Ne ölje meg a növényeit a nyaralás alatt!

Rémálmaimban jelenjen csak meg, amikor az anyukám bejelenti, hogy elutazik, és rám hagyná a növényei locsolását. Szerencsére megfelelő rutinja van, és pontos térképet készít, hol milyen gazt kell keresnem, de minden évben volt egy-két áldozata a dunai vízitúrának. Ezért inkább itt van néhány jó tanács a családi viszály elkerülésére.

vir

Azóta persze lett jó pár növényem, akikkel azért megbeszélem, hogy viselkedjenek jól, ha elutazom, és van is kinek szólni, hogy locsoljon, de nem mindenki ilyen szerencsés. A nagy kérdés ezért minden nyáron előkerül: mit tegyünk a növényekkel, ha elutazunk?

A legegyszerűbb dolgunk akkor van, ha van egy kedves szomszéd néni, aki időnként meglátogatja a növényeket, és ellátja őket. De mi a helyzet, ha sehol egy kedves szomszéd vagy közelben lakó barátnő? A jó hír az, hogy a rendes földbe ültetett szobanövények 1 hétig is kibírják víz nélkül, ha nem éri őket tűző nap, és a távozásunk előtt rendesen kapnak nedvességet. Ha nem akarunk tömeggyilkosokká válni, akkor mindenképp át kell ültetni azokat a növényeinket, melyek tőzegbe vannak téve. A B-tipusú általános virágföld a legtöbb növény számára tökéletes, akik meg faksznis virágokat tartanak, azok pontosan tudják, milyen földet kell biztosítani számukra.

A szobanövények kibírják azt a pár napot, amit távol töltünk az otthonunktól, de fényre szükségük van. Ha tehát leeresztjük a redőnyt, hogy ne legyen meleg a lakásban, akkor rakjuk a fény közelébe a növényeket, különben előfordulhat, hogy örökre lekókadnak. Érdemes a magasabb növényeket hátra, az alacsonyabbakat előre pakolni, és a csüngőket is odalógatni, mintegy párás mikroklímát létrehozva. Jó szolgálatot tesznek a vízmegkötő agyaggolyócskák( 2,5kg/5l 500-800 Ft), melyeket nedvesen kell a földre szórni.

P1020353

Az erkélyen található növényeket egy árnyékos helyre érdemes bepakolni, és alaposan meglocsolni. Aggódó tulajdonosok nagyon meleg időben egy lavórba tegyenek téglákat és vizet, és a téglákra állítsák kedvencüket. Aki hajlandó növényire költeni, annak ajánlott a Gardena automata locsolója, ami 36 növényt szolgál ki, viszont 23.560 forintba kerül. Aki nem akar vagy tud ennyit áldozni a növényekre, annak javasolt a közlekedőedények elvén működő locsoló házilagos megalkotása.

Egy edényt tele kell tölteni vízzel, és nedvszívó kötelet lógatni bele. A kötél másik vége vezessen a növényekhez. A vízzel teli edény kerüljön magasabbra, mint a növények.

Egyébként jó szolgálatot tesz a víztartó erkélyláda is, amit bárhol be lehet szerezni, és csak néhány száz forinttal drágább, mint a hagyományos.

Ha a növények a kertben vannak, bizonyos szempontból könnyebb a helyzet, mert ezek viselik a legjobban az aszályos napokat. A füvet érdemes mindenesetre utazás előtt levágni, és a levágott füvet a növények köré szórni, mert lassítja a párolgást. Egy jó alapos locsolás természetesen elengedhetetlen a nyaralás előtt. Mást nem nagyon lehet tenni, de általános szabály, hogy minél kevesebb földben vannak a növények, annál könnyebb az esélyük a kiszáradásra. Ezeket ajánlott ugyanúgy, mint a teraszos növények esetében, egy lavórba pakolni, és némi vizet alájuk tenni.

Ha minden szabályt betartunk, akkor jó esélyünk van arra, hogy a növényeink túlélik a szabadságot. A rossz hír, hogy a macskára viszont nincsenek ilyen egyszerűen megoldások.





Oszd meg másokkal is!
Érdekességek