A legtöbb barátunkat a munkahelyen szedjük össze

Bár többnyire herótunk van az irodától, úgy tűnik, barátkozásra mégis ez a legalkalmasabb terep manapság. Több kapcsolat köttetik itt, mint az általános- és középiskolában, az egyetemen, bármilyen szabadidős tevékenység közben vagy a családon belül – állapítja meg egy angol kutatás, amelyet egy mobiltelefon-forgalmazó cég, az O2 végeztetett el.

Kiderült, hogy minden harmadik brit a munkahelyén találja meg a lelki társát, és a legtöbb barátja is a kollégái közül kerül ki. A megkérdezettek alig több mint a tizede mondta azt, hogy a baráti köre nagyrészt az egyetemi haverjaiból áll. Úgy tűnik, a britek nem is a fél, hanem szinte az egész életüket a munkahelyükön töltik, hiszen nyaraláson csak 4 százalékuk, sport, szórakozás vagy bármilyen más szabadidős program közben pedig csak 3 százalékuk szerzett barátokat.

tk3s mon018060
Monkey Business Images / Northfoto

A legjobb barátainkat a suliból ismerjük

De hiába a sok munkahelyi ismeretség, a kutatásban résztvevők egyharmada mégis az iskolában ismerte meg a legjobb barátját. Ezt követi a munka révén (27%), az egyéb barátokon keresztül (11%), majd az egyetemen (10%) kötött ismeretség. A megkérdezett 2012 ember közül csak minden századik szerzett szoros kapcsolatokat együttlakás során.

A sulis barátságok ráadásul nagy eséllyel egész életre szólnak, hiszen – mint a kutatásból kiderült –az ötven feletti férfiak és nők ismerőseinek egyhatoda egykori iskolatárs.

A 32 éves üzleti tanácsadó, Joseph Hodges is a többséghez tartozik: a munkatársaival tölti a legtöbb időt, de a legjobb barátját az iskolából ismeri. „Gyakran sokáig dolgozom, ezért nagyon kevés időm van bármi érdekeset csinálni, amikor hazaérek. Szeretnék eljárni focizni, gitározni és közben barátokat szerezni, de ehhez sajnos túl elfoglalt vagyok. Hét közben munka után általában a kollégáimmal lógok, és van, hogy hétvégén is velük vacsorázok. Persze néhány iskolai és egyetemi haverommal is tartom a kapcsolatot, de a legtöbbjükkel már nem, mivel a munkám szinte minden időmet leköti. De a legjobb barátom még mindig az, akit iskolás korom óta ismerek – vele rendszeresen megiszok egy-két sört” – mondta el Hodges a Daily Mail-nek.

David Johnson, a kutatást megrendelő mobiltelefon-forgalmazó cég munkatársa így magyarázza az eredményt: „Azért kötünk olyan sok barátságot a munkahelyen, mert az időnk nagy részét ott töltjük. A kollégáinkat ezért néha jobban ismerjük, mint az életünk más területéről származó ismerőseinket. Telefonszámot cserélünk velük, ezáltal úgy érezzük, hogy közel állunk hozzájuk, ami azért is jó, mert így barátságosabb a légkör. És bár talán a legtöbb barátunkat a munkánk révén szerezzük, lehet, hogy egész más emberekkel állunk igazán szoros viszonyban. Sokan például napi kapcsolatban vannak egy volt osztálytársukkal. Manapság még azok is közeli viszonyban maradhatnak, akik távol élnek egymástól, hála a közösségi oldalaknak és az e-mailnek. Az elmúlt években a technológia vált a kapcsolatápolás egyik legelemibb módjává."

A magyaroknak átlagosan 5,5 barátjuk van

Ez derült ki a TÁRKI tavalyi felméréséből. A magyar felnőttek ötöde (21%) nyilatkozott úgy, hogy egyetlen barátja sincs, de 45%-uk is csak néhány, legfeljebb 4 barátról számolt be. Csak a magyarok egyharmadának van ennél több közeli ismerőse: 17-17 százalékuknak volt 5-9, ill. 10-nél több. 2011-ben tehát átlagosan 5,5 barátunk volt. A helyzet egyértelműen javult az elmúlt évtizedben: a TÁRKI 2004-es kutatásához képest 2011-re 10 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akiknek egy barátjuk sem volt, és nőtt a több (5-9), ill. a sok barátról (10 és annál több) beszámolók aránya.

  Forrás: Tárki.hu

Ön hol szerezte a legtöbb barátját?

Oszd meg másokkal is!
Mustra