Arcpakolások fillérekből, télre

Így január közepén, újévi ajándékként megérkezett a hó, bár eddig szerencsére a fagyos hideg még elkerülte a fővárost. De ne örüljön túlságosan, mert ha lehet hinni a prognózisnak, napokon belül a hűvös, dermesztő idő is megérkezik. A kezek lefagynak, az arc pirospozsgás lesz, rosszabb esetben a bőr kiszárad, húzódik és viszket. Néhány egyszerű praktikát ajánlunk, amivel enyhítheti ezeket a tüneteket, és egyik sem kerül többe pár száz forintnál.

Sajnos, a hideg, csípős szél nagyon gyorsan kiszáríthatja a bőrt, mivel kivonja belőle a vizet, amire persze még rátesz, hogy a lakásban/irodában meg ezerrel megy a fűtés. Az eleve száraz típusú bőrnek ez nem igazán kedvez, de a normál bőrtípust is megviseli. Persze, nem mondom, hogy egyszerű feladat minden nap reggel és este kenegetni az arcot, de talán hetente egyszer-kétszer még abszolválható a feladat. Főleg ezekkel a házi kencékkel, amik nem nehezítik el a bőrt, olyan illatúra készíti őket, amilyenre csak szeretné, és még több ezer forintot sem kell költeni rá, mint az agyonreklámozott társaikra.

Pakolás száraz bőrtípusra

Ez a bőrtípus viseli legrosszabbul a téli időszakot, ezért is vettem az elejére. Pár apró trükkel viszont simán megelőzheti a pirosodást, viszketést és a bőr hámlását is. Az egyik ilyen kedvenc és bevált technikám a kókuszzsír. Nem csak ételekhez szeretem használni; testápoló helyett és arckrém készítésénél is tökéletes választás. Ilyenkor télen visszatérő problémám, hogy egyik napról a másikra kirepedezik a bőr a kézfejemen, és néha-néha még vérzik is. Ilyenkor reggelente bekenem kókuszzsírral, és két-három nap alatt rendbe is jön. (Jó ötlet, ha egy kisebb tégelyben ott tartja a zsírt mindjárt a kézmosón mellett) Most kipróbáltam az arcomon is, és bevált: igaz, egy kicsit fénylik tőle a bőr, ezért ha ettől retteg, inkább lefekvés előtt kenje magára. Nagyon fontos, hogy ne tocsogjon a bőr téle, tényleg elég, ha csak egy mogyorónyit használ belőle.

tk3s bew264444

Ez a legegyszerűbb trükk. De készíthet finom, nyugtató pakolásokat is, így:

  • Fél pohár jó zsíros tejfölt keverjen el egy evőkanál mézzel és egy kiskanál kókuszzsírral (nem árt, ha ez utóbbit felolvasztja, mielőtt a masszához keverné). Hagyja az arcán 15-20 percig, majd mossa le.
  • Ez is egy klassz recept: törjön össze egy fél banánt, keverjen hozzá mézet, és ezt kenje az arcára. Ha nagyon sűrűnek találja így a masszát, öntsön hozzá egy kis tejet.
  • Kicsivel bonyolultabb, de hatásos recept a következő. Egy evőkanál rizslisztet keverjen el egy nyers tojássárgával, egy evőkanál mézzel és annyi kókuszzsírral (vagy extra szűz olívaolajjal), amennyitől kenhetővé válik a pakolás. Ezt is körülbelül 15 percig hagyja az arcán, majd bő langyos vízzel öblítse le.

A méz azért hálás alapanyag, mert megköti a nedvességet, felpuhítja a száraz bőrt, és rugalmassá teszi. Azt is régóta tudjuk, hogy antibakteriális hatása van, emiatt a gyulladt, pattanásos bőr kezelésére is kiváló.

Pakolások zsíros bőrtípusra

Zsírosabb bőrre inkább citrusféléket és könnyű, nem tejszínes készítményeket kenjen, mert ezek nem zsírosítják tovább. Használjon sok citromot és reszelt citromhéjat, a citromsav nagyon jól hámlaszt.

tk3s 1227221
  • Egy tojássárgáját keverjen el egy fél citrom kifacsart levével, egy kiskanál mézzel, és ezt kenje fel a bőrére. Várjon 15-20 percig, majd öblítse le meleg vízzel.
  • Egy főtt burgonyát keverjen el egy evőkanál mézzel, és reszeljen bele citromhéjat.
  • Különösen ütős tud lenni egy sárgarépa lereszelve, amihez hozzáad némi keményre vert tojásfehérjét. Addig hagyja az arcán, amíg a pakolás meg nem szárad, majd meleg vízzel mossa le.
  • Reszeljen le egy fél uborkát, nyomkodja ki a levét, majd a levet keverje össze egy fél paradicsom levével, és annyi rizslisztet adjon hozzá, hogy kenhető legyen a massza. Húsz perc után mossa le. Hogy ne vesszen kárba az uborka, készíthet belőle tzatziki salátát, amelybe nyugodtan beledarabolhatja a megmaradt paradicsomot is.

Pakolások vegyes bőrtípusra

  • Reszeljen le egy meghámozott almát, adjon hozzá annyi túrót, hogy kenhető legyen, vigye fel az arcára, és hagyja rajta 15 percig. Az alma nyugtatja és táplálja a bőrt – kifejezetten ajánlott a hidegtől kiszáradt bőrre.
  • Ez is a kedvenceim közé tartozik: méz és élesztő. Ne gondolja, hogy nehéz elkeverni a két alapanyagot, sőt, elég folyós is lesz az állaga. A legegyszerűbb vattával felvinni; 15 perc után mossa le.
  • Törjön össze egy tenyérnyi zabpelyhet, keverje el egy tojássárgájával, egy mogyorónyi élesztővel és egy kiskanál mézzel. Az élesztő szuper a ráncok kisimítására, és sok benne a B-vitamin is. Ha ez a pakolás nagyon sűrű, hígítsa fel egy kevés vízzel.


Hasznos tippek

  • Nem árt, ha a bőre tiszta, mielőtt a pakolást felteszi. Elég, ha langyos vízzel lemossa.
  • Ezeket a pakolásokat nyugodtan kenheti az ajkaira is, ezért ne hagyja ki, ha az kicserepesedett és repedezett is, gyorsan helyrehozza a pakolás.
  • Ne csak az arcát és az ajkait kenje be – a nyakára és a dekoltázsára is használhatja a kencéket.
  • Figyeljen arra, hogy a hidegről való megérkezése után pár percig ne mosson arcot; hagyja akklimatizálódni a bőrét a fűtött lakás melegéhez.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek