no

Vessen véget a körömrágásnak és az ujjropogtatásnak

Rendszeresen rágja a körmét vagy az üdítőitala jégkockáit, ropogtatja az ízületeit, esetleg a reggeli kávé helyett energiaitallal melegít? Bár súlyos egészségügyi problémát nem okoznak, azonban igencsak zavaróak lehet környezetünk számára, és sajnos gyakran olyannyira belénk is épülnek, hogyészre sem vesszük őket. Leszokni róluk nem egyszerű, viszont nem is lehetetlen vállalkozás.

Jég rágcsálása

Hiánybetegségek ismert tünetei, ha egyesek olyasmiket is megkívánnak, amik közel sem nevezhetők élelmiszernek: ha például homokot vagy papírt rágcsál valaki, az legtöbb esetben szervi rendellenességet, például vashiányos vérszegénységet jelez. Ha azonban ha rendszeresen késztetést érez rá, hogy elrágja az üdítője jégkockáit, az utalhat érzelmi gondokra, illetve egyfajta kényszerességre is, de a fogzománcát egész biztosan hazavágja vele. Ha mindez nem elég, a környezet számára is elég zavaró tud lenni, amikor az ilyen páciens hangosan recsegve őrli a jégkockát a fogaival.

Mit tehetünk ellene: a Huffington Post azt javasolja, ha ez a gyengénk, előzzük meg a kísértést, és ne rendeljünk jeges italokat, illetve keressünk fel egy orvost, hogy rájöjjünk, vajon mi is áll a késztetés hátterében. Lehet, hogy csupán hiányunk van valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból, ha meg pszichés eredetű, akkor kognitív viselkedésterápiával igazán jó eredményeket lehet elérni.

Állandó görnyedés

Akár állva, akár ülve vesszük fel a görnyedt testtartást, mindkét esetben keményebben kell dolgozniuk a hátizmainknak, mintha egyenesen állnánk. Ez amellett, hogy esztétikailag sem egy szép látvány, egy idő után könnyen eredményezhet állandó reumás fájdalmakat, krónikus fáradtságot, illetve fejfájást is.

Mit tehetünk ellene: A helyes testtartás tanulható, úgyhogy saját érdeknkben gyorsan tanuljuk meg. Figyeljünk oda mindig arra, hogy egyenes legyen a hátunk, és korrigáljuk, ha kell! A görnyedést okozhatja az is, hogy a nem a kellő izmaink vannak megerősödve, ezért érdemes rendszeresen hátizomerősítő gyakorlatokat végezni, akár gyógytornász segítségével! A Mayo Clinic többek között azt ajánlja, hogy amikor ülünk, mindkét talpunk érintse a talajt, valamint válasszunk olyan széket, melynek ergonomikus támlája van, azaz a megfelelő pozícióban tartja a gerincet hátradőléskor, ezzel elősegíti a helyes testtartást.

Körömrágás

Az egyik leggyakoribb rossz szokás, mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Pedig amellett, hogy egészségtelen – mivel rengeteg baktérium lakozik a kezünkön, főleg a körmünk alatt –, elkeserítő látványt is nyújt egy agyonrágott ujj. A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint amennyiben a körmünk körüli bőrt és a körömágyat is rágcsáljuk, úgy még komolyabb körömfertőzéseket is kaphatunk.

Mit tehetünk ellene: mivel sokakat érint ez a rossz szokás, számtalan megoldást dolgoztak ki már a leküzdése érdekében. Dobtak már piacra keserű ízű körömlakkokat, illetve a Mayo Clinic azt javasolja, rágjunk rágógumit, így lefoglalhatjuk magunkat, mivel sok esetben a stressz és az unalom váltja ki a körömrágást. És ha már semmi nem segít, akkor pszichológus segítségét is kérhetjük.

Alvás kontaktlencsében

Lehet, hogy alig érezzük a kontaktlencsénket, azonban benne aludni veszélyes, mivel egyrészt fertőzéshez vezethet, másrészt a szem szöveteit megfosztjuk a szükséges oxigéntől, melynek következtében könnyen bevérezhetnek.

Mit tehetünk ellene: Próbáljuk meg valamilyen esti rutinhoz kötni a lencsék kivételét, például a fogmosáshoz, vagy a lámpaoltáshoz. Amennyiben még így is gyakran elfeledkezünk róla, érdeklődjünk az optikusunknál olyan kontaktlencse után, amiben bátran alhatunk. Hamar ki fog derülni, hogy ezek jóval drágábbak, úgyhogy vagy áldozunk rá anyagilag, vagy vesszük a fáradságot, és mégiscsak a fogmosással együtt váltunk szemüvegre.

Ujjropogtatás

Az ízületek ropogtatása az eddig említettek közül kivétel, mivel nem ártalmas – sőt, egyesek szerint még jót is tehetünk vele –, azonban igen kellemetlen hallgatni, ahogy valaki a közelben szinte kitöri az ujjait. Régebben sokat hangoztatták azt, hogy ez a szokás könnyen ízületi gyulladáshoz vezethet, azonban a kutatók mára már megcáfolták ezt a mítoszt. Peter Bonafede, a Providence Arthritis Center munkatársa azért hozzáteszi, hogy még ha nem is gyakran fordul elő sérülés ebből a szokásból, nem erre vannak kitalálva az emberi ujj ízületi szalagjai.

Mit tehetünk ellene: ahogy a dohányzásról, úgy erről sem könnyű szokni, főleg, ha már olyannyira beleépült a napjainkba, hogy észre sem vesszük. Mondjuk el ismerőseinknek, hogy le szeretnék szokni erről, és segítsenek bennünket azzal, hogy figyelmeztetnek, amikor csináljuk. Vezessük egy füzetbe, egy nap hányszor tördeljük az ujjainkat, majd próbáljuk minden nap csökkenteni ennek a számát, és ha sikerül, megjutalmazhatjuk magunkat valamivel.

Késő esti nassolás

Az esti filmnézéshez szinte kötelezőnek érezzük, hogy ropogtassunk valamit, viszont az anyagcserénket nagy mértékben lelassítja, ha 10 óra után popcornt meg csokit tömünk. Így alvás közben a szervezetünk emészt, ahelyett, hogy a zsírt égetne, és ez ráadásul gyomorégéshez is vezethet!

Mit tehetünk ellene: először is érdemes végiggondolni, hogy miért is nassolunk olyan későn. Éhesek vagyunk, vagy csak unatkozunk? Esetleg pszichés önjutalmazás áll a háttérben? Hogy késő este ne akarjunk csipegetni, ahhoz mindenképp fontos, hogy napközben eleget együnk. Emellett tűzzünk ki egy végső időpontot, ami után már semmit sem fogyaszthatunk, és ezt próbáljuk is betartani! De ami a legkézenfekvőbb: ne legyen nass-raktárunk, amiből bármikor elő tudunk halászni ezt-azt!

Szundi funkció a  végtelenségig

Sokak számára a nap legnehezebb feladata a reggeli felkelés. A telefonokon lévő szundi funkció – bármennyire is imádjuk akkor és ott – még nehezebbé teszi a felkelést, így aztán végül könnyen el is késhetünk a munkahelyünkről. Persze mindig megfogadjuk, hogy na most tényeg utoljára nyomom le, de a következő nap minden kezdődik elölről.

Mit tehetünk ellene: röviden: aludjunk eleget. Kézenfekvőnek tűnik, de sokak számára mégsem az. Pedig ahhoz, hogy könnyen fel tudjunk reggel kelni, fontos, hogy 7-8 órát aludjunk éjszaka. Első körben próbáljuk ki azt, hogy a reggeli felkelésünk időpontjától visszaszámolunk 8 órát, ez lesz az optimális lefekvési időpontunk. Ha ez nevetségesen korainak tűnik, próbáljuk ki azt, hogy minden nap negyedórával hamarabb és hamarabb bújunk ágyba, így könnyebben hozzá tudunk szokni.

Energiaital függőség

Az energia italok magas koffeintartalmuk miatt igen népszerűek, azonban a U.S. Food and Drug Administration nemrégiben arra figyelmeztetett minket, hogy sok ilyen élénkítő egészségre káros anyagokat tartalmaz, és nyolc év alatt közel 20 halálesetet is fűzhető hozzájuk.

Mit tehetünk ellen: ha úgy érzi, fogytán az energiája, ilyen italok helyett egyen meg egy müzli szeletet, vagy egy teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvicset, így gyorsan helyreállhat a vércukorszintje. Emellett a B-vitamin tabletták is energiával tölthetnek fel, de a legjobb (persze, csak ha van rá ideje és lehetősége), hogy vegyen egy hideg zuhanyt, vagy sétáljon egy kicsit a szabad levegőn.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra