Így előzze meg a migrént

Akinek van, az úgyis tudja miről írunk, aki nem ismeri, az örüljön. A migrén az a betegség, mely főleg a nőket sújtja, okai a mai napig nem ismertek, megelőzni nehéz, de kezelni is, kivéve ha lórúgásnyi fájdalomcsillapítóval támadjuk. És van, hogy az se használ.

stockfresh 102228 big-problems sizeM

A migrén az a fejféjás, mely egyoldali, lüktető fájdalommal jár, és az esetek 20 százalékában fény- és hangérzékenységgel társul, illetve a látás is beszűkülhet. Súlyosabb esetekben a roham akár 72 óráig is eltarthat. A migrén során a véredények fala  rendellenesen kitágul és összeszűkül. Egyesek hányással reagálnak a rohamra, szélsőséges esetben ezt is csillapítani kell.

Kiváltó okok

Hormonális változások

Stressz

Gyógyszerek(fogamzásgátló)

Időjárás változás

Bizonyos élelmiszerek:

sajt,csokoládé, vörösbor

nátrium-glutamát

A rutinos migrénesek pontosan tudják mikor jön a roham, melynek számos kiváltó tényezője van. Az orvosi vélemények szerint a betegséget meggyógyítani nem lehet, csak karbantartani. Azok, akik havonta több rohammal is szembenéznek, nincsenek könnyű helyzetben. Számukra az orvos azt szokta javasolni, hogy vezessenek naplót, amiben részletesen leírják, mit ettek, mit ittak, milyen volt az időjárás, illetve, ha fájt a fejük, arra milyen kezelés hatott. Ezt legalább négy héten át érdemes rögzíteni. Az országban ma már több fejfájás ambulancia is működik, ezek speciálisan arra szakosodtak, hogy a legmegfelelőbb kezelést nyújtsák a hozzájuk fordulóknak.

Persze, kit érdekel mi váltja ki a betegséget, vagy hányadik gén, milyen deformációja okozza. A legtöbb embert az érdekli, hogyan lehet a leggyorsabban megszüntetni, illetve megakadályozni, hogy előjöjjön.

A kezelést kétfelé lehet osztani: vannak a rohamoldó és a megelőző szerek.

Akut esetben ezek segítenek

Értelemszerűen a rohamoldók azok, amelyek segítenek megszüntetni a már kialakult fejfájást. A nem-szteroid gyulladásgátlókat (NSAID) mindenki ismeri. Ezek általában vény nélkül kapható gyógyszerek, hatóanyaguk, az aspirin, ibuprofen, apracetamol, naproxen. Ezek csak akkor segítenek, ha a migrén elején vesszük be őket, de erős fejfájás esetén már nem sokat érnek. Hányásra hajlamosaknak érdemes kúpot választaniuk, így a gyógyszer jó eséllyel hatni is fog. A túl hosszú ideig szedett NSAID készítmények gyomorfekélyt vagy fejfájást is kiválthatnak, egyes készítmények pedig a májra nincsenek túl jó hatással.

140772113
Bloomberg / Europress / Getty

A triptánok olyan gyógyszerek, melyek a szerotonin hatását utánozzák. A fájdalmon kivül az émelygést és a fény-, illetve hangérzékenységet is oldják. Ezekből többféle hatóanyagú kapható, általában az áruk borsos. Mellékhatásként szédülés, émelygés és izomgyengeség is felléphet, illetve kismértékben növelik a szívinfarktus és stroke kockázatát.

Egyes esetekben ópiát tartalmú fájdalomcsillapitó szereket is felírnak, mint például a kodeint. Ezeket akkor alkalmazzák, ha a betegek nem szedhetnek triptán származékokat. Mivel azonban ehhez a hatóanyaghoz hozzá lehet szokni, ezeket ritkán alkalmazzák.

Megelőző szerek

A béta blokkolókat és a kalcium csatorna blokkolókat eredetileg a magasvérnyomás kezelésében használják, de csökkenthető velük a migrénes rosszullétek gyakorisága is. Mellékhatásként szédülés és aluszékonyság alakulhat ki.

A depresszió elleni szerek, azaz antidepresszánsok a migrén megelőzésében is nagy szerepet kapnak. Meglepő módon a legrégebbi szerek a leghatékonyabbak.

A botox is enyhítheti a tünetek gyakoriságát, legalábbis ezt figyelték meg az angol orvosok. Nemrég a krónikus betegek számára felírhatóvá is vált a botox migrénellenes szerként – persze, sajnos csak az Egyesült Királyságban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra