no

A párizsis zsemle nem reggeli

A gyerekek felénél elmaradhat a reggeli, de ha mégsem, akkor többségük párizsis vajas zsemlét kap. Ráadásul az édesanyák nagy része úgy is véli, hogy ez az ideális reggeli – derül ki a Magvas gondolatok a reggeliről felmérésből.

Mindössze a szülők fele (53%) ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél elmaradhat az első étkezés. A reggelit hanyagoló szülők közel 60 százaléka arra hivatkozik, hogy a gyerek még nem éhes, 52 százalékuk a reggeli sietséggel magyarázza, 46% szerint pedig amúgy is közel van a következő étkezés – áll a „Magvas gondolatok a reggeliről” felmérésben, amelyet a Medián készített tavaly októberben a Nestlé felkérésére.

„Akár 12-14 óra is eltelhet a vacsorától a reggeliig. Ennyi idő alatt a szervezet energiaszintje drasztikusan csökken” – mondta a témáról Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára. „Éppen ezért egy gyermek számára is elengedhetetlen az ébredést követő étkezés, aminek táplálónak kell lennie. Fontos, hogy a reggeli tartalmazzon teljes értékű gabonával készült élelmiszert, például gabonapelyhet vagy pékárut, valamilyen teljes értékű fehérjeforrást, például tejet, esetleg más tejterméket, nyers zöldséget vagy gyümölcsöt, illetve valamilyen innivalót” – figyelmeztet a dietetikus.

2660288
Fox Photos

Ezért is fontos többek között, hogy a napi teljesítményhez szükséges energia egy részét már az első étkezés során biztosítsuk. A hétköznapi reggeli sietségben érdemes olyan reggelit választani, amelynek elkészítése és elfogyasztása nem jár sok idővel. Praktikus, kényelmes és finom megoldás lehet, ha olyan tápláló étel kerül az asztalra, mint például a teljes értékű gabonával, hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal készült gabonapehely.

Azonban a felmérés szerint a reggelire leggyakrabban fogyasztott étel a klasszikus felvágottas vajas kenyér. Természetesen szénhidrátra szükségük van a gyermekeknek is, de nem mindegy, milyenre. A táplálkozástudományi szakértők a teljes értékű gabonával készült élelmiszereket ajánlják. Bár a megkérdezett anyák 65 százaléka úgy gondolja, hogy a kenyérféleség elengedhetetlen az ideális reggelihez, ugyanakkor a teljes értékű gabonáról csak 7% tudja, hogy táplálóbb, és 35% tartja egészségesebb összetételűnek a finomlisztnél.

A gyermekes háztartások háromnegyedében meg lehet találni a gabonapelyhet, de az édesanyák elsősorban a hozzáadott vitaminok miatt vásárolják. „Azt már csak kevesen tudják, hogy a rosttartalom és az ezen alapuló emésztőrendszerre gyakorolt hatás az egyik legfontosabb előnye a teljes értékű gabonával készült változatoknak, a vitamin- és ásványi anyag tartalom mellett” – tette hozzá a dietetikus.

A szülők 51 százaléka úgy véli, körültekintően tervezi meg a gyerek étkezését, a számok azonban mást mutatnak. „Bár az anyukáknak megvan a kialakult véleménye, az esetek háromnegyedében mégis csemetéik kívánságán múlik, hogy mit esznek; és csak minden negyedik alkalommal tudja érvényesíteni akaratát az anya” – hívja fel a figyelmet erre az ellentmondásra Venczel Tímea szociológus, a kutatást végző Medián elemzésvezetője.

A legnagyobb problémát általában a gyermek válogatóssága jelenti, vagy az, hogy az étkezésre való figyelés helyett televíziót néz vagy számítógépezik. Szakértők szerint fontos, hogy a szülők nyugodt körülményeket teremtsenek az étkezéshez, és abból közös élmény váljon. A kisgyermekkorban kialakított táplálkozási szokások, illetve elsajátított ismeretek ugyanis nagyon meghatározóak a későbbiekre, sokszor az egész felnőtt életre nézve is.

A gyermekek játékos bevonása az étkezés megszervezésébe több pozitív hatást okozhat. Ilyenkor tanulják meg a helyes ételválasztást, az étkezési ritmust. Formálódik az ízlésük, rögzülnek a táplálkozási minták, illetve a táplálkozási magatartás.

Már az óvodások is élénken érdeklődnek a külvilág iránt, és ezt a szülők kihasználhatják, hiszen a gyerekeket bevonhatják az ételkészítésbe. Ha aktív részesei az előkészületeknek, akkor biztos, hogy az étkezésnél sem csak passzív megfigyelők lesznek, sőt még büszkék is lesznek rá, hogy a reggeli elkészítéséhez ők is hozzájárultak.

stockfresh 1639193 two-children-eating-breakfast sizeM

A reggeli esetében azonban gyakran merül fel az idő hiánya problémaként. Ilyenkor érdemes már előző este előpakolni a reggelihez szükséges dolgokat, és az előkészületekben akár a gyerekek is segíthetnek. A reggelizéshez való kedvet is több apró praktikával lehet növelni. A kényelmes szék, a színes és külön gyermekek számára készített evőeszközök mellett a szakértők szerint először érdemes kevesebbet szedni a gyermeknek, így elérhetjük, hogy magától kérjen még.

Hétvégén, amikor jobban ráér a család, állítsunk össze háromféle reggelit, melyeket mesehősök neveivel fémjelzünk (például a gabonapehely tejjel és gyümölccsel Hófehérke reggelije). Reggel vagy előző este kérdezzük meg a gyermeket, hogy mely mesehős menüjét szeretné enni, így maga választ és biztosan az általunk összeállított menüt fogyasztja majd. A legfontosabb azonban az, hogy a szülők is üljenek le, és egyenek együtt a gyerekekkel, még akkor is, ha ők maguk nem rajonganak a reggeliért.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek