no

Nyaralni olcsón is lehet

Fillérekből nyaralni kifejezetten jó, a számla úgyis mindig több lesz, mint amit az ember kalkulál. Hiába van kiszámolva a jegy ára, a szállás, vagy az étkezésre szánt keret, a költségvetés általában megbillen.

Az olcsó nyaralás nem egyenlő a szenvedéssel, a koszos hotelszobával, vagy a raplis házinénivel. Lehet kiejezetten jó helyeket is kifogni, úgy, hogy nem azt érzi az ember, hogy palira lett véve.

Elöször is azt kell eldönteni, hogy belföldet vagy külföldet célozzuk meg, illetve városba vagy valamilyen vízhez mennénk.

stockfresh 967624 young-traveling-woman-with-her-suitcases-on-th
Stockfresh

Ha Magyarországon belül maradunk, akkor az utazási költségek nem lesznek magasak. Lehet menni vonattal, busszal vagy stoppal is (persze a kocsin kívül). Ha autóval megyünk, nehéz spórolni, maximum az autópályadíjat lehet lecsalni elkerülő útvonalakkal. Azok, akik nem ragaszkodnak a kocsihoz, mehetnek vonattal: erre kedvezményt több módon is lehet szerezni, ha MÁV Start kártyát vált ki az ember. Ennek az ára 26 év felett 19990 Ft,  így ez annak éri meg, aki egyébként is sokat utazik. Viszont egy éven át 50 százalékos jegyet lehet venni rá, sőt szombatonként + 1 főnek is jár.

A Volán nem kínál hasonló kártyát, így ha buszoznánk, akkor marad a Hungary Card (amivel szintén 50 százalékos jegyet szerezhetünk), vagy más jármű választása. Aki nem elég bevállalós a stoppoláshoz, vagy jobban szereti megtervezni az életét, az utazhat Oszkárral. A telekocsi rendszerbe egyrészt utasként, másrészt autósként lehet regisztrálni. Az autós maga dönti el, mennyit kér az útért, ez általában 1000-3000 Ft. Persze minimális rugalmasságot feltételez a rendszer, de ha mindegy, mikor indulunk Siófokra, akkor már 1200 Ft-ért elvisznek.

Külföldre is lehet menni, de ez azoknak ajánlott, akik kompromisszumkészek. Bécsbe már 2500-ért lehet találni fuvart, egy milánói út 13500 forint. A külföldi utakat általában megegyezés szerint lehet igénybe venni, azaz alkudozhatunk is a sofőrrel.

tk3s 9061549
. / Northfoto

Ha valaki vonattal menne külföldre, az váltson ki RailPlus igazolványt, ennek ára egy évre 15 illetve 25 euró. Ezért az árért legalább 25 százalék kedvezményt lehet kapni, és a legtöbb európai országba érvényes.

Aki a buszt kedveli, annak az Orangeways és a Volán árait és menetrendjeit érdemes összehasonlítani.

Lakni legolcsóbban ingyen lehet, de ha nem emigrált már valamelyik barátunk nyugatra, vagy keletre, akkor sem kell elkeseredni: a Couchsurfing (kanapébérlet) vagy a lakáscsere egyaránt jó költségcsökkentő tényezők (utóbbira a legnagyobb oldal az 1992 óta létező HomeExchange). Párizsra rákeresve például 2431 találatot dobott ki, de ha Amszterdam szimpatikusabb, akkor ott is 742 db alvóhelyet találunk. Ha nem kell egy egész lakás, akkor marad a couchsurfing. A kettő közt a különbség, hogy az első esetben a szállásadó elutazik (mert vagy velünk cserél lakást erre az időre, vagy épp máshol tartózkodik), az első esetben pedig otthon van, és mintegy vendéglátó házigazdaként gondoskodik is rólunk. Jó alkalom ez arra, hogy ha beszéljük a nyelvet, akkor felfedezzük a várost, vagy olyan tippeket kapjunk, amit egy turista egyébkén ritkán tud meg. A regisztráció 17,50 dollár Magyarországról, de ez bőven megéri, ha sokat utazunk.

A repülőjegyeken nehéz spórolni, persze a fapadosokkal – főleg, ha jó előre lefoglaljuk az utat– egész jó árakat lehet kifogni. Érdemes megnézni az árösszehasonlító oldalakat, ilyen a Pelikán vagy a Fapados, de emellett érdemes figyelni az egyes légitársaságok szezonális ajánlatait is.

Belföldön olcsó szállást a kuponokkal lehet legegyszerűbben szerezni, de szóba jöhetnek még az apartmanok vagy a kis panziók is. Ha megtetszett a Home Exchange, itt az Otthoncsere portál, ami ennek a magyarosított változata. A regisztrációs díj egy hónapra 2000 Ft, regisztrálni pedig akkor érdemes, ha már megtaláltuk a nekünk való szállást (az adatbázis szerencsére bárki számára megnézhető). A falusi turizmust kedvelők itt nézzenek körül, de ha nem felkapott helyre akarunk menni, akkor jó eséllyel találunk egy kiadó szobát.

Az utazáson és a szálláson kivül maximum az étkezésen lehet spórolni, viszont ezen nem érdemes. Bár cipelhetjük magunkkal a konzervet és a gyorslevest, de ha mindenen spórolunk, akkor a nyaralás és kikapcsolódás varázsa vész el.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek