no

Minden az izzadásról: mennyit, miért, hogyan?

Miért izzadunk, mi az izzadás élettani szerepe?

Skin-hu

Az izzadás körülbelül akkor jelentkezik, ha megnő a külső hőmérséklet, sportolunk, vagy hormonális változáson megyünk keresztül. Minden izzadástípusnak más oka van, de a cél ugyanaz: hűteni a szervezetet. A test hőháztartása általában egyensúlyban van, ha ez valamiért felborul, akkor normális esetben jön az izzadás. A meleg egész pontosan a hipotalamuszt stimulálja, ami jelet küld a verejtékmirigyeknek, ezek pedig elkezdenek vizet párologtatni. Az izzadságot a bőr alatt található 2-5 millió verejtékmirigy bocsátja ki, amelyek a testen mindenhol vannak, de a kézen, homlokon, lábfejen nagyobb koncentrációban fordulnak elő. Ha felmegy a test hőmérséklete, ezek a mirigyek aktiválódnak, az izzadság pedig úgy hűt, hogy a belső hő a mirigyeken keresztül vízzel távozik. A test hője kipárolog, ezzel a védi a test a szerveket a túlmelegedéstől – vezeti le a webmd.com.

Miből van az izzadság és miért büdös?

99%-ban vízből. A maradék 1% konyhasó és egyéb ásványi anyag, illetve a testszagért felelős olajos összetevő. Maga az izzadság nem büdös, az olajos váladék az, ami testszagot csinál, de az is csak akkor, ha a testen élő baktériumok elkezdik lebontani. A bőrnek is megvan ugyanis a maga metabolizmusa. „A testszag nagyban függ attól is, mit eszünk, mivel a verejtékezés egyfajta méregtelenítő folyamat, tehát az elfogyasztott káros anyagok is az izzadsággal távoznak. A verejték összetevőinek mennyisége, aránya egyénenként különböző, így nem egyforma az emberek testszaga. A menstruációs ciklus során a nők hónalji izzadságában található feromok mennyisége változik, és vele együtt a verejték szaga is” – írja az izzadas-ellen.blogspot.hu.

Miért izzadunk többet nyáron?

Azért izzadunk nyáron többet, mint télen, mert télen nem kell a testet a külső magas hőmérséklet miatt visszahűteni. „Hogy mennyit normális izzadni, az nagyban függ a test igényeitől. Más, ha egy klimatizált irodában ülünk, megint más, ha utat építünk a forró Alabamában” – mondja dr. Dee Anna Glaser, bőrgyógyász professzor a St. Louis Egyetemen.

Sportolás közben miért izzadunk?

Mert az izmok munkájától megemelkedik a testhőmérsékletünk, tehát az egyensúly helyreállítása érdekében ki kell párologtatni a hőt. Éss hogy miért érdemes fitt, sportos életet élni: mert az edzésben lévők kevesebbet izzadnak, testhőmérsékletük lassabban megy fel, és edzés közben sem vesztenek annyi vizet, mint edzettebb társaik.

tk3s 10500015

A kövérek jobban izzadnak? És a szőrösek?

A túlsúlyos emberek egyszerű okból izzadnak többet, mint a vékonyak: nagyobb testet kell lehűteniük. A tüdejük nem nagyobb, mint az átlagemberé, tehát a felesleges hőt bőrön át kell kidobniuk – írja a wiki.answers.com. Ráadásul egy testes embernek több energiára van szüksége minden tevékenységre, mint vékony társának, a nagyobb erőfeszítés pedig több hőt termel. Ha ez nem lenne elég, a zsírréteg szigetelőként működik, tehát ha sportol a kövér személy, a belső hőt nehezebben juttatja el a szervezet a bőr felszínéig.

A szőrösek körülbelül ugyanannyira izzadnak, mint a csupasz testűek, csak jobban megül rajtuk az izzadság és mivel sokáig ül rajtuk, a szaga is erősebb lehet.

A víz alatt izzadunk?

A vízi sportok művelői keveset izzadnak a medencében, de valamennyit izzadnak – írja Rehrer, N. J., és L. M. Burke az Australian Journal of Nutrition and Dietetics-ben.

Ha eszünk, jobban izzadunk?

Ha csípős ételeket eszünk, bizony izzadunk, mint a ló, mert a szervezet a csípős ízt a forrósággal párosítja. Ha ég a szánk a chilitől, a hipotalamusz ugyanazt a jelet küldi a verejtékmirigyeknek, mint hőségben.

A verejtékezés méregtelenít is, úgyhogy azt tanácsolják, ne együnk túl sok cukrot és zsírt ilyenkor, mert attól csurog majd rólunk a víz. A legjobb, ha ilyen időben gyümölcsöt, zöldséget eszünk, a vegák különben is kevésbé büdöset izzadnak, mint a húsevők. Ha alkoholt iszunk, az erek kitágulnak, a bőrben is, akárcsak melegben, tehát jön az izzadás. A cigi is izzaszt: a nikotin ugyanis a szervezet acetylcholint termel, ami szintén a verejtékmirigyeket stimulálja. Ráadásul megemeli a vérnyomást és a testhőmérsékletet, szóval melegben jobb, ha nem dohányzunk.

A terhes nők mennyire izzadnak?

A terhes nők nem csak a súlytöbblet, hanem a hormonok miatt is jobban verejtékeznek, mint nem várandós társaik. Szülés után a hormonális változások miatt pár hétig a nők még izzadékonyabbak, mint előtte, és a testben felgyülemlett víz is ekkor távozik.

A nők egyébként kevesebbet izzadnak, mint a férfiak?

Igen, mert hatékonyabban kezelik vízháztartásuk, azaz ők jóval később kezdenek el izzadni, mint a férfiak. Testhőmérsékletük jobban megemelkedhet, mint a pasiké. Mivel a nők kevesebbet izzadnak, és később reagál a szervezetük, testhőmérsékletük magasabb például edzés közben: tehát nem olyan fix, mint a férfiaké. De tény, ami tény: a pasik 50%-kal többet tudnak izzadni, mint a nők – írja a rexonasweatclinic.com.au.

stockfresh 297560 women-with-fan sizeM

Ebben a melegben napi hány decit izzadunk ki?

Ez szintén személyre szabott. Egy átlagos személy 0,8-1,4 litert izzad edzés közben, óránként, ez ebben az időben edzés nélkül is simán összejön. A legtöbbet Alberto Salazar atléta izzadta óránként, mikor az 1984-es olimpiára készült: ő 3,7 liter víztől szabadult meg 60 perc alatt. Egy másik rekord: forróságban eddig a legtöbb, amit nyugalomban, egy óra alatt kiizzadt egy ember, 5 liter volt. Hogy mi mennyit izzadunk ki, azt legkönnyebben úgy tesztelhetjük, ha egy napon töltött óra, vagy egy edzés előtt meztelenül megmérjük súlyunkat, majd egy órával később ismét megméredzkedünk meztelenül és pisilni, illetve inni sem szabad addig. A súlykülönbséget bizony elpárologtattuk – írja az active.com.

És mennyit kell inni, hogy az elvesztett vizet pótoljuk?

Szervezetünk 0,8-1,2 liter folyadékot képes felvenni óránként, tehát aki csak simán izzad a melegben, elég, ha ennyit megiszik. Sportolóknál már esélyesebb, hogy felborul a szervezet vízháztartása. Ráadásul nem csak a vizet kell pótolni, mert az izzadsággal fontos ásványi anyagok is távoznak: pótolni kell az elveszett elektrolitokat, a nátriumot, káliumot, egyéb kloridokat, magnéziumot. Ha túl sok sima vizet iszunk, az elektrolitokat szinte kimossuk a sejtekből. Ha túl sok az elektrolit és kevés a folyadék, a sejtek minden testben lévő folyadékot felszívnak, hogy helyreálljon az egyensúly, tahát baromi szomjasak leszünk.

Mennyit egészséges izzadni?

Embere válogatja: ha úgy érezzük, túl izzadósak vagyunk, bőrgyógyászhoz kell fordulni. Ha viszont dög meleg van, de már semmi folyadék nem jön a bőrünkből, kezdhetünk aggódni, ez ugyanis a kezdődő hőguta jele!

Milyen, aki túl izzadós, és mit tehet?

A túl aktív verejtékezésnek neve is van: hyperhidrosis. Öröklött betegség, annyi a tünete, hogy egyes helyeken a beteg erősen izzad. Másodlagos hyperhidrosis kialakulhat a menopauza alatt (a jól ismert hőhullámok). Ha annyit izzadunk, hogy nem tudunk normális életet élni, érdemes orvoshoz fordulni – írja az AP. Ha edzés közben átázik a felsőnk, nem vagyunk betegek, ne aggódjunk, de ha csak egy helyben ülünk és csorog rólunk a víz, míg a mellettünk ülő vígan dolgozik, akkor érdemes felkeresni a szakembert. A betegség oka egyelőre ismeretlen, az egyik leghatékonyabb módszer ellene az izzadós terület botoxozása: a botox épp úgy lebénítja a verejtékmirigyet, mint a mimikai izmokat, így nem jut el odáig a hipotalamuszból küldött jel. Alternatív módszereket is kipróbálhat a betegesen izzadós, például méregtelenítést, természetgyógyászati módszereket, akupunktúrát.

Az izzadástól nem fogyunk?

Az izzadás során távozó folyadék mennyisége mérhető, ez okozhat súlyváltozást. Azonban az izzadás nem éget zsírt, a kettőnek semmi köze egymáshoz, így attól, hogy szakad rólunk a víz, még nem biztos, hogy hatékonyan edzünk. A kiizzadt folyadékot viszont mindenképp pótolni kell, amivel a hirtelen leugrott dekák is újra visszatérnek.

És ha csak éjjel izzadunk?

„A csak éjszaka jelentkező erős izzadás oka lehet valamilyen krónikus fertőzés. Leggyakrabban a tüdőtuberkolózis esetén fordul elő. Fokozott éjszakai izzadás lehet tünete egyes hematológiai betegségeknek: a non-Hodgkin és a Hodgkin-limfómáknak” – írja a webbeteg.hu. Lehet még oka a pajzsmirigy túlműködése vagy cukorbetegeknél az alacsony vércukorszint.

Mi bajunk lehet az izzadástól?

A folyamatosan nedves környezet nagyon kedvező különböző bőrbetegségek kialakulására, gyakori a láb gombás fertőzése, a vírusos szemölcsök kialakulása a talpon és a tenyéren, illetve a kézekcéma.

Mit tehetünk az izzadás ellen?

Mivel nem csak a hónaljunk izzad, nem csak ott kell csökkenteni a nedvességet különböző izzadásgátló készítményekkel. Belsőleg a legjobbak a különböző gyógyteák, például a zsályatea és a fekete tea, melynek tannintartalma segít mérsékelni a verejtékezést. Pszichés – pl. stressz okozta – izzadás ellen a bazsalikom-, galagonyavirág-, citromfű-,  szurokfű-, vagy levendulateát ajánlja az izzadas-ellen.blogspot.hu.

Lábszag ellen legjobb, ha naponta cipőt váltunk, az épp nem hordott lábbelit pedig addig formalinnal átitatott vattával fertőtlenítjük. A kellemetlen szagok ellen amúgy, ki hinné, de a legjobb megoldás a gyakori vizes lemosás, szappanos öblítés. Egyéb ötletek testszag ellen itt.

Mit csinál az izzadásgátló?

A testnek alapvetően szüksége van az izzadásra, tehát azt nem szabad megakadályozni. A hónaljra fújható izzadásgátlók főként úgy működnek, hogy a bennük lévő gélszerű anyag, amit magunkra fújunk, felfogja az izzadságot. Egy ideig. Tulajdonképp a legtöbb termék eltömíti a pórusokat, és védőburkot képez a bőrön, így a víz nem tud kijönni se a pórusokon. Aztán ez a felület lassan feloldódik, eltűnik, így egy idő után az izzadásgátló elveszti hatékonyságát. Mindenki döntse el maga, hogy ez vajon mennyire egészséges.

Miért a hónalj izzad?

Nem a hónalj izzad legjobban: a hajlatban lévő bőrfelület mindössze izzadságmirigyeink 1%-át tartalmazza, tehát relatíve kevés folyadékot is termel, csak ott lehet a leglátványosabban átizzadni az inget. Ráadásul a viszonylag zárt hónaljból nem párolog el olyan gyorsan a nedvesség, mint mondjuk a szabadon hagyott vádliról. A legtöbb verejtékmirigy egyébként a lábfejünkön van, ki gondolta volna.

És ha botoxoztatom a hónaljam?

Akkor a hónalj nem fog izzadni, mivel a hipotalamuszból küldött inger azokat a verejtékmirigyeket nem éri el. Vége az átizzadt ingeknek, legalábbis addig, amíg a botox fel nem szívódik (körülbelül fél év). Viszont attól még, hogy a hónalj nem izzad, minden más igen, sőt, amit a hónunk alól nem tudunk kiizzadni, kidobjuk máshol. Mondjuk csak a verejtékmirigyek 1%-át bénítja a hónaljkezelés, ennyivel többet kell kiizzadnunk a testünk többi részén.

Mit tehetek magamért ilyen melegben?

Igyon eleget! Ha szomjas, akkor már baj van, és a vízháztartás kezd felborulni. Könnyű, vékony pamutruházatot hordjon, lehetőleg nyitott, természetes anyagú cipőt. Ne menjen közvetlen napfényre, nehogy leégjen, mert a lángoló, leégett bőrtől még erősebben fog verejtékezni. Ne fújja ész nélkül az izzadásgátlót, ha csak naponta kétszer –reggel és este– fújja be magát, hogy ne legyen büdös! A hajvonalra is kenhet izzadásgátlót, hogy a fejéről ne csorogjon a víz a szemébe. Sokkal tisztábbnak és nettebbek fog kinézni – ajánlja a www.SweatHelp.org.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra