no

11 mód, hogy küzdj meg a munkával, amit utálsz

A szerencsések olyan munkát végeznek, amit élveznek, de többen vannak azok, akik baromira unják a napi 8-9 órás monoton, gyakran kimerítő munkát. Még azokkal is megesik, hogy hátuk közepére sem kívánják a melót, akik egyébként szeretik, amit csinálnak: íme 11 módszer, amivel kellemesebbé lehet tenni a hétköznapi poklot, legalább addig, míg esélyt kapunk a váltásra.

1. Panaszkodj!

Ha kiadhatja magából az ember a problémákat, máris jobban érzi magát: hogy ne mindig csak a barátnők és házastársak hallgassák végig a panaszáradatot, indítsunk Tumblr-t, vagy írjuk meg rossz tapasztalatainkat a Futószalag, vagy Munkahelyi Terror blogra. Már az is segít, ha csak olvasgatjuk ezeket, mert így legalább látjuk, hogy van, akinek rosszabb, mint nekünk.

2. Nem tart örökké!

Ha abba a gondolatba hergeljük magunkat folyamatosan, hogy ott fogunk megdögleni azon a szar munkahelyen, ahol épp dolgozunk, még rosszabb lesz a helyzetünk. Inkább mantrázzuk azt, hogy tovább fogunk lépni, és kezdjünk el valóban keresni is bármi mást, hogy minden nap új reménnyel keljünk fel: talán ma végre megszabadulok innen! Külföldi trendek azt mutatják, hogy válság ide vagy oda, egy átlagos embernek 5 különböző karrierje lehet élete során, és pár évente munkahelyet vált, szóval nem fog rosszul mutatni az önéletrajzban, ha évente máshol helyezkedünk el – írja az askmen.com.

3. Hagyj időt magadra!

Ha csak eszünk, alszunk és dolgozunk, borzalmasan el fogjuk unni az életünket, akkor is, ha a munkával alapvetően nem lenne semmi bajunk. Hagyjunk időt hobbijainkra, vagy kezdjünk bele olyasmibe, amiről úgy gondoljuk, élveznénk. Mostanság amúgy is egyre többen találnak úgy munkát, hogy hobbijuk – könyvkötés, ékszerkészítés, főzés, stb. – komollyá válik, és egy idő után bevételhez is képesek jutni belőle. Nehezen járható út, de járható, és ha tényleg jók vagyunk valamiben, tehetségünk előbb-utóbb kamatozni fog!

tk3s swns fake babies 300085841

4. Néha szórakozz munka helyett!

Kicsit furcsa tanács, és a főnök nem is tapsikol örömében, ha rájön, hogy mit művelünk munka helyett, de ha amúgy is gyűlöljük foglalkozásunkat, gyakorlatilag mindegy, mit gondol a felettes, nem? Szóval munkaidőben is szórakoztassuk magunkat, nézzük meg, hogy áll kedvenc focicsapatunk, ha nincs letiltva a Facebook, építsünk farmot vagy levelezzünk barátainkkal, hallgassunk zenét, vagy keressünk magunknak valami jó netes játékot. Az a lényeg, hogy óránként csak pár perc szabadidőt engedjünk magunknak, akkor nem fogunk lebukni. Ha pedig hasznosan is akarunk szórakozni, töltögethetjük az önéletrajzunkat különböző fejvadász végek honlapjára.

5. Ne veszítsd el a humorod!

A nevetés a legjobb orvosság, ami régi közhely, de igaz. A legtöbb kínos helyzetből is ki lehet keveredni egy jó röhögéssel – vonjuk be kollégáinkat, ha a munka maga a pokol, legalább a kávészünetek legyenek viccesek. Ha pedig épp a munkatársakkal van baj, röhögjünk rajtuk. És ha az irodában annyira halott a hangulat, hogy esély sincs nevetésre, esténként nézzünk vígjátékot, sitcomot, hallgassunk jó rádióműsorokat, vagy bármi olyat, amin őszintén tudunk röhögni. Ha naponta nevetünk, optimistábban állunk majd a munkához is.

6. Az irodán kívüli életre koncentrálj!

Sajnos napjaink nagy része az irodában/gyárban telik, de nincs vége a napnak fél hatkor! Munka után még bőven el lehet menni étterembe, moziba, színházba, munka előtt tökéletes az idő futásra, úszásra, és ha tudunk, ebédidőben is meglóghatunk egy napfényes sétára. Bármit is választunk, a legfontosabb, hogy a rossz munkahelyi élményeket letegyük az irodából való kilépéskor, és egy percig se foglalkozzunk velük másnap reggelig. Munka közben pedig legalább lehet arról ábrándozni, milyen jó lesz este mozizni párunkkal, barátnőinkkel.

tk3s 8f210396

7. Dolgozz jobban!

Ez is egy megoldás, ha a Facebookozás és az egész napos álmodozás nem kivitelezhető: ha már csinálni kell azt a gyűlöletes munkát, legalább tényleg csináljuk. és ne csak a falat nézzük egész nap. Szóval kezdjünk keményen dolgozni, addig se arra koncentrálunk, mennyire szar az életünk. Ha nagyon szeretnénk otthagyni a vállalatot – és komolyan tervezzük a váltást –, menjünk el minél több továbbképzésre, ismerkedjünk más szakterületekkel is, vagy győzzük meg a főnököt, hogy a hét egyik napján elmehessünk hamarabb: hivatkozzunk vállalaton kívüli továbbképzésre.

8. Vigyázz a karrieredre!

Bármennyire is utálod az adott munkát, arra mindig figyelj, hogy karriered ne kerüljön veszélybe: arra vigyázz, hogy ne terjeszthesse el rólad senki, hogy hanyag vagy, és ha felmondasz, kapj ajánlólevelet a főnöktől. Ehhez nem árt kicsit simulékonynak lenni, és türelmesen várni a percet, mikor otthagyhatjuk a gyűlölt állást. Nem szabad elfelejteni, hogy bármelyik főnökünknek lehetnek kapcsolatai máshol, ne tegyünk be neki annyira, hogy cserébe ellehetetlenítsen.

9. Szórakozz a munkatársakkal!

Feljebb már említettük, hogy jó megoldás valahogy szórakozni az unalmas munka helyett: ha jófejek a kollégák, szórakozzunk velük! Szervezzünk együtt munka utáni kocsmázást, bowlingozást, üljünk le hetente társasozni egyet. Már csak azért is hasznos jó kapcsolatot ápolni a többiekkel, mert ki tudja, melyikük talál először jobb munkát? Talán épp valamelyik kollégánk lehet a továbblépés záloga!

tk3s bm skyaks fgh02914 06

10. Legyen pontos célunk a munkakereséssel!

Könnyebben átlendülünk a nehézségeken, ha tudjuk, mi a célunk: ha szem előtt tartjuk, hogy adott munkahely egy lépcső a vágyott középvezetői karrier felé, könnyebben vesszük a napi akadályokat. Mindenképp tűzzünk ki célokat, akár írjuk is fel őket egy papírra, amit kiteszünk otthon – mondjuk – a hűtőre: hol szeretnénk tartani 1 hónap, 1 év vagy 3 év múlva? Ennek eléréséhez mire van szükség? Meddig kell feltétlenül elviselni bunkó főnökünket és mikor állhatunk tovább? Főként: hova? Ha vannak pontos céljaink, jobban fogunk dolgozni, és könnyebben el fogjuk tűrni a pillanatnyi rossz helyzetet.

11. Ha semmi sem segít, irány a pszichológus

A depresszió népbetegség, a kiégés hétköznapi tünet. Ha a rossz munkakörülmények és a stressz teljesen kikészítettek már, szakember segítségére, vagy varázsgombára lesz szükség. (A depresszióról itt nagyjából megtud mindent). A depresszió komoly lelki betegség, mely testünket is megbetegítheti, tehát ha tüneteit tapasztaljuk, mindenképp keressünk más munkát. Ha utáljuk a munkát, mindenképp váltsunk, amint lehet: ezek a tippek csak ideig-óráig segítenek. addig a pár hónapig, amíg végre találunk új munkát.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra