no

Szépítkezési etikett, avagy mit ne csináljon soha mások előtt

Néha hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy vannak olyan intim tevékenységek, amik nem tartoznak másra, még akkor sem, ha éppen késésben vagyunk, és most, azonnal meg kell csinálni. A Huffington Post és a kollégák segítségével összegyűjtöttük azokat a mindennapi szépészeti vagy higiéniai szertartásokat, amelyekhez nem kell közönség. Szavazzon, hogy önt mi borzasztja el a legjobban! Egy pont jár a legkevésbé kínosaknak, a tízes a legidegesítőbb szokásoknak.

1. Parfüm, dezodor

Lehet, hogy úgy gondoljuk, semmi baj nem származhat abból, ha egy kis parfümöt fújunk a nyakunkba vagy a csuklónkra, de vannak, akik bizonyos illatanyagokra allergiásak, és nem biztos, hogy örülnének egy újabb tüsszögőrohamnak. Az se biztos, hogy a mellettünk ülő-álló szeretné, ha valaki más illatátólbűzölögne. Dezodort használni nyilvánosan szintén nem túl jó ötlet, nem biztos, hogy mások is tudni akarnak arról, milyen állapotban is van éppen a hónaljunk.

tk3s 18580016

2. Testápolás

Itt a hideg idő, a száraz bőr szezonja. A kézfejünket bátran hidratálhatjuk az irodában is, ám az egyéb testrészek már tiltólistásak. A testápolót még a reggeli készülődés közben kenjük fel, utána vagy viseljük el valahogy a száraz bőrrel járó kellemetlen tüneteket (mert ugye, a vakarózás sem egy közösségi tevékenység), vagy marad a női mosdó valamelyik fülkéje.

3. Sminkelés

Egy gyors szerkesztőségi körlevélből az is kiderült, hogy a nyilvános sminkelés is a nehezen tolerálható dolgok közé tartozik. Hiába nagyon népszerűek a hogyan sminkeld ki magad videók az interneten, nem biztos, hogy a metrón üldögélve szeretnénk végignézni egy gyorstalpalót, vagy az étteremben, a szomszéd asztalnál szembesülni vele. Igen, a sminket illik néha megigazítani, de a diszkréció egyáltalán nem hátrány.

stockfresh 459403 applying-lipstick sizeM

4. Pattanásnyomkodás

Vannak nők, akik képtelenek ellenállni egy duzzadó pattanás vagy miteszer látványának, és az sem zavarja őket, ha ez nem a sajátjuk, hanem a partnerük testén díszeleg. Ennek a kéjes kinyomkodása azonban megint olyan dolog, amit jobb otthon, a négy fal között elintézni. Egy kolléganőnk például rosszul van a nőktől, akikből a strandon jön ki a kozmetikus – és ezzel a véleménnyel nincs egyedül. Mert persze, szép dolog a szerelem, és a majmok is kurkászással fejezik ki az összetartozást, de azért vannak határok.

5. Körömlakkozás és -reszelés

Azt talán senkinek nem kell elmondani, hogy körmöt nem tisztítunk, és nem vágunk nyilvános helyen, de sokak szerint jobb, ha a többi körömmel kapcsolatos szertartást is ott végezzük, ahol rajtunk kívül nincs senki más. A körömreszelésnek néha ugye borzasztó hangja tud lenni, és ott is van melléktermék, mint a körömvágásnál, a lakkozásnál pedig a szag az, amivel sokakat ki lehet üldözni a világból.

stockfresh 1382947 two-manicurists sizeM

6. Szőrtelenítés és fésülködés

Nem illik nyilvánosan megszabadulni sem az orr, sem az egyéb testtájak szőrszálaitól, ezt tényleg jobb a fürdőszoba magányában végezni. Egyrészt ott nemcsak egy zsebtükör áll rendelkezésünkre, így pontosabban tudjuk kiirtani a minket idegesítő szőrszálakat, másrészt így másokat is megkímélünk ennek a látványától, valamint attól, hogy a szürkeállományunkig kelljen felnézniük mondjuk, az orrunkba. Ugyanez a helyzet a fésülködéssel is. Egyik kollégánk szerint egyre több nő a tömegközlekedési eszközökön teszi rendbe a frizuráját, ami azzal jár, hogy száll a haj mindenfelé, ő meg nem győz hová arrébb menekülni előle. Svédországban egyébként nemrég tiltották meg bizonyos uszodákban a nőknek, hogy a zuhanyzókban és az öltözőkben borotválkozzanak. A férfiaknak állítólag azért nem tilos ugyanez, mert rájuk nem érkezett panasz. Persze a férfiak nem is ugyanazokat a testrészeiket borotválják, mint a nők.

7. Fog- és fültisztítás

Fogat mosni mosdókagyló hiányában ugye meglehetősen nehéz, de a fogselyem könnyen előkapható bárhol. Ennek ellenére ne tegyük, és jobb, ha a fülpiszkáló is marad a helyén, ameddig nem jutunk olyan helyre, ahol egyedül maradhatunk mindezekkel. Persze ahány ház, annyi szokás, Japánban például külön fültisztító szalonok vannak, ahol kedves hölgyek veszik kezelésbe a vendégek fülét. Persze mondanunk sem kell, hogy a kliensek többsége férfi. Jó, ez nem egyenlő azzal, mintha valaki egy nyitott terű irodában dönt úgy, hogy akkurátusan, a végeredményt elégedetten meg-megszemlélve eltávolítja a fülzsírt.

8. Orrfújás és szemcsepp

Ha meg van fázva az ember, vagy éppen dübörög az allergiaszezon, akkor bizony nehéz úgy orrot fújni, hogy ne vegyék észre a körülöttünk lévők. Persze azt sem is kívánja senki, hogy percenként rohangáljunk a mosdóba emiatt, egyetlen dolog tilos, de az nagyon: nyilvánosan soha ne nézzük meg a produktumot, bármennyire is izgat a mennyiség és a szín. És még valami: a gép előtt ülve könnyen kiszárad a szem, de pár méterre biztos van egy helyiség, ahol diszkréten el tudjuk intézni ezt a szertartást a szemcseppel.

Érdekességek