Beteg lesz és elhülyül a gyümölcscukortól

Régóta tudjuk, hogy az elhízási járvány fő bűnöse a cukor. Michael Bloomberg, New York polgármestere például olyannyira ellene van a cukor használatának, hogy nemrégiben azt javasolta, tiltsák meg az óriás adag üdítőitalokat a gyors- és a normál éttermekben, beleértve persze a mozikat is, ahol a "nagy kuki + nagy ücsi" menü alapfelszerelés a filmekhez. Bloomberg az óriás adag cukros löttyök károsságát egyenesen a dohányzáséhoz hasonlította, mondván, az egyre növekvő egészségügyi költségek hátterében is ez áll. Van is igazsága, nem véletlen, hogy világszerte növekvő tendencia, hogy ha édesíteni akaruk, inkább alternatívák után nézünk. De mik ezek?

Az agy megfelelő működéséhez elengedhetetlen a cukor, főleg a glükóz, viszont az étrendünkben egyre nagyobb teret hódít egy másik fajtája, a fruktóz. Az 1970-es évek környékén még viszonylag kis mennyiségben vettük magunkhoz ezt a cukorfajtát (akkor is elsősorban gyümölcsökből, rostokkal és antioxidánsokkal együtt, melyek módosították a hatását), de a kukoricában megtalálható koncentrált formájának köszönhetően mára már az élelmiszeripar egyik kulcs alapanyaga lett. Fruktóz található a feldolgozott élelmiszerekben, a péksüteményekben, na és persze a szénsavas üdítőitalokban.

A Psychology Today friss cikke szerint a szervezetünk egészen máshogy reagál a fruktózra, mint a cukor más formáira, függetlenül attól, milyen mennyiségben fogyasztjuk. Hogy pontosan miket okoz?

Fruktóztól a zsírig

A fruktóz a véráramba közvetlenül a belekből kerül, felvételét az inzulin szabályozza. Feldolgozását azonban a máj végzi, és a folyamat során jelentős mennyiségű zsíros trigliceridet termel. Ha tehát ezt fogyasztjuk, az olyan, mintha igen magas zsírtartalmú ételt ennénk, így sajnos nem nevezhető egy fogyókúrás csodaszernek. A trigliceridek felhalmozódása könnyen vezethet zsírmáj betegséghez, ha pedig a vérbe kerülnek, akkor a szívbetegség kockázatát növelik meg jelentős mértékben, sőt, az agyi funkciókra is negatív hatással vannak.

Mentális zavarok

A magas fruktóztartalmú étrend nem csak a szervezet lebontó folyamataira van káros hatással, de az UCLA kutatói szerint a mentális egészségünket is veszélyezteti. Egy patkánykísérletben ugyanis megállapították, hogy azok az állatok, amelyek fruktóz tartalmú vizet fogyasztottak, nem emlékeztek a labirintusba előzőleg odahelyezett határkövekre. Így nem tudtak kijutni a számukra korábbról ismerős útvessztőből, mivel az agysejtjeiknek gondot okozott a neuronok közti információtovábbítás.

Csak a férfiakat veszélyezteti

Férfiak számára rossz hír, hogy a fruktóz memóriát romboló hatása leginkább őket veszélyezteti, részben azért, mert ők sokkal nagyobb mennyiségben is veszik magukhoz ezt az anyagot, mint a nők – különösen, ha a gyorséttermi üdítők fogyasztására gondolunk.

Kutatások kimutatták, hogy 60%-os fruktóz tartalmú étrend a nőstény patkányoknál „csupán” a máj megnagyobbodását okozza, triglicerid értékük azonban alig változik, és a memória teszteken is sokkal jobban teljesítenek, mint a hím egyedek. Egyértelműen még nem lehet tudni, hogy ez mitől lehet, azonban a kutatók szerint az ösztrogén tompítja a fruktóz néhány káros hatását.

Demencia

Michigani kutatók kísérletei azt igazolták, hogy inzulin rezisztenciát és memóriakárosodást is okoz a fruktóz, sőt, az időskori szellemi hanyatlással is összefüggésben lehet, ugyanis az inzulin segít felhasználni az agysejteknek szükséges glükózt. Ha ez nem volna elég, még az Alzheimer-kór kockázatát is megnövelheti.

Most, hogy egyre többet megtudtak a kutatók az anyagcserezavarokról és az agyi rendellenességekről, valószínűsítik azt is, hogy a fruktóz nem csak a memóriánk állapotára, de az érzelmi világunkra is nagy hatással van. Könnyen lehetséges az is, hogy a depressziónak is lehet köze a cukor ezen fajtájának nagy mértékű fogyasztásához, ha tehát valamilyen alternatívát keresünk az édesítésre, semmiképp se a fruktózt válasszuk. A jó hír, hogy bőséggel vannak egészségesebb alternatívák a helyettesítésére. A rossz hír: baromi nehéz lesz lemondani róla.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek