Hasmenés, fejfájás és más borzalmak, ön is lehet lisztérzékeny

Ha valaki megtudja, hogy gluténérzékeny vagy egyenesen allergiás, az a ténnyel egyetemben azt is jelenti, hogy sok dologban meg fog változni az élete. Nincs több rágcsa a buliban, sör a sarki kocsmában, vagy épp pizza a kedvenc helyről. Körbejártuk, mit tegyen, ha kiderül a baj.

A felnőtteknek még így is könnyebb a dolguk, mintha ezt gyerekként derül ki, hogy valaki nem ehet glutént. Jó hír viszont, hogy a gyerekek megdöbbentően fegyelmezetten kezelik krónikus betegségüket, pontosan tudják mit ehetnek és mit nem – persze csak egy bizonyos koron túl.

stockfresh 367867 italian-food sizeM

A coelikalia vagy gluténérzékenység egy autoimmun betegség, mely a gabonafogyasztás hatására alakul ki, és a vékonybélben okoz elváltozásokat. A magyar lakosságnak ugyan csak 1 százaléka érintett, de a számuk egyre emelkedik.

Mik a tünetek?

A legrosszabb az, ha nincsenek tünetek, de a gyakoribb a felszívódási zavarból adódó hasmenés vagy épp székrekedés, vitamin- és nyomelemhiány, a bőrtünetek, a fáradságérzet, fejfájás, pajzsmirigy eltérések. A szövődmények közé sorolható a csontritkulás, a pajzsmirigy működési zavar, vagy épp 1-es típusú cukorbetegség.

Hogyan diagnosztizálják?

A vérvétel az első lépés a betegség diagnosztizálásában, ezt követi a szövettani vizsgálat, ahol a bélbolyhok állapotából következtetnek a betegségre. Ezután évente végeznek kontroll vérvételt. Egyes településeken az óvodásokat vagy az iskolásokat leszűrik, utolsó információink szerint Budaörs, Martfű és Biatorbágy önkormányzata is elvégzi ezt a vizsgálatot.

Hogyan gyógyítható?

Na, most jön a rossz hír: sehogy. Az egyetlen lehetőség a betegség szinten tartására jelenleg a teljes élethosszig tartó gluténmentes diéta.

Mi számít gluténmentesnek?

tk3s 20060715 mdm p77 215
Bob Shanley

Minden, amiben a gluténtartalom 20mg/1kg alatt marad. Nyilvánvalóan tilos a búza, árpa, rozs fogyasztása, illetve az ezekből készült termékek. A cégeknek/forgalmazóknak kötelező feltüntetni, ha a termék glutént tartalmaz, illetve az áthúzott búzakalász utal arra, ha egy termék nem tartalmazza a veszélyes fehérjét. A hagyományos gabonafélékről ugyan le kell mondani, de van helyette kukorica-, rizs-, szentjánoskenyér- vagy a hajdinaliszt. A zöldségek és a gyümölcsök illetve a natúr tejtermékek biztonsággal fogyaszthatóak, amennyiben nem társul laktózérzékenység is a betegséghez. Hüvelyeseket bátran lehet fogyasztani, de a kölessel vagy az amaránttal is érdemes megismerkednie annak, aki a gluténmentes életre kényszerül.

Gyakorló allergiások szerint a legnehezebb a megfelelő kenyér megsütése, de manapság már több cég is kínál kenyérlisztkeverékeket, sőt kenyeret is, de ennek ára meglehetősen sokkoló. (Például a 240 grammos Schaer gluténmentes kenyér például 1244 Ft, a 300 grammos pizzalap ára pedig 1626 Ft.) A Mester pékség bácskai barna kenyere kicsit olcsóbb, 400 gr 700 Ft, a Barbara gluténmentes szeletelt toast kenyérből pedig már fél kilót is adnak 499 Ft-ért. A gluténallergiás tehát vagy lemond a kenyérről, vagy a libamájjal együtt évente kétszer fogyasztja, esetleg nekiáll maga megvalósítani (a szintén drága lisztből), esetleg házilag kísérletezni.

Ajánlott-e fogyókúrázóknak?

Megint rossz hírünk van. Sajnos a gluténmentesség nem jelenti azt, hogy a kenyérféléknek alacsonyabb lenne a kalóriatartalmuk, sőt, a kukorica használata miatt még jobban is hizlal mint a hagyományos kenyérfélék. Hiába illeszkedne tehát olyan szépen például a most divatos Paleolit-diétába, használata nem javasolt.

Létezik-e állami támogatás gluténallergiásoknak?

Meglepő módon nem nagyon. Egyes országokban ingyen kapják a speciális termékeket a betegek, de ez az ország nem a mienk. A tartósan betegnek minősített gyerek után jár ugyan emelt családi pótlék, ami havi 23.300 Ft-ot jelent, ha pedig felnőtt a beteg, akkor 2012-ben havonta 4650 forinttal csökkenthető az adója, de ezt csak 2013 májusában lehet majd érvényesíteni.További kedvezményekért böngésszen itt.

A Schär cég sajtótájékoztatóján megkóstoltam a pizzát, a kenyeret és a tortillát is. A kenyér és a pizza teljesen megfelelt egy fehér kenyér ízének, a tortilla nem volt annyira ízletes, de ezt betudtam annak, hogy kihűlt a sajt, mire eljutott hozzám a tál. A csomagolt édességek (nápolyik, kekszek) bár kissé édesebbek az általam megszokottnál, semmiben nem különböznek az éppen megevett, HyperBlack névre hallgató, rendkívül egészségtelen terméktől ízben, de a Schär - Noccioli mogyorós ostya 63 grammja 720 forintba kerül. Ha én gluténmentes étkezésre lennék kényszerítve, biztos leszoknék az édességekről.

A cég egyébként startcsomagot állít össze a "friss betegeknek", ezt egyébként a legnagyobb szervezet, a Coeliakiások Egyesülete is megteszi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek