Nagyvárosi kertész: ne bízz nyúlra muskátlit!

Szép időben persze kész vétek a közösségi oldalakat böngészni, de arra azért jó volt, hogy rájöjjek, az ismerősi körben egyre több a nagyvárosi hobbikertész, így lettem gazdagabb én is pár paradicsompalantával, mert vétek lenne nem kihasználni, hogy végre újra van erkély. De mégis mik a legkedveltebb növények és milyen kihívásokkal kell megbirkózniuk azoknak, akik saját termesztésű zöldségre, fűszernövényekre vágynak?

stockfresh 1105907 replanting sizeM

„Nálunk rossz a föld, és mivel bérletben lakunk, nem állok neki cserélgetni. Így is megél benne a levendula, a rozmaring, kakukkfű, zsálya, menta, tárkony, viszont esélytelen a bazsalikom, a rukkola és bármilyen saláta, a paradicsom, cukkini, de még a petrezselyem se bírta. Most nagy cserepekben van hét tő paradicsom (6 BricoStore + 1 New Garden). Az utóbbi egy vagyon volt, azt hiszem 790 forintba került, de már tele van zöld paradicsommal, a többi pedig virágzik. Van még cserépben/ládában petrezselyem, bazsalikom, ezek jól mennek. Február végi vetésű rukkola már megint felmagzott, korianderből pedig sosem elég, most 5 centisek, és az is mindig felmagzik, egyéb salátafélék még picik, majd meglátjuk. A közértben kapható cserepes fűszernövények kiültetésével mindig megszívtam, kertészetesek jók. Cukkini, mángold, édeskömény, padlizsán - ezekkel korábbi években kísérleteztem, teljes kudarc volt mind, idén passzoltam” – írta Andrea, aki utálja, hogy igazán finom és jó paradicsomot csak méregdrágán lehet venni.

Zsuzsa nem aprózza el a dolgot, hiszen nemcsak a teraszon nevelget növényeket, hanem konyhakertje is van: „A konyhakertemben van paradicsom, csicseriborsó, csicsóka, cukkini, spenót, fokhagyma, sóska. A saláta és a karalábé macerás volt, egy csomó ideig kellett pátyolgatni, aztán csak pár darab lett, de azok persze egyszerre értek meg, ezért tele voltam salátával, ami eltehetetlen. Ja, van medvehagyma meg rukkola is, de abból sajna sosincs annyi amennyi kéne. A teraszomon csak fűszernövények vannak. Bazsalikom azért, mert imádom a caprese salátát, snidling azért, mert igénytelen és isteni vajas kenyérrel, rozmaring azért, mert az kell a focciacába. Anyám felcsempész néha valami virágot is közéjük, azok szépek, de néha boldogtalanok, mert elfelejtem őket meglocsolni, és fél napig tűz a nap rájuk. Lett húsevő növényünk. Na az egy faksznis dög, mert pára kell neki meg meleg, meg forralt víz, és eközben tele vagyok bogarakkal, és mindig kiszárad. Szóval a macska egyszerűbben tartható, mint ez a növény.”

Mint kiderült, ő egy kicsit könnyebb helyzetben van, hiszen Pomázon lakik, és a környéken sok a gazdabolt, ahol a dolgozók jól értenek a növényekhez. Persze azért néha Zsuzsa is ellátogat a nagyobb üzletekbe. „A BricoStore, a Hermes és a New Garden sem rossz. Bár az utóbbi elég drága, de van törzskártya amire mindenre adnak 5-10 százalékot. Egyébként pont tegnap voltam a BricoStore-ban, mert egy barátomnak vettem ajándékot. A bioföld 300 forintba kerül, amin hangosan röhögtem, de sokkal olcsóbb volt, mint a nem bio. Fűszernövényben jók, elég drágák (ez 300-700 forintot jelent), de szépek, és nagyok. Egyébként meg ott van mindenütt a Zöldpont a fűszernövényeivel, szerintem ők uralják a piacot” – tette hozzá.

stockfresh 85292 young-girl-in-greenhouse-watering-potted-plant-

Anna még kezdőnek számít, hiszen ő csak idén vágott bele az erkélykertészkedésbe. „Körülbelül egy hónapja kezdtem, és azért vágtam bele, mert szeretem a salátákat, amihez jó, ha van kéznél pár fűszernövény. Van rozmaring, rukkola, kakukkfű, snidling, chili, zsálya, bazsalikom és menta. Egy tájépítészettel foglalkozó barátnőm segített elültetni őket, és mivel a pasim túl lelkiismeretes, ezért tuti nem fognak kipusztulni. Ha rajtam múlna már rég felfaltam volna ami kicsit is kinőtt. Földet egyébként a Népszínház utcai 100 forintos boltban veszek, mert nehéz és az közel van, ráadásul olcsóbb, mint a virágboltban.”

A növényeket egyébként nemcsak az éhes gazdáik veszélyeztetik, hanem a háziállatok is. „A virágok kicsit érzékenyebbek, de ami mindent bír, az a muskátli. Ezer fajta van már, dupla, tripla, angol, stb. A lényeg, sok föld kell neki, tehát ne akarjunk három tövet egy cserépbe rakni, mert akkor nem bokrosodik. Lényeges még, hogy a nyulad se kerüljön kapcsolatba vele, mert az egészet lezabálja. Marcipán csak a cserepet hagyta... Pedig milyen szép volt...” – figyelmeztet minden nyúl – és muskátlitulajdonost Dorka, aki hozzátette, a fűszernövények mind bírják a napot, csak tényleg sok locsolást igényelnek.

Annához hasonlóan Mariann is zöldfülű még. „Idén először próbálkoztam erkélykertészkedéssel, a pasimmal, aminek egyelőre annyi a hozadéka, hogy sok minden nő. A paradicsomnál hülyék voltunk, nem egyeltünk rendesen, szóval arasznyi palántánk van, mint a szemét, de nem akar nőni. Még. Akadnak fűszernövények is, egyelőre a kapor arasznyira nőtt, de még nincs "elvárt" levele, a bazsalikom és a borsikafű is csak éledezik. Kevesebbet kellett volna ültetni, hogy legyen helye nőni, erre nem gondoltunk. Most itt tartunk, remélünk. Ja, van egy eper is, amiről azt ígérték a Füvészkertben, hogy futni fog. Bánatomban, hogy az eper nem tud hova nőni, kapott egy külön ládát, már van rajta négy eper” Ő egyébként a Tescóból és a Lidlből szerezte be a magokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek