HIRDETÉS
ÉLETMÓD

Ezért fagyos állandóan a nők keze és lába

2013. február 18., hétfő 10:04

Ha ön is úgy tudja, a fagyos kezek-lábak hátterében a rossz vérkeringés áll, rosszul tudja. Ilyenkor valójában egy teljesen természetes folyamat játszódik le, ami a nőknél lényegesen gyakrabban és hamarabb jelentkezik. Tudja, miért?

Mikor az emberi test bőre lehűl, akkor értelemszerűen fázik. Mint Michael Tipton, a Portsmouthi Egyetem fiziológia professzora a Daily Mailnek elmondta, a bőrfelszín alatt nem egész egy milliméterre találhatóak a hőérzékelő receptorok, ún. termoreceptorok, melyek a hőmérsékletváltozásra reagálnak. Normál esetben a bőrt a kapillárisokban lévő vérkeringés tartja melegen, azonban amikor a termoreceptorok hideget érzékelnek, az adott területet érintő keringést (azaz a meleget) az ott futó hajszálerek összehúzásával más útra terelik: a test belseje, a szív, tüdő, agy illetve más létfontosságú szervek felé

A nőknél azonban annyiban más a helyzet, hogy náluk ez a folyamat már a legkisebb hideg hatására is bekövetkezik – és mindezek hátterében a hormonok állnak.

Mint azt már több vizsgálat is kimutatta, ha pár kísérleti alanyt alacsony hőmérsékletnek tesznek ki, akkor a nőknél sokkal hamarabb bekövetkezik az erek összeszűkülése, mint a férfiaknál. Ráadásul amellett, hogy lényegesen gyorsabban hűlnek le, lassabban is melegednek fel, ezért van az, hogy még jóval azután is fagyosak a végtagjaik, hogy hazaértek a téli levegőről.

A nőknél az ösztrogén szabályozza a perifériás erek működését, és e hormon magas szintjének köszönhetően ők lényegesen érzékenyebbek a hidegre. Ennek köszönhető, hogy a nők testhőmérséklete akár a menstruációs ciklusuknak megfelelően is változik (ennek hátterében egyes, egyelőre nem bizonyított elméletek szerint az állhat, hogy a női szervezet így védelmezi terhesség esetén a testben fejlődő magzatot a hőhatásoktól).

Mindezek mellett ott van az a tény is, hogy a nők 10 százalékkal több testzsírral rendelkeznek, mint a férfiak, ami hőszigetelő hatású, ráadásul ez a szigetelés mindkét irányba működik: minél több zsír van valakin, belső szervei annál védettebbé válnak, mivel a zsírréteg a test hőleadását is gátolja. Ezért van az, hogy a túlsúlyosabb embereknek alacsonyabb a testhőmérsékletük, tehát eleve kevésbé fáznak.

Tipton professzor szerint erre vezethető vissza az is, hogy több a szívroham a téli hónapokban. Amikor ugyanis valaki fázik, a véráramlás a végtagokból a test közepe felé irányul, a szervezet pedig erre reagálva némi folyadékot választ ki, hogy helyet tudjon csinálni a megnövekedett vérmennyiségnek – ezért is jelentkezik általában vizelési inger, ha valaki hosszabb ideig didereg. A baj csak az, hogy a folyadékvesztéssel együtt megnő a véralvadás veszélye is, ami pedig szívproblémákhoz vezethet.

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés