no

Csomagolt kenyér és mézeskalács - piac nyílt a Kossuth téren

Garázsvásárok, életmódpiac:. 2012-ben sorra nyílnak az újabbnál újabb zsibvásárhelyek, annyira, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium is hatalmas potenciált látott a dologban, és egyenesen a Parlamenttel szembe telepítette a város legújabb termelői piacát.

A tervek szerint késő őszig működő piac péntek reggeltől este 6-ig lesz nyitva. A mai megnyitón a politikusokon kívül leginkább nyugdíjasokkal és filmes stábokkal lehetett találkozni, az ingyen kostolóknál koncentrikus körök alakultak ki. Szokás szerint a népek egymást taposták, különösen a bioenergiával feltöltött tejért, amelyből fél litert lehetett ingyen szerezni, ha valaki hajlandó volt kivárni, míg sorra kerül.

A termelői piacon elvileg termelők vannak jelen, de bármilyen nyilvánvalónak tűnik is ez, a Lehelen több nénitől lehet zöldséget vagy gyümölcsöt venni, mint itt. Bármennyire is szeretem a Stelázsit a lekvárjaiért, ők azért elég távol állnak a "kössük össze a termelőt és a vevőt, mert az mindenkinek jó" - elvétől.

Ha valaki lekvárra, mézre, gyógynövényes csodaszerekre vagy sajtra vágyik, az nyugodtan menjen piacozni, és a mindenhol felbukkanó hortobágyi biogazda, Rózsa Péter zöldségeiből is lehet helyben vásárolni. Joghurtot, gyümölcsöt vagy olajos magvakat ne itt keressen senki, jelenleg egy gazda sem hozott ilyen finomságokat.

Bár Buza Sándor, a megnyitó moderátora hangsúlyozta: ez a piac minőséget ad azoknak, akik minőségre vágynak, mi azért találkoztunk csomagolt kenyérrel, ami nem csak lisztből, élesztőből és vízből állt, illetve volt ahol el sem akarták árulni, milyen összetevők vannak a krumplis kenyérben, "hiszen az gyártási titok". Azon már fel sem akadtunk, hogy az árakat hol kérdezni kellett, hol meg apróbetűs listából bogarászni, de legalább automatából ihattunk csapvizet, és az is kiderült, hogy a 2011-es év szép borokat eredményezett.

A tárca állítólag mindenkit biztat a termelői piac nyitásra, erre 7-8 millió forint áll minisztérium rendelkezésre.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra