HIRDETÉS
ÉLETMÓD

Inzulin rezisztencia a női meddőség egyik fő oka

2012. november 27., kedd 11:20

Évről évre növekszik az inzulin rezisztenciában szenvedők száma: a cukorbetegség előszobájának is nevezett betegség számtalan egészségügyi károsodást okozhat, ezért érdemes nagy figyelmet fordítani a tüneteire és mihamarabb szakemberhez fordulni velük.

„Az inzulin rezisztencia egy szénhidrát anyagcsere betegség. Ekkor a zsír-és izomsejtek érzéketlenek az inzulinra, és hogy megfelelő legyen a vércukorérték, a hasnyálmirigy több inzulint kezd termelni. Azonban azok a szervek, amelyek erre érzékenyek, nem képesek hibátlan működésre. Nőgyógyászati vonatkozásban ilyen például petefészek, ami a betegség következtében meghibásodik, ez pedig többek között vérzészavarral, valamint teherbeesési nehezítettséggel jár. Ez utóbbi megnyilvánulhat meddőségben, illetve sorozatos vetélésben is. Azoknál, akik háromnál többször veszítették el a magzatot, 40-80 százalékban igazolódik be az, hogy inzulin rezisztensek” - magyarázza dr. Tekse István szülész-nőgyógyász szakorvos.

A kezdődő betegség tünetei a rendszertelen menstruáció, fokozott szőrnövekedés, súlyfelesleg (főleg a hason), bőrproblémák. A beteg sokszor mégsem érzékeli, hogy gond van, ugyanis fogamzásgátló tablettát szedőknél a vérzés rendszeres (mivel ez nem valódi menstruáció), így a ciklus szabályos akkor is, ha a probléma már fennáll.

Fontos tudni azt is, hogy a családban van-e cukorbeteg, mivel ekkor nagyobb eséllyel fordul elő inzulin rezisztencia és diabetesz az utódoknál is, tehát a genetikának óriási szerepe van a kialakulásában. Ebből a szempontból sajnos az összes korosztály érintett lehet.

Amennyiben a tüneteinkből inzulin rezisztenciára gyanakszunk, mindenképp érdemes szakembert felkeresni, mivel kezeletlenül az állapot csak súlyosbodik, és kialakulhat a cukorbetegség.

„A nőgyógyászati vizsgálatok, szűrések alkalmával könnyen észrevehető a probléma, egyrészt a páciens külsejéből, panaszaiból, másrészt az ultrahangos vizsgálatból – ugyanis ekkor a petefészekben jellegzetes kis tüszős elváltozások láthatóak.

Fontos a mielőbbi diagnózis, mivel az inzulin rezisztenciának nem csak nőgyógyászati következményei lehetnek. Kezelés nélkül ugyanis egyrészt a zavaró tünetek megmaradnak, amik a teherbeesést és a gyermek kihordását is veszélyeztetik, másrészt előbb-utóbb magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri panaszok is felléphetnek” – figyelmeztet a szakember.

„A diagnózis felállításához részletes anamnézis, nőgyógyászati és vércukor terheléses vizsgálat, valamint vérvétel szükséges. Amennyiben bebizonyosodik a betegség, a nőgyógyász mellett endokrinológus felkeresése is szükséges, mert ha gyógyszeres terápia is kell, azt csak ő indíthatja el.  Ha a páciensnek gyengék a tünetei, akkor pusztán életmódváltással, azaz diétával és rendszeres testmozgással is jelentős  eredményeket lehet elérni. Azt azonban tudni kell, hogy attól függetlenül, hogy meddig kell szedni a gyógyszert, a megfelelő táplálkozás és a sport később sem hagyható el. Ennek természetesen megelőző hatása is van, tehát ha valaki egészségesen él, hiába hordozza esetlg a génjeiben a betegséget, mégsem fog kialakulni nála”- mondja az orvos

A diéták közül a mediterrán diéta a leghatékonyabb, azonban érdemes kikérni dietetikus tanácsát is, aki egyénre szabottan tud bővebb információkkal szolgálni. Általánosságban azért elmondható, hogy a három óránkénti étkezés, illetve a csökkentett cukortartalmú ételek fogyasztása a legcélravezetőbb.

A nőgyógyász, az endokrinológus, valamint a táplálkozási szakértő hármasa mellett a kezelésbe pszichológus bevonása is szükségessé válhat, mivel nem ritka, hogy a beteg depresszióssá válik a külsőre vonatkozó tünetek, illetve a meddőségi problémái miatt. Jó hír azonban, hogy a betegség megfelelő terápia mellett teljesen kordában tartható.

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés