Elhülyítenek az édességek

Már az is elég frusztráló, hogy ha édességet eszik az ember, akkor hízik, de most kiderült, nem ez az egyetlen baj az élelmiszeripar által előállított finomságokkal.

A Journal of Physiology-ban megjelent egy cikk, mely arra próbál rávilágítani, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup fogyasztása a hízáson kívül sok más problémát is okoz. Ezt a terméket nagyon kedveli e feldolgozóipar, főleg azért, mert olcsó, és bármilyen típusú ételbe tehető. Leginkább a feldolgozott élelmiszerekben és az üdítőkben bukkan fel, de érdemes megnézni a kukoricapelyhet vagy egyes fehérje-szeleteket is. A kutatás szerint a kukoricaszirup gyengíti a rövid távú memóriát és gondolkodási problémákat okoz.

stockfresh 819623 happy-woman-with-lollipop-isolated-on-white si

A Kaliforniai Egyetem által elvégezett kutatásban Fernando Gomez-Pinilla lemérte a mentális kapacitást két patkánycsoportnál, akiket kukoricaszirupos vízzel itattak hat héten át. Az egyik csoport kapott hozzá omega-3 zsírsavakat, mert ez védi az agyi kapcsolatokat (szinapszisokat) a sérülésektől.

Ezek a szinapszisok segítenek abban, hogy átadják egymásnak az idegsejtek az üzeneteket. A szinapszisok segítséget nyújtanak abban is, hogy új dolgokat tanulhassunk meg, és emlékezzünk a régiekre. És ezeket nem lenne érdemes tönkretenni azzal, hogy előre csomagolt fánkot eszünk. (Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának felmérése statisztikája szerint, egy átlagos amerikai 18 kilót eszik meg a kukoricaszirupból évente).

A Gomez-Pinilla kutatás szerint azok a patkányok akik egészséges zsírsavakat is kaptak az édesség mellé, jobban emlékeztek rá, hogy hogyan jutnak el A-pontból B-pontba, mint azok akik nem kaptak ilyen védőanyagot. Az agyukat megvizsgálva azt találták, hogy a szinaptikus aktivitásuk mindenhol csökkent. „Az agysejteknek nehezebb volt kapcsolódni egymáshoz, ami nehezítette a patkányok tiszta gondolkodását, és elfelejtették, amit 6 héttel korábban már betanultak”

Eközben a Duke Egyetem kutatói azt derítették ki, hogy a kukoricaszirup a máj számára is ártalmas lehet. Dr. Manal Abdelmalek gasztroenterológus-hepatológus orvos szerint ez az édesítőszer a nem alkoholos eredetű zsírmájban (NAFLD) szenvedő betegeknél fibrózis, azaz hegesedés alakult ki. A betegség jelenleg nem gyógyítható, májátültetéssel kezelhető. A kukoricaszirup az 1970-es évek óta van jelen az élelmiszeriparban, melynek hatására nőtt az elhízottak száma,

Oszd meg másokkal is!
Mustra