem kötelező

Az esküvői meghívó egy kedves gesztus, nem pedig utasítás, a szervezők pedig  - éppen ezért - nem köteleznek minket, hogy minden áron jelenjünk meg. Így tehát annyi határozottságot megengedhetünk magunknak, hogy ha nem érünk rá, akkor mondjuk azt, és akkor nem fog fájni feleslegesen senkinek a feje. Senki ne álljon neki okoskodni, és a saját nélkülözhetetlenségét hangsúlyozni, vagy arról pletykálni, hogy azért tartották ekkor és ekkor az esküvőt, mert akkor olcsóbban megúszták.

Csináljunk úgy, mintha ez volna a világ egyetlen esküvője

Soha senkinek ne jusson eszébe arról beszélni a friss házasok előtt, hogy miket látott más esküvőkön. Senki ne kérdezzen rá, hogy miért nem tették ezt vagy azt másképp, ne emlegessük fel, hogy egy másik dj vagy zenekar mennyivel jobb volt egy másik lakodalmon. Ahogy a szakember mondja, arra az egy napra érezze a mennyasszony és a vőlegény úgy, hogy az ő esküvőjük az egyetlen a világon, és az egyetlen, ami a fejünkben jár.

Ne bújjunk el a képeken

Ha megkérnek, hogy szerepeljünk egy képen velük, akkor győződjünk meg róla, hogy a fényképész valóban lát is minket. Ne próbáljunk meg elbújni a magasabbak mögött, vagy ne próbáljuk meg összehúzni magunkat – nem véletlenül kértek meg minket, hogy szerepeljünk azon a képen. Ha bújkálni próbálunk a fotós előbb-utóbb úgy is ránk fog szólni, hogy lépjünk erre, lépjünk arra, csináljuk ezt vagy azt, szóval csak feltartunk mindenkit. Egyszer az életben húzzuk ki magunkat, és mosolyogjunk.

Ne zaklassuk a menyasszonyt

Lehetünk bármilyen bennfentesek és bármennyire jó kapcsolatban a párral, a mennyasszonyt ezen a napon semmiképp se zavarjuk a szervezéssel kapcsolatos dolgokkal, sőt, általában semmivel se. Nők például ne panaszkodjanak arra, hogy a cipőjük sarka belefúródik a gyepbe a fotózásnál. Ha csak nem életbe vágóan fontos dologról van szó, inkább ne nyomasszuk a menyasszonyt az ilyen jellegű problémákkal, mert változtatni valószínűleg már úgy sem tud rajtuk, a nyavalygás pedig simán méltatlan.

Figyeljünk oda a gyerekeinkre

tk3s 13450009

A gyerekek sokat adhatnak az esküvők hangulatához, de még többet árthatnak nekik. Az esküvő nem kifejezetten gyerekbarát esemény, hosszú, unalmas, ceremoniális részei vannak, amelyek alatt a kisebbek könnyen elunhatják magukat, ezért érdemes magunkkal vinni valamit, amivel lefoglalhatják magukat (és nem csapnak vele zajt). Így kisebb az esélye annak is, hogy a gyerekek a pincérek lábai között rohangáljanak. Ha pedig nem hívják meg a gyerekeket, akkor véletlenül se vigyük őket magunkkal.

Ne sajátítsuk ki a párt

Könnyen lehet, hogy régóta nem láttuk a mennyasszonyt és a vőlegényt, és netán rengeteg dolgot megbeszélnénk velük, az esküvőjük azonban nem az az esemény, amin ezt megtehetjük. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne beszéljünk velük, csak figyeljünk arra, hogy többen is lehetnek hozzánk hasonló helyzetben, úgyhogy semmiképp ne sajátítsuk ki őket. Eleinte érjük be néhány perccel, aztán később úgy is maguktól alakulnak a dolgok.

Érezzük jól magunkat

Az összes közül valószínűleg ez az, ami tudatosan a legnehezebben kivitelezhető, ha éppen rossz napot fogtunk ki. Viszont pont azért, mert rossz napot fogtunk ki, itt az alkalom, hogy lazítsunk, próbáljuk élvezni az ételeket és az italokat és táncoljunk. Az este végén mondjuk azt a friss házasoknak, hogy ez volt a legjobb esküvő, amin részt vettünk, és köszönjük meg, hogy elhívtak minket. Nyilván túlzásba lehet esni az italokkal is, azonban egy ünnepnapon kivételesen kisebb hibának számít, mintha fakó arccal ücsörögnénk.

Piti facebookozás, verekedés

Az általunk megkeresett magyar esküvőszervező, Tóbel Nóra egy-két dologgal kiegészítette még az iménti listát. Megemlítette például, hogy kellemetlenül tud elsülni, hogyha valaki olyan meglepetést erőltet, ami nem volt előre egyeztetve legalább a ceremóniamesterrel. Emellett azt se mindig tudják a vendégek ruhaválasztásnál, hogy a hagyományok szerint számukra a három tiltott szín a fehér, a fekete és a piros. Az első kettő teljesen egyértelmű hogy miért, a piros pedig amellett, hogy nagyon hangsúlyos, a menyecskeruha színe is, így illik ezt az árnyalatot is elkerülni.

Mint mondta, eddigi legrosszabb élménye, hogy verekedés tört ki egy esküvőn. Az eset nagyon egyszerű volt: egyik vendég részegen kötekedett, amit egy másik vendég egy idő után megunt, és így kirobbant a balhé. Emellett meglehetősen furcsa élmény volt számára az is, amikor egy másik esküvő végén a vendégek a virágdíszítéssel együtt a dekoráció egyes elemeit is elkezdték elpakolni, hogy hazavigyék őket. A virágokat természetesen elvihetik az esküvőt követően, de a vázákat, kaspókat, és egyéb kiegészítőket a dekoratőrök csak bérbeadni szokták. A torta és sütemény csomagoltatás továbbra is elég gyakori, éppen ezért nem kirívó bunkóság.
Az esküvőszervező tapasztalatai szerint elég zavaró tud lenni az is, hogy manapság az okostelefonoknak köszönhetően már minden vendég egyszerre fényképész is egyben, ami ráadásul a profi fotósok dolgát is nagyban megnehezíti. Ennek, és a fontos pillanatokba belecsörgő telefonoknak is köszönhetően egyre több pár külön megkéri vendégeit, hogy mindenki kapcsolja ki inkább a készülékét a szertartás előtt. Megint csak az okostelefonokhoz kapcsolódóan bosszantó pitiségnek számít az is, ha valaki azonnal posztol a Facebookra az esküvőről. "Van olyan menyasszonyom, aki megtiltotta, hogy a vendégek posztoljanak róluk" - mondta el Tóbel Nóra a Díványnak.
Oszd meg másokkal is!
Mustra